Hlavní navigace

Deset NEJfrekventova­nějších TV zkratek

17. 5. 2017
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
Seznamte se s pojmy, které aktuálně vládnou televiznímu trhu, a to jak na straně vysílací, tak na straně příjmové.

Každý obor má svůj žargon a většině profesních argotů dnes vládnou zkratky. Kdo se chce na daném trhu orientovat, měl by znát jejich význam. Proto jsme připravili přehled deseti termínů, které v současnosti hýbou televizním světem. Provedou čtenáře jak světem televizních přijímačů, tak i změnami v oblasti samotného vysílání.

NAPSALI JSME: Jaký byl rok 2016 v televizorech? Trh se usadil a usadily se i operační systémy

Nové televizory 2017: Jak jsou na tom s extra funkcemi a přípravou na české DVB-T2

PŘEČTĚTE SI: České Radiokomunikace dnes spustily DVB-T2 přechodovou síť v Brně a v Ostravě

České Radiokomunikace spouští DVB-T2 přechodovou síť ze Žižkova a Cukráku

1. DVB-T2: první přechodové sítě už spuštěny

Nejnovější formát terestrického (pozemního) digitálního televizního vysílání, který nabízí další úsporu frekvenčního spektra. Při využití kompresního standardu H.265/HEVC schváleného v roce 2013 lze navíc do jednoho multiplexu dostat několikanásobný počet televizních kanálů oproti síti DVB-T s kompresí MPEG-2.

Proto bude možné, i po odevzdání pásma 700 MHz, zachovat stejný rozsah volně šířených televizních stanic, ale diváci si budou muset pořídit nové přijímače (set-top boxy, nebo televizory) vybavené tunerem DVB-T2, které si zároveň umí poradit s kodekem HEVC (H.265).

První přechodová síť společnosti České Radiokomunikace v DVB-T2 zahájila své vysílání letos k 1. březnu a konkurenční společnost Digital Broadcasting představí své plány v příštích dnech. Multiplex České televize čeká se spuštěním své sítě na potřebné legislativní změny.

Nasazení nového standardu televizního vysílání v DVB-T2/HEVC si v České republice vyžádalo rozhodnutí Evropské komise, která chce ukončit televizní vysílání v pásmu o rozsahu od 694 do 790 MHz. Vše je naplánováno na rok 2021, uvolněné frekvence chce následně stát formou dražby odprodat vybraným mobilním operátorům pro další rozvoj širokopásmového internetu.

PŘEČTĚTE SI: Nové televizory 2017: Jak jsou na tom s extra funkcemi a přípravou na české DVB-T2

Vstup HbbTV 2.0 do praxe je už na dohled

HbbTV kanál Seznam.cz TV nabízí už i titulky a nastavení kvality

2. HbbTV: populární červené tlačítko nabídne více možností

Hybridní televizní vysílání (Hybrid Broadcast Broadband TV), aneb HbbTV, je standard kombinující klasický televizní příjem typicky přes pozemní DVB-T se širokopásmovým připojením k internetu. HbbTV v sobě může zahrnovat „teletext“, aplikace speciálně zaměřené například na konkrétní sportovní událost nebo třeba přístup do televizního archivu. Obsah a jeho zobrazování můžou být také synchronizovány s televizním vysíláním a dá se kdykoli aktualizovat. V praxi mohou být informace z HbbTV jak na celé obrazovce, tak ve výřezu, mohou být ale také doplněny o reklamu, což s úspěchem testuje FTV Prima.

Ovládání HbbTV je velice snadné a lehce si vystačíte – na rozdíl od webové stránky zobrazené v televizoru – s běžným dálkovým ovladačem.

Pro využívání HbbTV potřebujete kompatibilní televizor, který ho musí podporovat (to, že je chytrý, tedy Smart, neznamená automatickou podporu HbbTV, i když v současnosti je to už pravidlem) a televizor musí být také připojen k internetu. Je tu ale ještě třetí podmínka, totiž že funkce HbbTV musí být na konkrétním televizoru zprovozněna. Pozor si v tomto ohledu dejte zejména na značku Samsung, kde je to někdy komplikovanější, nebo dokonce komplikované. Někdy je tak po instalaci televizoru zapotřebí službu HbbTV v menu povolit. Volba se může nazývat jak „HbbTV“, tak typicky „Datová služba“.

