Hlavní navigace

Děčínsko: Prodejci nakoupili set-top-boxy pro DVB-T, lidé chtějí DVB-S

19. 10. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
19. 10. 2006

Řetězce prodejen s elekronikou mají problémy v severních Čechách. Dopředu se totiž zásobily set-top-boxy pro zemské digitální vysílání (DVB-T), ty jim ale nyní leží na skladě. Zrušené licence, soudní průtahy a opoždění Technický plán přechodu (TPP) na digitální vysílání vyděsily obchodníky na Děčínsku natolik, že se začínají příjímačů DVB-T zbavovat. Severních Čech se přitom průtahy netýkají, digitální vysílání tu začne na jaře příštího roku. Podobně jako Domažlice, kde DVB-T startuje už 1. listopadu, také Ústecko stojí mimo TPP a nástup digitalizace tu urychluje přeshraniční rušení z Německa.

Děčínský deník přinesl v pondělí 16. října zprávu o zpoždění digitalizace zemského televizního vysílání v České republice. Většina prodejců, kteří set-top-boxy v Děčíně nabízí patří, do celorepublikových sítí, píše autor Michal Kratochvíl. Prodejci tak podle jeho zjištění přesovají zásoby do digitálně přinivějších oblastích, kterými jsou Praha, Brno a Ostrava.

BRAND24

Michal Procházka z prodejny Euronic v Děčíně ale poukázal také na rostoucí oblibu DVB-S: Lidi chodí stále a ptají se na digitální satelity. Nejvíce se prodávají ty s dekódovací kartou Czech Link, která nabídne programy v češtině, které lidi normálně nechytí. To je na tom láká nejvíce. Jeho slova potvrzuje i Ondřej Melichar z děčínské prodejny Okey: Každý den se na to (DVB-S, pozn. autora) lidé chodí ptát. Asi už ztratili víru v to, že se (zemské) digitální televize dočkají. Někteří z nich mohou jen díky ní přijímat všechny celoplošné kanály.

Otázka DigiZone.cz: Prodejnu nabízející set-top-boxy pro zemský příjem jsme zaregistrovali i v severočeské České Lípě. Ví někdo ze čtenáři, zda je tu signál DVB-T k naladění už dnes, nebo prodejci čekají na spuštění vysílání na Ústecku? Oficiální mapa pokrytí multiplexu A zatím Českou Lípu uvádí jako bílé místo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).