Hlavní navigace

Česká televize vypne do konce března 85 analogových převaděčů ČT 1 a ČT 2

18. 2. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
18. 2. 2010

UVNITŘ TABULKA S TERMÍNY Pětaosmdesát převaděčů analogového vysílání programů ČT 1 a ČT 2 vypne do konce března Česká televize. Část těchto převaděčů je závislá na primárním signálu vysílačů Svatobor u Sušice a Barák u Klatov, které ukončí analogové vysílání 28. února, část vysílá v Karlovarském, Libereckém, Plzeňském, Ústeckém a Středočeském kraji, ale také v Praze.

TABULKA: Seznam vypínaných převaděčů s termíny jejich vypnutí (DOC, 168 kB)

Vypínání proběhne ve dvou vlnách: první skupinu analogových převaděčů vypne ČT společně s vysílači velkého výkonu v územní oblasti Sušice 28. února, druhou k 31. březnu. Analogové dokrývače mohla ČT provozovat až do listopadu příštího roku, a v některých případech až do června 2012, ale vzhledem k finanční situaci se je rozhodla vypínat dříve. Technický plán přechodu zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání (TPP) to umožňuje.

ROZHOVOR K TÉMATU: Pavel Hanuš: ČT má méně peněz na digitalizaci, bude rychleji vypínat analog

BRAND24

Vládní nařízení o TPP stanovuje červen 2012 za nejzazší termín pro konec analogového zemského televizního vysílání v České republice. Do té doby musí ČT ukončit provoz ještě bezmála 900 analogových vysílačů velkého a zejména malého výkonu. Takto rozsáhlou logistickou operaci je tedy pro zdárný průběh potřeba rozložit do nadcházejících 28 měsíců, vysvětlil nynější vypínání analogových dokrývačů Štěpán Janda z tiskového odboru ČT.

Poslední únorový den se vedle silných vysílačů Svatobor a Barák na Sušicku a Klatovsku odmlčí i většina z 16 analogových převaděčů závislých na jejich signálu. Část jich ale bude analogově vysílat ještě měsíc – do 31. března. Dalších 69 analogových převaděčů ke konci února a března ukončí vysílání v Jihočeském, Karlovarském, Libereckém, Plzeňském, Ústeckém, Středočeském kraji a v Praze.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).