Hlavní navigace

ČTÚ momentálně nepočítá s tendrem pro DVB-H, digitální televizi v mobilu

15. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
15. 6. 2009

Český telekomunikační úřad nepřipravuje tendr na kmitočtový příděl pro digitální mobilní televizi ve standardu DVB-H. Na dnešním setkání s novináři to řekl předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Podle něj je zájem ze strany operátorů takřka nulový a nemá smysl přidělovat kmitočty jen formálně.

Zájem zákazníků o službu je nulový a tomu odpovídá i zájem operátorů, uvedl Dvořák. Původně ČTÚ počítal s tím, že tendr na provozovatele sítě DVB-H vypíše již v minulém roce. Jenže zájem provozovatelů mezitím ustal. Ještě před dvěma lety měly telekomunikační společnosti o tento druh vysílání výrazný zájem, a projevovalo se to i v počtu nezávazných konzultací s představiteli úřadu. Nyní už tento standard operátory neláká.

Tipy C

Dvořák nastínil, že síť kmitočtů původně zamýšlená pro DVB-H by se mohla použít i pro další multiplex v DVB-T. Zdůraznil ale, že úřad momentálně nehodlá vypisovat novou soutěž na DVB-T vysílání. Jakmile jednou udělíte frekvence, už je nemůžete vzít zpět ani kdyby je operátor nevyužíval, uvedl Dvořák. Nynější Legislativa totiž neumožňuje odejmout oprávnění provozovateli DVB-T multiplexu, pokud frekvence nevyužívá nebo nebuduje síť v dostatečném tempu. Budoucnost frekvenční sítě původně určené pro DVB-H se tak vyjasní až v rámci diskuze o tzv. digitální dividendě.

Zastavení procesu přípravy mobilního standardu digitální televize DVB-H ale nijak neovlivní příjem televizního vysílání v mobilních přístrojích a telefonech. Ty už mnohdy přijímají signál DVB-T, a jsou tedy použitelné i pro příjem televize v terénu na různých místech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).