V současnosti se využívá HbbTV verze 1.1 a 1.5, a to jak na straně výrobců přístrojů, tak na straně poskytovatelů obsahu. V srpnu 2015 byla vydána přelomová specifikace HbbTV 2.0, která mj. nabídne podporu rozlišení Ultra HD (4K), placeného vysílání, kodeku H.265/HEVC, zvukových streamů dohrávaných přes internet či vícejazyčných titulků. V současnosti existuje vysloveně jen pár aplikací technologie HbbTV 2.0 v praxi a jde zejména o set-top boxy. Televizory pro sezónu 2017/18 totiž stále podporují typicky verzi 1.5 a zatím žádný vyhovující verzi 2.0, resp. 2.1 uveden nebyl. Není také jasné, zda starší televizory půjdou na tuto verzi aktualizovat.

V Česku jsou na poli HbbTV nejčilejší Česká televize, FTV Prima a Óčko. Zavádějí ho ale v podstatě všechny televizní stanice, resp. skupiny. Poslední novinkou jsou tzv. televizní HbbTV kanály, které ke svému vysílání využívají jen a pouze technologie HbbTV. Prvním je u nás Seznam.cz TV.

PŘEČTĚTE SI: Jaký byl rok 2016 v televizorech? Trh se usadil a usadily se i operační systémy

3. HDR: projasní tmavé detaily, zvýrazní ty přesvětlené

HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah) je funkce, resp. technologie, dovolující na kompatibilním televizoru zobrazit širší rozsah jasu a kontrastu a tak někdy výrazně zkvalitnit podání světlých a tmavých míst (příslušných detailů) v rámci dané scény.

Aby bylo HDR odlišeno od běžné stávající distribuce, resp. obsahu, označují ji nyní výrobci často jako SDR (Standard Dynamic Range), tedy standardní (běžný) dynamický rozsah.

Technologie HDR přišla do televizorů z fotoaparátů, kde je známa už řadu let a kde se díky kombinaci snímků vyfocených v jeden okamžik s různou expozicí dokázal složit jeden, který mohl být výrazně kvalitnější, a to i v okamžiku velice složitých světelných podmínek. U televizoru, resp. televizního vysílání, však nejde „o několik políček“, ale o vysoký dynamický rozsah v rámci jednoho snímku. Výsledkem by měl být ještě realističtější a co do barevnosti věrněji reprodukovaný obraz s ostřejšími detaily v tmavých a světlých místech dané scény.

Existují dvě cesty k získání HDR obsahu. První je softwarové převedení ze stávajícího filmového materiálu, které ovšem neposkytuje nijak oslňující výsledky, druhou je vytvoření obsahu původního, ovšem s tím, že celý řetězec zpracování videa musí HDR vyhovovat. A musí mu vyhovovat i distribuce a – jak bylo naznačeno – také příslušné video musí být přehráváno na televizoru kompatibilním s technologií HDR.

Pokud jde o samotnou technologii HDR, k dispozici je několik standardů, resp. de facto standardů, z nichž se podívejme na ty nejdůležitější, i když dnes ještě vůbec není jasno, který zvítězí. S vysokou pravděpodobností to ale nebude pouze jeden…

Základem, ke kterému směřují snad všichni výrobci, resp. většina z nich, je HDR10, dále tu máme HLG (Hybrid Log-Gamma) vyvinutý BBC a japonskou NHK a určený zejména pro televizní vysílání, a také komplexnější Dolby Vision. Důležité by ještě mělo být chystané HDR od společnosti Technicolor označované někdy jako Technicolor HDR nebo také HDR by Technicolor.

