Hlavní navigace

Déčko by mělo být pro děti televizí první volby, říká Česká televize

17. 6. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ PREZENTACE Moderátor a herec Michal Nesvadba označil Déčko za kontaktní televizi, což je podle jeho slov unikum, kterým se nemůže pochlubit britská BBC ani německá ZDF a ARD.

Česká televize dnes v další vlně představila svůj chystaný kanál ČT :D („Déčko“), který odstartuje 31. srpna. Chceme být televizí, atraktivní a zábavnou. Děti chceme dovzdělávávat a udělat z Déčka televizí první volby. Spolupracujeme s odborníky po určitých poradách i s kolegyněmi ze zahraničí. Jsme v kontaktu například s BBC nebo německou ZDF a ARD, uvedl výkonný ředitel stanice Petr Koliha. Generální ředitel České televize Petr Dvořák ho doplnil: Víme, že pro děti je dnes televizní obrazovka pouze jedním kanálem a významným distribučním kanálem je internet. Proto budujeme i samostatný svět na internetu.

K TÉMATU: Kavčí hory se při přípravě ČT :D inspirovaly hlavně od německého Kinder Kanalu

Co se týká grafiky kanálu, kterou si můžete prohlédnout v připojených videích, Dvořák ji označil za povedenou, současnou a vtipnou. Věříme, že vytvoří takovou tvář, která bude dětem příjemná, uvedl šéf České televize. Veřejnoprávní televize tentokrát kladla v tiskové konferenci důraz na bližší informace ohledně jednotlivých pořadů, které se na Déčku objeví. Šlo například o Smyczekovi Špačkovi v síti času nebo sitcom Mazalové. Animovaná tvorba bude vedle hrané tvorby další záležitostí, která bude pro Déčko klíčová, konstatoval Koliha s tím, že půjde o komunikační kód s dětmi, kterého chce Česká televize využit. Připravena je animovaná tvorba i pro starší děti.

DOKUMENT: Presskit k chystanému kanálu Déčko

Vzdělávací charakter je jedním z imperativů, kterým se chceme odlišit od ostatních dětských kanálů, konstatoval Koliha. Nejmenším dětem budou určeny například pořady Ábécédé s Michalem nebo Mistr E. V rámci prvního formátu se děti ve skupině 4+ seznamovat s jednotlivými písmeny abecedy. Provázet jimi bude oblíbený Michal Nesvadba, kterého už děti znají z Kouzelné školky. Mistr E by mohl být označen za „Etiketu pro malé“. Verzi pro dospělé uváděl před lety Ladislav Špaček. Ten je shodou okolností autorem námětu. Nedílnou součástí programu bude i zahraniční tvorba, která bude mít taktéž vzdělávací a zároveň zábavný charakter. Vše se děje pod dohledem vedoucího centra převzatých pořadů Václava Kvasničky.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: ČT 2 ani po startu dětského kanálu nestáhne Večerníčka. Je to její nejúspěšnější pořad

Chceme se vrátit ke kultovkám pro děti. Nabídneme jim nové postavičky, ale i staré známé postavičky, jako je například Pošťák Pet nebo Bořek stavitel. Chybět nebude například ani pořad H2O, stačí přidat vodu, uvedla dramaturgyně Alena Poledňákové. Z dílny BBC se mohou starší diváci těšit na formát Děsivé dějiny. Bude to pro puberťáky. Je to děláno velmi svérázným a akčním způsobem, dodala její kolegyně Renata Jarošová. Nové zpracování dostane Studio Kamarád, kde přibude nová postava Pana Pipa. Půjde o víkendové relaxační pásmo. Průvodkyní Kouzelnou školkou bude zpěvačka a herečka Jitka Molavcová, za Studio Kamarád vystoupil Ota Jirák. Divák se na Déčku bude dívat moderátorům do očí a televize bude kontaktní. Bude to takový hřejivý pocit, konstatoval Nesvadba.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).