Hlavní navigace

ČT spustila digitální dokrývače multiplexu 1 v Jablůnce a Raspenavě

9. 12. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
9. 12. 2011

Dva nové dokrývače veřejnoprávního multiplexu v Jablůnce na Vsetínsku a Raspenavě na Frýdlantsku spustila Česká televize. V Jablůnce dokrývač vysílá ode dneška ze stanoviště Pálenisko na kanálu 43 výkonem 5 W s horizontální polarizací jako převáděč, v Raspenavě zahájila ČT zkušební provoz dokrývače z vrchu Chlum na kanálu 53 již před týdnem ve čtvrtek 1. prosince. Jeho výkon je výrazně vyšší (5 kW) a využívá vertikální polarizaci.

K TÉMATU: Veřejnoprávní multiplex ČT posiluje o sedm dokrývačů, i v Ústí nad Labem

Vybudován byl na zcela novém stanovišti, odkud se dříve analogově nevysílalo. V dosahu tohoto vysílače na Frýdlantsku by tedy do budoucna mělo být pokrytí digitálním zemským vysíláním ČT lepší, než tomu bývalo u analogového zemského vysílání. Digitální dokrývač ČT na vrchu Chlum je prozatím ve zkušebním provozu, zhruba během měsíce by měly být finalizovány všechny jeho vysílací parametry, sdělil Štěpán Janda z tiskového odboru ČT.

BRAND24

Vedle 26 základních vysílačů tak veřejnoprávní multiplex provozuje už 77 dokrývačů. Podle Jandy nadále finišuje dokrývání lokalit s horším signálem digitální sítě 1. V místech, kde se na základě kontrolních měření prokáže nedostatečná intenzita a/nebo kvalita signálu sítě 1 s multiplexem veřejné služby z digitálních vysílačů velkého výkonu, ČT analyzuje vhodnost dokrytí. Při splnění standardizovaných předpokladů pro dokrývání sítě 1 jsou pak v takových lokalitách budovány digitální vysílače malého výkonu, dodal.

Mapy pokrytí zmíněných dokrývačů Česká televize nezveřejnila.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).