Hlavní navigace

ČTÚ píše vládě: digitalizace jede podle plánu, mohla by se i urychlit

1. 4. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
1. 4. 2011

Přechod ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání v České republice probíhá podle plánu a v souladu s harmonogramem stanoveným v Technickém plánu přechodu (TPP). V pravidelné půlroční zprávě pro vládu to konstatuje Český telekomunikační úřad (ČTÚ), podle něhož by se dokonce mohlo zavádění digitálního vysílání v některých oblastech urychlit. ČTÚ konkrétně zmínil Jesenicko a Zlínsko, kde dosud vysílá multiplex 1, zatímco multiplexy 2 a 3 by zde měly odstartovat až letos v listopadu.

K TÉMATU: Ostravsku hrozí „digitální kolaps“: start multiplexů 2 a 3 z Hošťálkovic ohrožen

Z dosavadního průběhu realizace přechodu, zkušeností a poznatků získaných od jednotlivých provozovatelů vysílání, operátorů vysílacích sítí i ohlasů veřejnosti vyplývá, že by i v dalším období neměl být problém splnit cíle procesu přechodu na celém území České republiky v termínech stanovených v TPP, ale mohlo by dojít k urychlení celého procesu tak, že by digitální vysílání v územních oblastech Jeseník a Zlín bylo zahájeno dříve než v termínech stanovených v TPP i v rámci vysílacích sítí 2 a 3, píše ve zprávě ČTÚ.

ČTĚTE TAKÉ: Nova a Prima odmítly předčasně vypnout analog na Ostravsku

Rychlejší postup, zejména při spouštění digitálního vysílání, by podle úřadu uvítali diváci na Moravě, kde zbývá zprovoznit multiplexy 2 a 3 v oblastech Ostrava, Jeseník a Zlín. ČTÚ se však nezmínil o kmitočtové kolizi, ke které by mohlo dojít koncem měsíce na Ostravsku a již TPP od začátku nijak neřešil. Start multiplexů 2 a 3 na definitivních kmitočtech tu závisí na předčasném vypínání analogových programů ČT 1 a Prima. Zatímco ČT 1 s předčasným ukončením analogového vysílání souhlasila, Prima nikoli.

NAPSALI JSME: Analogová ČT 1 na Lysé hoře skončí 30. dubna a s ní i 16 převaděčů

K 15. březnu 2011 lze konstatovat, že přechod probíhá v souladu s harmonogramem stanoveným v TPP, konstatuje ČTÚ a v podstatě má pravdu – ke zmíněné kolizi má dojít až 30. dubna. Díky předčasnému vypnutí analogové ČT 1 na vysílači Lysá hora u Frýdku-Místku však bude moci multiplex 2 přejít na definitivní kanál 37. Oproti timu multiplex 3, který měl 30. dubna přejít na definitivní kanál 48, tak učinit nemůže, protože jej blokuje analogová Prima. Vedení televize ČTÚ oznámilo, že s předčasným vypnutím analogového vysílání na Ostravsku nepočítá a podle TPP jej může zachovat až do konce letošního listopadu.

ROZHOVOR: Multiplex 3 zaplníme až osmi televizemi, věří výkonný šéf Českých Radiokomunikací

BRAND24

ČTÚ ve zprávě pro vládu konstatuje, že základní síť vysílačů veřejnoprávního multiplexu České televize je dobudována a ČT momentálně řeší dokrytí problematických míst. V souvislosti s realizací digitálních opakovačů v jednotlivých lokalitách však v některých případech vyvstala řada nepředvídatelných technických problémů. Po spuštění opakovačů do reálného provozu se prokázalo, že díky místně specifickým geografickým podmínkám a jimi ovlivněnému šíření signálu, není možné v některých lokalitách pro zajištění dostatečného příjmu využít tzv. jednofrekvenční vysílací sítě, vysvětluje ČTÚ.

Úřad tak musí v některých lokalitách udělovat zcela nové vysílací kanály, což se negativně odráží i na straně příjmu digitálního signálu. V případech, kde si již diváci zajistili úpravu přijímacích systémů (především se to týká společných anténních rozvodů), je pak bohužel nezbytné investovat další finanční prostředky na nové úpravy. Protože se však jedná o předem nepředvídatelné problémy, je třeba počítat s možností, že v určitých případech mohou být pro zajištění dostatečného příjmu využity i rádiové kanály rozdílné od kanálů místně příslušných vysílačů velkého výkonu, dodává ČTÚ.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).