Jestliže se chystáte pořídit si nový televizor a chtěli byste v něm tuto do budoucna opravdu důležitou technologii mít, zapomeňte na marketingové zkratky výrobců a ptejte se po standardech, minimálně tedy po HDR10 a HLG. Dnes pořídíte televizory s technologií HDR za ceny pod patnáct tisíc korun.

PŘEČTĚTE SI: Veletrh CES 2017 – HDMI Forum uvedlo specifikaci HDMI 2.1, TP-Link router pro video ve 4K

4. HDMI: jeden kabel pro video i prostorové audio

HDMI (High-Definition Multi-media Interface, tj. rozhraní pro multimédia s vysokým rozlišením) je rozhraní dovolující jediným kabelem přenášet videosignál na televizor, včetně rozlišení Ultra HD, současně s vícekanálovým, tedy klidně i prostorovým zvukem typu 5.1, resp. 7.1 (osm reproduktorů).

Rozhraní HDMI má různé verze, přičemž subverze jsou označovány malými písmeny, např. „a“, „b“. Povědomost je dobré mít o:

  • HDMI 1.4 – základní, vytvořená (nejen) pro 3D.
  • HDMI (ARC) – se zpětným zvukovým kanálem, takže ovladačem přehrávače řídíte hlasitost na připojeném televizoru (existuje společně i s předchozí variantou).
  • HDMI (MHL) – určená k propojení televizoru typicky s telefonem.
  • HDMI 2.0 – verze vytvořená pro spolupráci se světem Ultra HD. Datová propustnost až 18 Gb/s, podpora až 32 audio kanálů, nově podpora pro rozlišení Ultra HD (4K), 60 Hz, atd.
  • HDMI 2.1 – nejnovější verze oznámená v lednu 2017. Mj. podpora dynamického HDR a rozlišení 4K, 120 Hz a 8K, 60 Hz, datová propustnost až 48 Gb/s.

PŘEČTĚTE SI: Vše o přechodu na DVB-T2: Seznam podporovaných přijímačů (set-top boxů a televizorů)

5. HEVC (H.265): letos je v drtivé většině televizorů, minimu set-top boxů

Zatímco se u nás ve světě satelitním přechází na MPEG-4, pozemní vysílání vše řeší ještě účinnější kompresí. Po MPEG-4, resp. H.264, tak nastupuje H.265 neboli HEVC – High Efficiency Video Coding, tedy doslova „vysoce účinné kódování videa“.

Jde o standard schválený v roce 2013 a oproti H.264 používanému např. disky Blu-ray nabídne obdobnou kvalitu při nižších datových nárocích.

Příjem vysílání standardu DVB-T2/HEVC vyžaduje televizor (zařízení) schopný ho zpracovat. Pokud máte ve svém televizoru tuner DVB-T2, zkontrolujte si, zda zvládá H.265/HEVC, nebo umí pouze H.264. Televizory s kompresí H.264 nejdou na HEVC aktualizovat a pro příjem zemského DVB-T2 tak bude zapotřebí set-top boxu.

HEVC se u nás poprvé začal v televizorech objevovat na podzim 2015 a minulý rok byl k dispozici zejména u vyspělejších modelů. Letos, tedy v přístrojích určených pro sezónu 2017/18, ho najdete i v těch nejlevnějších přístrojích, nicméně vyplatí se být obezřetný zejména u menších značek.

PŘEČTĚTE SI: Kuki TV má další aplikaci. Pro Nvidia Shield TV 2017

Jak funguje IPTV

6. IPTV: budoucnost televizního příjmu?

Zkratka znamená televizi šířenou pomocí internetového protokolu (IP) přes počítačové sítě. Zatímco kabelové společnosti se omezují na hlavní aglomerace a sídliště s větším počtem obyvatel, IPTV může být díky využití libovolného širokopásmového internetového připojení dostupná nesrovnatelně širšímu počtu zákazníků.

Zásadní rozdíl mezi IPTV a kabelovou televizí je v šířce pásma, přes které se k zákazníkovi šíří televizní programy. U kabelových sítí je pásmo mnohem širší a umožňuje v jednom okamžiku přijímat všechny nabízené programy, zatímco u IPTV putuje k divákovi vždy jeden kanál.

