Hlavní navigace

Čtyři varianty zachování ČRo 4 – Rádia Wave pro mladé (DOKUMENT)

25. 4. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
25. 4. 2007

Pokud nemá Český rozhlas 4 – Rádio Wave zaniknout, existují pouze čtyři varianty jeho zachování a dalšího rozvoje. V dopise adresovaném Radě ČRo na to upozorňuje generální ředitel veřejnoprávního rozhlasu Václav Kasík. Rada o dopise informovala na dnešním veřejném zasedání, o dalším postupu v kauze Wave, kdy většina radních požaduje, aby tato stanice přestala využívat analogovou frekvenci 100,7 MHz na vysílači Cukrák pro Prahu a střední Čechy, však rozhodne na svém příštím zasedání.

DOKUMENT: Návrh generálního ředitele ČRo Václava Kasíka na řešení dalšího vysílání Rádia Wave (TIF, 120kB)

Radní ani nezveřejnili, jaké návrhy jim Kasík předložil, a rovněž se nezabývali případným hlasováním o odvolání generálního ředitele ČRo. Hledáme společně s managementem rozhlasu řešení, jak problém vyřešit a dodržet zákon, prohlásila místopředsedkyně rozhlasové rady Dana Jaklová s tím, že se na ni téměř denně obrací posluchači, ale její známí, jejichž děti poslouchají Rádio Wave a nechtějí o něj přijít. Dostali jsme od pana Kasíka různé varianty řešení a o těch budeme jednat. A to je dnes všechno, dodal předseda rady Jiří Florian.

Ze čtyř navrhovaných variant, které má server DigiZone.cz k dispozici, počítají tři se zachováním nějakého způsobu analogového vysílání Rádia Wave. První navrhuje, aby digitální stanice Wave připravovala na zakázku magazíny pro analogové okruhy ČRo, především pak pro Radiožurnál, Prahu, Vltavu a regionální stanice. Podle druhé varianty by Wave vysílal ve večerních a nočních časech na frekvencích regionálních studií ČRo, což by ale narušilo nedávno spuštěný projekt „Regionální noci“, tedy společného nočního vysílání na všech regionálních okruzích ČRo.

BRAND24

Třetí varianta počítá s dvou až tříhodinovým blokem vysílání na ČRo 3 – Vltava, které by navázalo na existující pořad Čajovna. Čtvrtá varianta by znamenala úplné ukončení analogového vysílání, přičemž Rádio Wave by zůstalo pouze digitální stanicí šířenou v zemském digitálním multiplexu A, na satelitu, v kabelových rozvodech a po internetu. Všechny tyto druhy šíření signálu by zůstaly zachovány i u předchozích tří variant, takže Rádio Wave by jako samostatná stanice nezaniklo.

Žádná z variant ale nepočítá se zachováním analogového vysílání Rádia Wave na pražském a středočeském kmitočtu 100,7 MHz. Radní by měli o Kasíkových návrzích jednat na nejbližším veřejném zasedání, podle informací serveru DigiZone.cz tyto varianty ale už příští týden projedná na neveřejném zasedání předsednictvo Rady ČRo. To by mělo přijmout doporučení, kterým se pak bude zabývat celá rozhlasová rada. Neveřejné zasedání rady a přijímání stanovisek na tomto zasedání ale odporují zákonu o ČRo, pokud si rada takové neveřejné zasedání předem neodhlasuje a nemá k němu zákonné důvody.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).