Hlavní navigace

ČT zachová pražské analogové převaděče, Nova zatím jedná

15. 4. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
15. 4. 2009

S blížícím koncem analogového vysílání z pražského Žižkova vyvstává i otázka, které analogové převaděče navázané na Žižkov zůstanou po 30. dubnu v provozu. Technický plán přechodu stanovil vypnutí analogových dokrývačů a převaděčů až na termín úplného vypnutí analogového vysílání v České republice v roce 2011. I přesto ale některé lokální dokrývače v Praze vypnou analogové vysílání už za dva týdny spolu se žižkovským vysílačem.

Česká televize již provedla přeladění svých analogových převaděčů ze žižkovského vysílače na jiný zdroj signálu. Proto budou i po 30. dubnu v provozu vysílače Strahov, Krč, Vokovice, Žvahov, Zdice a Loděnice pro ČT1 a Vokovice, Krč a Žvahov i pro ČT2.

Nejasná zůstává situace u Novy, která zatím nedala pokyn k přeladění svých pražských dokrývačů a další vývoj je otázkou jednání. Její místní vysílače Strahov, Žvahov, Vokovice, Brusnice, Čtyřkoly, Litoměřice, Velké Žernoseky a Beroun tak i nadále přebírají signál primárně ze žižkovského vysílače.

BRAND24

Prima na rozdíl od ČT většinu svých vykrývačů vypne. Zůstane v provozu jedině Beroun, kde už došlo k přeladění na jiný zdroj signálu, ale diváci se nemůžou spoléhat na analogový ostrůvek v lokalitách Žvahov, Vokovice, Jinonice, Benešov a Litoměřice. Jiná situace je u vysílačů v pražské Krči a Břevnově. Tyto dokrývače nenabírají primárně signál ze Žižkova, a nemělo by se jich tedy dotknout dubnové vypnutí.

Podrobnosti o další budoucnosti pražských analogových vykrývačů přineseme v zítřejším článku na Digizone.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).