Hlavní navigace

ČT zahajuje výstavbu digitálních dokrývačů, první bude v Aši

27. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
27. 3. 2009

Česká televize rozšiřuje dostupnost svého digitálního vysílání přes pozemní vysílače. Multiplex 1 veřejné služby bude postupně rozšiřován o sekundární vysílače. Aktuálně se připravuje dokrývač pro Ašsko.

Česká televize pokračuje v promptním rozvoji sítě 1 pro digitální zemské vysílání multiplexu veřejné služby. Současně s budováním hlavních vysílačů věnuje pozornost také výstavbě vysílačů sekundárních. První dokrývač sítě 1 byl uveden do provozu už v roce 2008 v Nemanicích na Domažlicku, nyní bude zřízen sekundární vysílač na stanovišti Aš – Háj a další budou následovat,“ upřesňuje Štěpán Janda z tiskového útvaru ČT.

BRAND24

Česká televize, České Radiokomunikace a Český telekomunikační úřad zahájili v lednu 2009, po říjnovém spuštění digitálního zemského vysílání sítě 1 z chebské Zelené hory, měření intenzity a kvality signálu v Aši a okolí. Ta prokázala, že neuspokojivý příjem se může týkat řádově tisíců diváku na Ašsku. „Proto se Česká televize rozhodla pro výstavbu digitálního opakovače pro tento region a v současné době jedná s Českými Radiokomunikacemi o smluvním zajištění vysílacích služeb pro tento projekt,“ dodává Janda.

Na základě realizovaných měření intenzity a kvality signálu v západních Čechách plánuje ČT vystavět dokrývače i v dalších lokalitách. V nejbližším časovém horizontu se jedná o Mariánské Lázně, Kraslice a Rotavu. Případné budování dalších dokrývačů se bude odvíjet opět od reálných měření.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).