Hlavní navigace

ČTÚ připravil návrh identifikace sítí a služeb v DVB-T

9. 1. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
9. 1. 2008

Zemské digitální vysílání (DVB-T) by v České republice mělo konečně dostat přehlednou podobu. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) totiž připravil „síťový plán identifikačních označení sítí, datových toků a služeb sítí DVB-T“. Dokument je zatím v připomínkovém řízení, které skončí začátkem února tohoto roku.

O co jde? S problematikou už mají zkušenost ti diváci DVB-T v Česku kteří mohou přijímat např. digitální signál sítě Českých Radiokomunikací zároveň z Prahy a Ústí nad Labem nebo tutéž síť na Ostravsku doplněnou digitálním vysíláním z Polska. V obou případech jejich set-top-boxy nebo televizory s digitálním tunerem identifikují sítě jako totožné, byť vysílají na různých kanálech, a divákům leckdy dopřejí signál už jen z toho vysílače, který je v dané lokalitě silnější. Lidé u obrazovek tak dosud ztráceli možnost výběru.

Předpřipravený síťový plán ČTÚ ale zavádí identifikaci sítí i jimi vysílaných služeb tak, aby digitální přijímače mohly zpracovávat každou z nich samostatně a výběr vysílání zůstal jen na divácích. Dokument definuje pro českou digitalizaci parametry „original_net­work_id“ (ON_ID), „network_id“ (D_ID), „transport_stre­am_id“ (TS_ID) a „service_id“ (S_ID).

DOKUMENT: Návrh síťového plánu ČTÚ [DOC, 120 kB]

Hodnota ON_ID je pro všechny sítě zemského digitálního televizního vysílání v České republice stanovena na 0×20CB. Tuto hodnotu identifikátoru original_network_id zařazují všichni operátoři vysílacích sítí pro šíření zemského digitálního vysílání do datového toku služebních informací, specifikuje ČTÚ.

Pestřejších hodnot může nabývat parametr D_ID. Jeho rozsah je v plánu navrhovaný jako 0×3101 až 0×3200. Hodnotu identifikátoru ve tvaru 0X31zz stanovuje Úřad jako součást individuálního oprávnění k využívání rádiových kmitočtů podle konfigurace sítě obsažené v žádosti a to tak, že každá konkrétní síť s jiným obsahem musí mít odlišnou hodnotu tohoto identifikátoru, upřesňuje ČTÚ a zároveň v tabulce uvádí, jaká čísla rozdal už existujícímu DVB-T v Česku.

Hodnoty 0×0101 až 0×EFFF, takový rozsah zavádí ČTÚ pro identifikátor TS_ID. V bližším popisu dodává význam posledního čtyřčíslí. Ve tvaru 0×vvzz znamená „vv“ pořadové číslo operátora příslušné vysílací sítě a „zz“ pořadové číslo jím vytvářeného transportního datového toku, čímž jsou rozlišeny transportní toky přenášející různý obsah. I tady ČTÚ přikládá tabulku pro už fungující zemské digitální vysílání v ČR.

Poslední ze čtveřice identifikátorů má hned tři typy rozsahů. S_ID v intervalu 0×0001 až 0×3FFF je vyhrazené pro televizní programy, v intervalu 0×4001 až 0×7FFF pro rozhlasové programy a konečně v intervalu 0×8001 až 0×EFFF pro ostatní služby, včetně aplikací MHP.

BRAND24

DISKUSNÍ MÍSTO: Připomínky k návrhu na webu ČTÚ

Důležitou podmínkou funkčnosti celé konstrukce je její dodržování samotnými operátory. Těm ČTÚ zakládá povinnost neprodleně hlásit změny ve vysílací sítí, které by měly za následek změnu identifikátorů. Úřad také plánuje vést databázi už přidělených ID, která bude dostupná veřejně přes internet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).