Hlavní navigace

ČT si nechává vyrobit první dokument v 3D verzi. O architektuře

22. 2. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
22. 2. 2010

První stereoskopicky natočený televizní pořad v tuzemsku připravuje Česká televize. Půjde o dokumentární cyklus o architektuře, který bude mít i filmovou verzi, určenou pro digitální kina se stereoskopickou produkcí. Pro ČT jej vyrábí společnost Frame 100R. Zatím však není jisté, zda a jak jej ČT odvysílá i stereoskopicky. Producent také dosud s ČT nepodepsal smlouvu.

K TÉMATU: Na český trh míří 3D televizory. Bude na nich ale co sledovat?

Jde o projekt, který se zabývá architekturou měst. Třeba tomu, jak by vypadala Praha, kdyby vyhrály některé architektonické návrhy od 30. do 50. let minulého století, nebo jak by vypadalo Brno a Ostrava. Kinoverze bude celá 3D stereoskopická, řekl serveru DigiZone.cz spolumajitel Frame 100R Vojtěch Frič. Část natočíme stereoskopicky, část touto technologií převedeme do 3D později, dodal.

ČTĚTE TAKÉ: 3DTV přichází příliš brzy po HDTV, míní Američané. Ale těší se

Frame 100R experimentuje se stereoskopickou produkcí delší dobu. Dělali jsme dva měsíce testy jednoho amerického filmu pro Lakeshore a Sony, převod z 2D filmu do 3D stereo verze. Avatar otevřel Pandořinu skříňku, všichni chtějí hrozně rychle převádět do 3D sterea. I starší tituly, říká Frič. Dokument o architektuře by měl být vůbec prvním původním českým obsahem v 3D určeným pro kina.

BRAND24

Firma na projektu pracuje už rok a výroba dokumentu by měla trvat ještě dalšího půldruhého roku.

O prvním stereoskopickém projektu pro české televize a názorech na produkci televizních pořadů v HD kvalitě čtěte zítra v rozhovoru s Vojtěchem Fričem na DigiZone.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).