Hlavní navigace

Další televizní eskapády: diváci si neví rady s obrazem a signálem

29. 1. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
S přechodem na příjem zemského digitálního televizního vysílání se řada diváků potýká i s tzv. dětskými nemocemi DVB-T. Dají se samozřejmě léčit, někdy se jejich diagnóza zjistí okamžitě, někdy až časem – to v případě, že se pacientovi ani nezdá, že je nemocen. S některými z nich bych vás rád touto cestou seznámil. Vycházím přitom z vlastní zkušenosti prodejce televizní techniky na Domažlicku, které digitalizovalo jako vůbec první region v České republice.

Obrazové formáty

Dennodenně mi projde rukama několik pozemních a satelitních přijímačů. V drtivé většině případů mi je majitelé přinesou z důvodu naladění nových stanic či aby se přesvědčili, že nehrající zařízení je způsobeno špatně nastavenými příjmovými parametry u nich doma. Samotné ladění programů neprovází žádné problémy, lidé si už pomalu zvykají, že vždy s příchodem nového satelitního programu či zemského multiplexu pouze odpojí přijímač od kabelů, strčí jej do igelitky a přinesou mi ho do obchodu. Třetinu až polovinu svého času v zaměstnání takto nastavuji zákazníkům jejich přijímače. Nedávno to bylo při „velkém říjnovém třesku“ v DVB-T, v současné době je to příchod TV Barrandov či změna kmitočtu zpravodajské Z1 či hudebního Óčka. Brzy to bude v případě příchodu druhého programu Primy.

Jelikož se vždy zákazníka vyptávám na příjmové parametry a na používané televizory, setkávám se poslední dobou s obrovským problémem. Veliké procento diváků si v pořídilo nové širokoúhlé ploché televizory, bohužel však na set-top-boxech zapomněli změnit nastavení formátu obrazu z dosavadního 4:3 na nynější 16:9. Málokdy se setkám se zákazníkem, který si toto uvědomil a v menu nastavení televize si formát změnil sám. Když jim změnu v obchodě provedu, často mi mockrát děkují a diví se, že je to nenapadlo dříve, že mohli sledovat mnohem lepší obraz už dávno.

Test TV Barrandov - 16:9

Takto testovala TV Barrandov širokoúhlé vysílání těsně před svým startem 11. ledna (Foto: archiv DigiZone.cz)

Chápu, že běžný divák nemůže vědět, že se má přijímač kromě ladění stanic ještě nějak upravovat, ale divím se, že je samotné nenapadne, že je něco v nepořádku. To samé se týká nesprávného užívání televizního výstupního módu Scartu, kdy má často divák nastaveno méně kvalitní CVBS místo RGB. Prostě nastavení obecně divák neřeší, hlavně že mu to „hraje“.

Stále mi to bručí!

Poslední dobou se majitelé DVB-T/S set-top-boxů setkávají s dalším zajímavým problémem. Tentokrát jde o zvuk. Přicházejí za mnou pro radu, jak vyřešit to stálé nepříjemné bručení televizoru. Když jim vysvětlím, že se jedná o pouhé rozhození zvukové hladiny set-top-boxu s televizorem, jsou velice rádi, že se problém vyřeší pouhým stisknutím tlačítek. Diváci si totiž velice často zvyšují či snižují hlasitost pořadů pouze ovladačem od set-top-boxu. Po nějaké době to dopadne tak, že si ztlumí hlasitost na set-top-boxu, ale poté si jí zvýší už ovladačem od televizoru. Pak se logicky dostaví zmiňované bručení z reproduktorů. S problémy a dotazy na téma duálního nesmyslného zvukového doprovodu u stanic Nova a Nova Cinema se nemusíme zabývat. Devadesát procent diváků se shodlo, že je takový způsob zvukového doprovodu zbytečný, ba naopak – je k naštvání.

Jen málokterý přijímač se totiž umí automaticky v případě duálního zvuku sám přepnout do češtiny, a tak tento problém bude přetrvávat do té doby, než si Nova uvědomí, jaký zvukový paskvil divákům přináší a zruší ho. Mnohdy se problém s duálním zvukem nevyřeší ani zakoupením nového širokoúhlého televizoru se zabudovaným DVB-T tunerem – i zde se musí levý kanál pro češtinu často nastavovat ručně. Mimochodem, zvýšený zájem o nové LCD a plasmové televizory jsem zaznamenal v takovém měřítku, že hravě překonal zájem o satelitní komplety a set-top-boxy. Televizní boom zažívají momentálně asi všichni prodejci televizorů v Česku.

Velmi silný signál

Sencor STV 2112DVBT - informace o signálu

Ve zdejším západočeském regionu se po sprovození jednofrekvenční sítě mezi vysílači Vraní vrch, Krašov a Zelená hora mnoho majitelů pozemních set-top-boxů setkává nejen s problémem tzv. pre-echa, ale také s příliš vysokým ziskem na své příjmové anténě. Když přijde zákazník žijící v oblasti příjmu několika vysílačů s tím, že mu programy kostičkují či vypadávají a bargraf v menu set-top-boxu ukazuje mnohem vyšší hodnoty u síly signálu, než jsou u jeho kvality, nastává problém. A tak se v současné době paradoxně řeší, co se silným signálem, i když se nedávno řešil problém přesně opačný. Různé druhy útlumových členů či obyčejné UHF symetrizační členy tak již nacházejí své místo a uplatnění v prodejních regálech prodejců této techniky stále častěji.

BRAND24

Změnou polohy příjmové venkovní antény se dá problém také mnohdy eliminovat, často to ale dopadne tak, že některý z přijímaných multiplexů ztratí ideální parametry úplně. Není to vůbec pro tyto diváky jednoduché a často po několikadenních útrapách s laborováním příjmové cesty k set-top-boxu divákovi dojdou psychické síly a objedná si u mě instalaci satelitního kompletu. Dokonce jsem se s problémem velice silného signálu z účastnických krabiček setkal i v případě bytovky s upravenou společnou televizní anténou (STA), kdy v patře nad i pod byl signál v pořádku, pouze jedno patro mělo takovýto problém. Přizvaná instalační firma jen problém potvrdila a divákovi pouze doporučila řešit ho útlumovým členem.

Postupem času snad tyto a podobné dětské nemoci digitalizace budou ubývat. Zajímavé je, že paradoxně takovéto malé nemoci mohou přispívat ke snižování kreditu přechodu na digitální vysílání. Před pár lety, když se digitální televizní vysílání u nás zavádělo, by mě nenapadlo, jak hladký „NEprůběh“ to bude mít. Možná je to i tím, že „s jídlem roste chuť“ a začínáme být více nároční diváci televize. Však také přicházející HDTV udeří hřebík na hlavičku!

Řešili jste některý z výše zmíněných problémů?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).