Hlavní navigace

Předseda Rady ČTÚ: Komerční rádia ohledně digitalizace mystifikují

3. 6. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
3. 6. 2008

Za nesmysl označil předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák návrh několika provozovatelů komerčních rádií na automatické prodloužení jejich licencí pro analogové vysílání do roku 2020, kdy by podle nich vláda měla vydat Technický plán přechodu na zemské rozhlasové digitální vysílání. Majitelé rádií o něm koncem dubna informovala členy stálé senátní mediální komise.

K TÉMATU: Komerční rádia chtějí garanci analogových licencí do roku 2020

Podle představ komerčních rádií by bylo dobré, aby všichni současní provozovatelé mohli vysílat analogově i po uplynutí jejich současných, už jednou prodloužených licencí. Platnost takto podruhé prodloužených licencí by končila až přijetím harmonogramu rozhlasové digitalizace. Rádia by se tak vyhnula licenčním řízením, která by musela podstoupit po uplynutí platnosti současných licencí.

Nedávno jsme odpovídali na dopis ministerstva kultury, které se nás dotazovalo na názor k tomu, co padlo na senátní mediální komisi k digitalizaci rozhlasového vysílání, prohlásil Dvořák na pondělním setkání s novináři v pražském sídle ČTÚ. Upozornili jsme na to, že situace v digitalizaci rozhlasu je dramaticky a zásadně odlišná od digitalizace v oblasti televize. Nenastává situace, že by nějaké analogové kmitočty měly být vypínány a že bychom se museli dohadovat s jakýmikoli subjekty na rozhlasovém trhu, uvedl předseda Rady ČTÚ.

Nikdo nemusí nic dostávat, protože státu nic nedá. Nikdo tedy nemusí dostávat automatické prodlužování licencí, což podle mého názoru skutečně s digitalizací nemá nic společného, řekl doslova Dvořák. Pokud se politická scéna rozhodne přijmout návrh komerčních rádií, je podle šéfa Rady ČTÚ třeba říci, že se tak nestane v souvislosti s digitalizací: Nemá to nic společného s kmitočty a s jejich efektivním využitím pro rozhlasové vysílání.

BRAND24

Kmitočty pro zemské digitální rozhlasové vysílání ve formátu T-DAB budou podle Pavla Dvořáka k dispozici, aniž by se muselo vypínat analogové FM pásmo, v němž rádia vysílají dnes. Tyto digitální kmitočty mají komerční rádia k dispozici již dnes.Kdyby chtěla vysílat v L-pásmu, mohou. Nikdo se o ně ale nehlásí. Upozorníme na to vládu v materiálu o digitální dividendě, konstatoval Dvořák.

Vysílání prostřednictvím takzvaného L-pásma je mnohem nákladnější než to samé zemské digitální vysílání ve formátu T-DAB v dnešním IV. a V. televizním pásmu. Pro to mají digitální rádia v České republice vyčleněn 12. kanál, který ale blokuje analogové vysílání televize Nova z Bukové hory u Ústí nad Labem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).