Hlavní navigace

Czech Digital Group ukončila test audiopopisu pro nevidomé v multiplexu 3

2. 5. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Multiplex 3, který je šířen z lokalit Praha – Mahlerovy sady a Praha – Cukrák, už obsahuje opět pouze tři programové pozice. Ke konci dubna tu byl ukončen test takzvaného audiopopisu pro nevidomé.

Obsah multiplexu 3 v Praze šířený z vysílačů Žižkov a Cukrák se vrátil opět do své původní podoby. Po téměř dvou měsících zde došlo k ukončení šíření programové pozice, které sloužila pro testy takzvaného audiopopisu (v angličtině Audiodescription). Asociace televizních organizací (ATO), jež si tento test objednala, chtěla vyzkoušet jednu z možností, které digitální vysílání umožňuje. Televize jsou navíc ze zákona povinny část svého vysílání audiopopisem opatřit.

BRAND24

K TÉMATU: Blýská se nevidomým na lepší časy? České plnoformátové televize se o to snaží

Smyslem testu je zjistit, zda DVB-T přijímače běžně dostupné na českém trhu (cca 20 různých typů) umějí značku audiodescription přečíst a zda nedochází k omezení kvality a komfortu pro většinové diváky. Test bude probíhat asi jeden měsíc, uvedla pro server DigiZone.cz při příležitosti zahájení testu jednatelka ATO Vlasta Roškotová. Audiopopis je rozšířený zejména ve Velké Británii. Jde v podstatě o to, že do klasického vysílání je navíc vložena stopa, která umožňuje nevidomým orientovat se v ději.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).