Hlavní navigace

ČTÚ: všechny multiplexy časem přejdou na DVB-T2

6. 4. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
6. 4. 2010

UVNITŘ DOKUMENT Zemské digitální televizní vysílání v České republice přejde v několika nejbližších letech ze systému DVB-T na systém DVB-T2, který umožní společně s využitím kompresního standardu MPEG-4 pozemní vysílání programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). V materiálu „Strategie správy spektra – podpora rozvoje konkurenčního prostředí a optimalizace podmínek využití kmitočtů ve vybraných částech rádiového spektra“ to píše Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

DOKUMENT: Strategie správy spektra – podpora rozvoje konkurenčního prostředí a optimalizace podmínek využití kmitočtů ve vybraných částech rádiového spektra (PDF, 210 kB)

Ukazuje se zřejmě, že nástup HDTV bude rychlejší, než se ještě před rokem předpokládalo, avšak správně byl indikován nástup zejména v družicovém vysílání a kabelových sítích, uvádí ČTÚ v dokumentu, který má být podkladem k dnešnímu a zítřejšímu workshopu o naplňování Technického plánu přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání a využití tzv. digitální dividendy, tedy kmitočtů, které se uvolní vypínáním analogové televize.

K TÉMATU: České Radiokomunikace: V roce 2013 kompletně přejdeme na DVB-T2 a MPEG-4

V zemském vysílání je HDTV stále spojována se zavedením DVB-T2. K HDTV přistupují jednotliví účastníci na trhu samostatně a dle svých plánů, z hlediska regulátora se zatím neprokazuje potřeba zasahovat, dodává ČTÚ. Ve Strategii správy spektra, kterou úřad předal koncem března prostřednictvím své webové stránky k veřejné konzultaci, však již počítá s postupným přechodem všech současných sítí pro zemskou digitální televizi na systém DVB-T2.

ČTĚTE TAKÉ: Experimenty s DVB-T2? Nejsou kmitočty, říká telekomunikač­ní úřad

Pro vysílání DVB-T2 se mají podle ČTÚ využít kmitočty ve IV. a V. pásmu. Pokud někde digitální televize vysílá na kmitočtech ve III. pásmu, ČTÚ je hodlá nahradit novými kmitočty ve IV. a V. televizním pásmu a původní kmitočty použít pro digitální rozhlas ve standardu DAB. Pro DVB-T2 pak navíc počítá s využitím dalších celoplošných sítí pro zemské digitální televizní vysílání, především v HD kvalitě.

BRAND24

V následujících dvou letech chce ČTÚ připravit plán na podporu přechodu k vysílání ve standardu DVB-T2 a případně aktualizovat a urychlit Technický plán přechodu z analogového na digitální vysílání. Počítáme s tím, že časem se ve všech sítích přejde na vysílání v DVB-T2, řekl již předminulý týden na konferenci v Pardubicích předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Další podrobnosti by měl úřad sdělit ve středu během druhého dne svého workshopu, zaměřeného na využití digitální dividendy.

DigiZone.cz přinese z dnešního a zítřejšího workshopu ČTÚ v Praze online zpravodajství

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).