Hlavní navigace

Další zajímavé kmitočtové příděly pro Prahu: DVB-T vysílač má vyrůst i v Malešicích

5. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V současné době fungují na území Prahy tři lokální multiplexy, z nichž však výraznější území pokrývají pouze dva z nich. Stojí za nimi České Radiokomunikace a firma Prague Digital TV.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) pokračoval v uplynulých dnech v přidělování kmitočtových přídělů pro lokální DVB-T multiplexy. Zajímavostí je, že hned dvě regionální sítě mají zájem expandovat do Prahy. Počet zájemců, kteří chtějí šířit signál na území hlavního města, se tak opět zvýšil. Podle posledních změn na webu ČTÚ by nový vysílač měl vyrůst i v Malešicích, konkrétně na nepřehlédnutelné dominantně této městské části – 180 metrovém komíně samotné spalovny. Tento objekt už pro potřeby vysílání slouží. Pro šíření VKV ho využívá pražské Rádio Blaník na frekvenci 87.8 MHz.

K TÉMATU: Čeká operátory sítí DVB-T v Praze boj o menší televize? Nebylo by to překvapivé

A kdo má za novým digitálním vysílačem stát? Jihočeský podnikatel Ivo Brabec. Kanál 57 s výkonem 1 kW a horizontální polarizací byl přidělen jeho Regionální síti 1, která funguje už v tuto chvíli kromě Českých Budějovic také v Kamýku nad Vltavou, Plzni a Příbrami. Brabec je i provozovatelem Regionální sítě 3. Ta funguje v Liberci a Jablonci nad Nisou. ČTÚ taktéž přidělil Regionální síti 1 kmitočtový příděl pro Holoubkov s výkonem pouhý 1 Watt. Použit tu bude kanál 21. Za zmínku stojí dále fakt, že zákazníky tohoto multiplexu – regionalnitelevizi.cz a TV Noe – už na území Prahy šíří konkurenční Regionální síť 4 společnosti Prague Digital TV.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ:Multiplex 3 chce za vysílání v Praze pětkrát více než Regionální síť 4 Leoše Pohla

Kmitočtový příděl ale nezískala jen Regionální síť 1, ale také ta s číslem 8. Po vysílači na jihočeské Kleti se pro ni objevila koordinace také pro Prahu, a to přímo na Žižkově (kanál 51, 5 kW). Regionální síť 8 už tak bude druhým lokálním multiplexem, který může začít šířit signál přímo z této dominanty na území hlavního města. K Regionální síti 12, která může vysílat prostřednictvím žižkovského kanálu 47 výkonem 5 kW, se přihlásily nedávno serveru DigiZone.cz přímo České Radiokomunikace. Pokud by se podařilo plány všech operátorů naplnit, na území Prahy by mohlo vysílat až šest regionálních multiplexů. Vyplývá to z on-line databáze zveřejněné na stránkách ČTÚ.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).