Konkrétní služba IPTV je dostupná pouze těm zákazníkům, kteří si ji, v rámci jednotlivých operátorů, předplatí. Jak ji budete u vás doma přijímat, záleží na konkrétním operátorovi, který vám poskytuje signál. Typicky je dnes ke stacionárnímu příjmu v domácnosti zapotřebí speciální set-top box, někteří operátoři umožňují příjem přes aplikaci v chytrém televizoru či jiném zařízení (už např. i přes herní konzoli). Konkrétní službu IPTV také doprovází možnost příjmu přes mobilní zařízení, typicky telefon, někdy je také rozšířena o doplňkovou on-line videotéku (IPTV/VoD – Video on Demand, video na vyžádání) placenou zvlášť.

PŘEČTĚTE SI: Philips 55POS901F: vynikající obraz i resamplování, excelentní HDR

7. OLED aneb LED televizory neexistují

Označení „LED televizor“ je jeden z nejúspěšnějších marketingových tahů, chcete-li podfuků, jaký kdy byl ve spotřební elektronice vymyšlen a zaveden. Z prostého druhu podsvícení LCD obrazovky byl „vytvořen“ celý nový „druh televizoru“. Zkrátka a jednoduše: když se řekne „LED televizor“ je to televizor s obrazovkou z tekutých krystalů (LCD) vybavený podsvícením obrazovky za pomoci známých LED diod; na rozdíl od nejrůznějších výbojek používaných dříve.

OLED (Organic Light-Emitting Diode) je technologie obrazovky (displeje) původně vyvinutá v roce 1987 firmou Eastman Kodak a postavená na diodách vyzařujících (emitujících) světlo organicky. Takovýto displej tudíž nepotřebuje podsvícení, které naopak vyžadují obrazovky LCD, tedy s tekutými krystaly, a tak OLED může být velice tenký. V současnosti to znamená doslova pouhé milimetry.

Obrazovky s technologií OLED vynikají mimo jiné velice nízkou reakční dobou a jsou tak ve srovnání s tradičním LCD nesrovnatelně rychlejší. Nesrovnatelná je rovněž úroveň černé barvy. Obraz je tak plně souměřitelný s někdejšími špičkovými plazmovými TV, které ale OLED v některých ohledech i předčí. Naopak největší nevýhodou jsou zatím vysoké výrobní náklady a neujasněná doba životnosti.

V praxi se dnes prodávají televizory se dvěma druhy obrazovek – LCD a OLED. Přístroj s obrazovkou OLED zakoupíte v závěrečných doprodejích už od asi 40 000 Kč, nejlevnějším nově uvedeným přístrojem je zatím Philips 55POS901F se startovní cenou 89 999 Kč, který jsme pro vás i testovali.

PŘEČTĚTE SI: Aplikace a domácí obsah u chytrých televizorů na českém trhu

8. Smart TV aneb chytré televizory nás obklíčily

Anglická zkratka – obecně vzato – mluví o televizoru připojitelnému na internet a vybaveném nějakými aplikacemi a webovým prohlížečem, dovolujícími využít třeba přístup na webové stránky, do on-line videotéky (VoD), internetové televize (IPTV), na herní server nebo třeba ke vstupu do elektronického obchodu či banky.

Dříve se u Smart TV hodně propagoval tzv. otevřený webový prohlížeč dovolující v podstatě vstup kamkoli. Bohužel se rychle ukázalo, že přes něj se váš chytrý televizor nedostane typicky na internetovou televizi a on-line videotéku (IPTV/VoD), resp. někdy dostane a jindy nikoli. Začala se tak prosazovat tvorba specializovaných aplikací určených pro jeden účel. Například vstup do konkrétní videotéky, třeba Banaxi či Voyo, na nějaký konkrétní audioserver atd. atd.

