Hlavní navigace

ČTÚ ve čtvrtek vypíše tendr na první celostátní síť pro digitální rozhlas

4. 11. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
4. 11. 2009

Dlouho odkládané výběrové řízení na provozovatele první sítě pro zemský digitální rozhlas vypíše ve čtvrtek Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Oproti původní představě půjde o tendr na jedinou síť s celoplošným pokrytím na kanálu LC, prohlásila na pardubické konferenci Radiokomunikace 2009 Jaroslava Nováková z Odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ.

Nováková nesdělila termín uzávěrky pro přihlášky do soutěže, uvedla ale, že vítěze by chtěl ČTÚ vybrat do konce ledna příštího roku. Zájem o toto výběrové řízení však zatím nebyl příliš velký, protože L-pásmo, na které je řízení vypsáno, je pro digitální rozhlasové vysílání ekonomicky méně výhodné než kmitočty ve III. televizním pásmu, s nimiž se pro digitální rozhlasové sítě také počítá (ale zatím je blokuje analogové televizní vysílání).

ROZHOVOR: Pavel Dvořák: Tendr na digitální rozhlas se týká pouze L-pásma

Původně chtěl ČTÚ vypsat výběrové řízení na 27 digitálních rozhlasových sítí najednou. Jedna měla být celoplošná, 13 krajských a 13 městských, lokalizovaných do krajských měst. Sotva jsme ale zpracovali postupy k tomuto výběrovému řízení, bylo právní cestou zpochybněno, protože z procesních důvodů není možné souběžně vybírat vítěze u všech těchto 27 sítí, vysvětlila Nováková.

K TÉMATU: Tendr o digitální rozhlas? Operátoři ani provozovatelé nemají jasno

BRAND24

ČTÚ si totiž vymínil podmínku, že vítěz tendru na celoplošnou síť nesmí získat žádnou krajskou síť a některý z vítězů řízení na krajské sítě zase nesmí obdržet síť pro vysílání v krajském městě. Nejprve tedy musíme vybrat vítěze v tendru na celoplošnou síť, a teprve ve chvíli, kdy písemně oznámíme výsledek tohoto tendru, můžeme vypsat další soutěž na operátory krajských sítí, sdělila Nováková.

Po ukončení soutěže na operátory krajských sítí ČTÚ vypíše tendr na městské rozhlasové digitální sítě. Tím se nám to celé poněkud protáhne, ale jestliže vítěze soutěže na celoplošnou síť vybereme do konce ledna, držitele krajských sítí bychom mohli znát do konce června, sdělila Nováková. ČTÚ neurčil, v jakém vysílacím standardu se má v digitálních sítích pro rozhlas vysílat. Všeobecně se ale předpokládá, že půjde o systémy DAB a DAB+. Rozhodnutí záleží na operátorech sítí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).