Hlavní navigace

ČTÚ už obdržel plány operátorů na rozvoj jejich multiplexů

22. 8. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
22. 8. 2008

Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) se už sešly plány všech tří operátorů sítí pro komerční zemské digitální televize. Plány jsme již skutečně obdrželi, nyní je vyhodnocujeme a předpokládáme, že v nich najdeme to, co nám operátoři říkali v diskuzích. Tedy že problém skluzu letošního roku bude během podzimu vyřešen, řekl v rozhovoru pro dnešní vydání ekonomického deníku E15 předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák.

Šéf telekomunikační rady v interview zopakoval, že Technický plán přechodu na zemské digitální televizní vysílání (TPP) neobsahuje žádné sankce pro operátory, kteří by nedodrželi termíny obsažené v harmonogramu digitalizace – tedy spouštění multiplexů v jednotlivých regionech. Ale to bylo známé od začátku přechodu na digitální vysílání. Těžko můžeme najít nějakou oporu pro sankce nad rámec zákona, konstatuje Dvořák.

Různé postihy si mohou domluvit televize se svými operátory sítí na základě obchodních smluv. Uvidíme, zda neexistence sankcí bude znamenat nějaký problém. Pokud na jízdní řád digitalizace přistoupily komerční televize, operátoři mají poměrně vysokou jistotu, že minimálně tyto stanice budou fungovat a chtít využít své kompenzační licence. Takže České Radiokomunikace (ČRa), Czech Digital Group a Telefónica O2 mohou začít stavět digitální sítě a předpokládám, že termíny spouštění jednotlivých oblastí dodrží, dodal předseda Rady ČTÚ.

BRAND24

Na námitku generálního ředitele televize Nova Petra Dvořáka, že podle chystané novely zákona o elektronických komunikacích reálně hrozí předčasné odebírání analogových kmitočtů televizím, které v součtu analogového a digitálního pokrytí dosáhnou na větší území než při analogovém vysílání, šéf ČTÚ odpověděl, že je částečně oprávněná: Pokud se přihlásili k TPP, tak se zavázali, že budou kmitočty vracet. To je jejich dobrovolný závazek. Jiná situace je, kdyby jim byly analogové kmitočty odebírány v momentě nedostatečného pokrytí – v takovém případě by měla Nova zřejmě pravdu.

Pavel Dvořák ale odmítnul kritiku ČRa, kterým se nelíbí, že od nich stát požaduje stamilionové investice do rozvoje digitálních sítí, ale nezajišťuje jim obsah pro tyto multiplexy – tedy klienty v podobě digitálních televizí. To je věc každého podnikatelského subjektu, zda přijme dané podmínky. Pokud se to ČRa nelíbí, ať vrátí příděl kmitočtů a nezabývají se touto činností, konstatoval předseda Rady ČTÚ.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).