Hlavní navigace

ČT přeplácí tvůrce Novy, obul se do Petra Dvořáka jeho nástupce Jan Andruško

22. 4. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Cyklus Nevinné lži je podle ředitele Novy kopií nováckých Soukromých pastí. Dokazuje, že ČT prochází komercializací, říká Jan Andruško v rozhovoru pro časopis Týden.

První otevřené kritiky od generálního ředitele Novy Jana Andruška se dočkal jeho předchůdce a nynější generální ředitel České televize Petr Dvořák. Kavčí hory podle Andruška nepokrytě přeplácejí tvůrce, kteří pracovali pro Novu a prochází silnou komercializací. Šéf Novy to řekl z rozsáhlém rozhovoru pro časopis Týden. „Je zarážející, že možná nejúspěšnějším pořadem vzniklým pod novým vedením veřejnoprávní televize je formát přenesený z televize komerční,“ komentoval Andruško fakt, že cyklus Nevinné lži vychází s obdobné série Soukromé pasti, kterou pod Dvořákovým vedením vyrobila Nova.

K TÉMATU: Nevinné lži budou pokračovat, ČT natočí další řadu. Chystá i nové díly Českého žurnálu

BRAND24

„To mimo jiné ukazuje na poměrně zásadní komercializaci ČT, která pod novým vedením probíhá,“ dodal nynější šéf Novy. Podle Andruška ČT po nástupu Dvořáka masivně přeplácí tvůrce, kteří dříve pracovali pro Novu. „To zcela zásadně pokřivuje hospodářskou soutěž. Byli jsme třeba domluveni s tvůrcem na konkrétním projektu, ale on nakonec přišel s tím, že ho s námi bude dělat pouze v případě, když mu zaplatíme tolik, kolik nabízí ČT. To se v poslední době stalo hned v několika případech,“ konstatuje šéf Novy.

Na Kavčí hory za Petrem Dvořákem odešlo z Novy několik desítek lidí. V nejužším vedení ČT jde o finančního ředitele Milana Cimirota, technického ředitele Ivo Ferkla, ředitele zpravodajství Zdeňka Šámala, mimo topmanagement také o vedoucí výzkumného oddělení Renatu Týmovou či tiskovou mluvčí Michaelu Fričovou. Z kreativních manažerů na Kavčí hory zamířili, ať do zaměstnaneckého poměru nebo jako externisté, Petr Erben, Radek Bajgar či Tomáš Baldýnský.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).