Hlavní navigace

Čtvrtníček je zpátky v plné síle, Zeman je pro něj jednoduchý cíl

24. 9. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V poslední době se objevují nové internetové televize jako houby po dešti. Některé jsou zajímavé a zábavné, jiné nudné a vulgární.

Velice mě zaujala např. ČT TV Petra Čtvrtníčka na Aktuálně.TV. Čtvrtníček si vybírá z rozhovorů s různými osobnostmi kousíčky, které nastřihává na svá vyjádření k problémům útočícím na české občany. Např. červené trenýrky na Pražském hradě místo prezidentské standarty. Zde si vybral jako oponenta Zemanova přítele, hudebníka a malíře a kdo ví co všechno ještě, Františka Ringo Čecha, který vypadá doslova zděšeně, když se o věci mluví, a ještě zděšeněji a znechuceněji, když Čtvrtníček zpívá krylovskou parodii upravenou na českého lžiprezidenta Zemana.

Jaro Dědičem z Rady ČT zase probíral to, že generální ředitel ČT si stěžoval, že Čtvrtníček poškozuje dobré jméno ČT tím, že si založil ČT TV. Podle moderátora to je zkratka – ČTvrtníčkova TeleVize. Stížnost prý psal Šerkézy (taková havlovská postava), který je pořád „ožralej“. Taky se od pana Dědiče dozvíme, že Andrej nechce jakýmkoliv způsobem ovlivňovat ČT. Nakonec kvůli problému volá Čtvrtníček přímo generálnímu řediteli ČT, ale vezme to, podle něj, Fibingerová.

V souvislosti se Čtvrtníčkem a ČT mě napadl vtip, který mi vykládal jeden velmi známý český herec. Aby neměl v ČT problémy, nebudu ho jmenovat.

Jde Čtvrtníček po chodbě ČT a potká generálního ředitele Dvořáka: „Čtvrtníčku, já jsem vám říkal, nechoďte sem, nebo vás sežeru. Tak pozor.“ Za nějakou dobu potká opět Dvořák Čtvrtníčka na chodbě ČT: „Čtvrtníčku, já vás naposledy varuju, nechoďte sem, nebo vás sežeru.“ Když ho potká po třetí, prohlásí: „Tak to se nedá nic dělat, Čtvrtníčku,“ a sežere ho. Čtvrtníček projede trávicími trubicemi až do žaludku. Tam sedí u stolku Donutil, Bartoška a Bohdalová a pijí kafe. „Vás taky sežral?“ ptá se Čtvrtníček. „Ne,“ odpoví Donutil, „my jsme šli zadem.“

Ve svém pořadu navštěvuje Čtvrníček i dr. Ratha. Zkoumá, jestli nejsou odposloucháváni. Vypnou i telefony, vyndají radši baterky. Nabízí doktorovi petici na jeho podporu. Lidi za ním půjdou. Nejsou to tupé ovce, jak říká Rath. Prachy necinkaj, víno nešplouchá a Vašek pustil, na koho se podíval, i Čtvrtníčka, když šel od Gotta a nesl si krabici s vínem místo s penězi. Rath přizná, že ho ve vězení bili. A to na něj nic neměli. Padesátý léta hadr. Každej správnej prezident seděl v báni, čili Čtvrtníček věří, že Ratha na Hrad dostane.

Prezident a jeho úřad je v současnosti vůbec častým terčem posměchu našich satiriků. Asi se nelze divit. Hlava státu působí prostě čím dál tím víc jako smutně komická postava.

K akci červené trenýrky se vyjádřil i Ladislav Sedláček v rozhovoru s Aktuálně.TV a s moderátorem Tomášem Matonohou. I Sedláček zazpíval novou píseň – protestsong o prezidentovi s názvem Musíš za svou pravdou stát na téma Popelníček, kunda, šavle. Před tím ale prohlásí, že prezident ztrácí humor, a snad by se Ovčáček měl naučit říkat bonmoty a napodobovat hlas Zemana, aby byla alespoň nějaká sranda. To vymyslel Bureš. V závěru napodobí Schwarzenberga, kdyby náhodou… Ale tomu není vůbec rozumět. Takže výroky tohoto prezidenta by pobouření asi nevyvolaly.

Sedláček z Brna též informoval o tom, proč zatím nebyl nalezen článek Hitler je gentleman. Nicméně se obává, že po něm jde Škromach. Informaci má od Bureše, který dělá na ministerstvu. Zeman ten článek nikdy nečetl, řekl mu to ministr Dostál na večírku. A ten si vymýšlel historky jako Menšík nebo Donutil. A Zeman, jak na Vysočině furt četl a chlastal Becherovku, tak si myslel, že to četl. A chudák Ovčáček. Problém s klenoty betelně vyřešil. Teď se zadrhává, protože je unavenej z hledání. A pan prezident je píp, píp, píp, když dává Ovčáčkovi takové nesmyslné úkoly.

BRAND24

Sedláček se nevyjadřuje jen k prezidentovi, ale i k Babišovi, který vidí 20 let dopředu. Bere si na to klaunský nos jako protest. Protože říká pravdu. Taky proto, že je Babiš předvídavý, si nevzal svou partnerku, protože ty rozvody jsou drahé. A většina našich premiérů se už rozvedla. Stálo to 71 276 510 korun. A dalo by se za to nakoupit např. 182 760 aktovek s kompletní školní výbavou pro prvňáčky v rozvojových zemích nebo 6 479 682 lahváčů nebo 33 941 nafukovacích člunů čínské výroby. A to Babiš ušetří. Všichni by si z něj měli vzít příklad. V závěru přirovnal Babiše ke Sládkovi, je to po dlouhé době někdo, kdo myslí na všecky. Proto je volil. Babiš do roka a do dne srovná státní rozpočet na nulu.

Matonoha a Čtvrtníček, každý svým způsobem, zesměšňují ty, kteří si o to svým chováním a vyjadřováním koledují. Navazují, v rámci svých možností, na Havlíčka, Haška, Wericha a Voskovce… Je obrovská škoda, že třeba veřejnoprávní televize nedává takovým lidem možnost pobavit své diváky, případně rozpoutat celospolečenskou diskuzi o lidech, kteří nás reprezentují a kteří rozhodují o nás bez nás.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je televizní scénárista

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).