Hlavní navigace

Dánsko vypne analog v říjnu 2009, provoz multiplexů svěří jednomu operátorovi

11. 12. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
11. 12. 2007

Provoz všech multiplexů digitálního terestrického vysílání bude mít v Dánsku na starosti jen jeden operátor. Vyplývá to z rozhodnutí Dánské rozhlasové a televizní rady (The Danish Radio and Television Board), která plánuje udělit jen jednu licenci pro čtyři digitální sítě. Výběrové řízení zahájí rada začátkem příštího roku, úspěšného žadatele by měl úřad zveřejnit koncem března příštího roku.

Dánsko chce po vypnutí analogového televizního vysílání provozovat celkem čtyři multiplexy. V současnosti mohou dánští diváci sledovat televizní programy jednoho multiplexu, který přináší stanice veřejnoprávního vysilatele DR a TV 2. Spuštění dalších tří se Dánové dočkají až po přechodu na digitální vysílání, který je plánován na 31. října 2009.

Tipy C

Zatím ještě není známo, které televizní programy kromě již zmíněných programů veřejnoprávních vysilatelů DR a TV 2, budou divákům po zahájení provozu dalších multiplexů k dispozici. Není vyloučeno, že jedna z digitálních sítí by mohla být určena televiznímu vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) nebo televiznímu vysílání pro mobilní telefony.

Zdroj: DigiTAG

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).