Pokud si pořídíte Smart TV, vždy si také s konkrétním televizorem kupujete konkrétní platformu, operační systém. A prakticky každý výrobce má svou vlastní, pro kterou si vytváří aplikace. Například u Samsungu se jmenuje Tizen, u LG WebOS. Společnosti TP Vision (TV značky Philips) a Sony pak využívají Google Android TV.

Dnes už jsou všechny nově uváděné Smart TV vybaveny jak otevřeným webovým prohlížečem, tak nejrůznějšími aplikacemi, včetně těch domácích, a také podporou technologie HbbTV.

PŘEČTĚTE SI: Philips TV 2017: uveden druhý OLED, oznámeno streamování s HDR

9. Ultra HD (4K): dnes už více než polovina produkce TV

Na rozdíl od známých zkratek ze světa HD, tedy rozlišení HD Ready (typicky 1366 × 768 bodů) a Full HD (1920 × 1080 obrazových bodů), je u rozlišení ultra vysokého obrazových bodů podstatně více.

Rozlišení Ultra HD nahrazuje Full HD a je jeho čtyřnásobkem. Proto se také označuje jako 4K, i když nejpřesnější označení je Ultra HD (4K), protože existuje už i 8K.

Televizor s obrazovkou s rozlišením Ultra HD (4K) má 3840 × 2160 obrazových bodů a v současnosti je k dispozici od úhlopříčky 40 palců, tj. 102 cm, v cenách od 10 000 Kč výše. U méně rozměrných úhlopříček, kde 4K postrádá smysl, se nadále využívá pouze Full HD a také HD Ready.

Nastavení funkce obraz v obraze, tedy PiP. Co ovlivnit nejde je to, z kterého okna půjde zvuk. Vždy přichází z toho hlavního.
Autor: Bohumil Herwig

Nastavení funkce obraz v obraze, tedy PiP. Co ovlivnit nejde, je to, z kterého okna půjde zvuk. Vždy přichází z toho hlavního.

PŘEČTĚTE SI: Test Loewe Bild 7.55, včetně možností zdvojených tunerů

10. PiP: výrobků se zdvojenými tunery podstatně přibylo, funkce ale pokulhávají

Po dlouhých letech absence a občasném objevení se v pár nejvyspělejších kouscích se konečně do světa plochých televizorů v podstatně vyšší míře vrací technologie známá z kvalitních televizorů se skleněnou baňkou (CRT). Zdvojené tunery nejen dovolují jeden televizní kanál sledovat a druhý nezávisle nahrávat, ale hlavně dovolují mít větší přehled a využít skutečný obraz v obraze, tedy PiP – Picture in Picture. Můžete tak s výhodou ve velkém okně sledovat hlavní TV program a v menším, náhledovém, mít puštěn pořad, na který čekáte, nebo o něm prostě jen chcete mít přehled.

BRAND24

V dobách CRT televizorů, ať už analogových, nebo později i s plně digitálním zpracováním obrazu, byly funkce zdvojených tunerů někdy až neuvěřitelně vyspělé. Dal se tak například vyvolat živý náhled aktuálního kanálu uprostřed obrazovky a kolem něj – do kruhu – dalších „x“ stanic jako statické obrázky. Dal se ale také zobrazit jeden živý kanál na půlce obrazovky a druhý – opět živý – na druhé polovině, nebo v některém z rohů obrazovky třeba i s náhledem zvětšitelným ve dvou, třech stupních.

Opravdu dobré TV kousky ale mezi náhledy uměly přepínat zvukový doprovod. Živé vysílání na větší ploše tak bylo „němé“ a zvuk šel z malého náhledu v rohu. U plochých TV se zdvojené tunery začaly ve větší míře objevovat až minulý rok a dnes je seženete i v přístrojích pod 20 000 Kč. Dejte si ale pozor, protože některé vůbec nenabízejí funkci PiP, ale dovolují jen jeden pořad sledovat a druhý nahrávat. Momentálně nejvyspělejší funkce u zdvojených tunerů najdete u značky Loewe, ale i tady závisí na modelu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).