Hlavní navigace

ČT předložila radním tři varianty dětského kanálu. Projednat je chce 11. července

6. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Definitivní verzi projektu chce generální ředitel České televize předložit do konce června. Dětský kanál má odstartovat koncem letošního nebo začátkem příštího roku.

Nejméně 200 milionů korun ročně by měl Českou televizi stát provoz chystaného dětského kanálu, jehož tři varianty dnes na uzavřeném semináři s částí Rady ČT představil generální ředitel Petr Dvořák. Nejlevnější varianta vyjde ČT na 195,5 milionu korun ročně a „střední“ na 232,6 milionu korun ročně. Definitivní podobu všech tří variant ČT předloží radním do konce června. Dvořák na dnešním zasedání Rady ČT navrhnul, aby je radní projednali na veřejné schůzi 11. července.

K TÉMATU: Česká televize zvažuje, že kanál ČT 3 spustí mimo veřejnoprávní DVB-T multiplex

„Velký důraz bude v programovém schématu kladen na vlastní tvorbu a živé interaktivní pořady, doplněné budou současnou akvizicí. Předností připravované programové koncepce je vysílání zahraničních pořadů v původním znění s titulky a propojení vysílání s internetem,“ přiblížila mluvčí ČT Michaela Fričová. Pátý kanál ČT chce cílit a několik diváckých skupin. Pro mladší děti od čtyř do osmi let chce vysílat od 16:00 do 17:30, pro děti od devíti do 12 let od 17:30 do 20:00, pro teenegery od 12 do 18 let pak od 20:00 do 22:00 hod. a pro mladé lidi po 22. hodině.

ČTĚTE TAKÉ: ČT 3 může vysílat pouze v multiplexu 1, tvrdí Česká televize. ČTÚ to odmítá

Nejmladším divákům chce nabídnout dětské soutěže, vzdělávací pořady a zábavu s Kouzelnou školkou. Středně starým dětem živé kontaktní pásmo nebo zábavný pořad, teenegerům dětské talentové show, české seriály typu Arabela, rodinné sitcomy, přenosy koncertů, dobrodružné seriály, pohádky a filmy. Mladým lidem po 22. hodině nabídne nový program pořady zaměřené na vzdělávání, ale i kvalitní zábavu.

NAPSALI JSME: Další termín startu dětské TV Pohoda: tentokrát prý už určitě v červnu

BRAND24

„K přípravě vysílání nového speciálního kanálu pro děti a mládež přistupujeme velmi zodpovědně, protože děti jsou pro veřejnoprávní televizi jednou z nejdůležitějších cílových skupin. Snažili jsme se sestavit takový program vysílání, aby děti bavil, zároveň jim nenásilnou formou přinášel i poznání a mohly se ho přímo účastnit prostřednictvím internetu a dalších moderních technologií,“ přiblížil Petr Dvořák.

.Česká televize však zatím nemá vyřešenu otázku distribuce signálu dětského kanálu. Ze zákona musí každý její program pokrývat signálem přes pozemní vysílače minimálně 95 procent obyvatel České republiky. Ve veřejnoprávním multiplexu ČT však již není pro nový televizní program místo a o využití jiných televizních sítí má vedení ČT právní pochybnosti. „O finálním technickém řešení a distribuci dětského kanálu v současnosti probíhají jednání s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ),“ uvedla mluvčí ČT.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).