Hlavní navigace

ČT má schválený rozpočet. Na DVB-T počítá se 390 miliony korun

16. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
16. 1. 2008

Rada České televize (ČT) dnes schválila na svém zasedání veřejnoprávní televizi rozpočet na letošní rok. Finanční plán ČT pro rok 2008 je vyrovnaný a počítá s plně krytými náklady ve výši sedmi miliard korun. ČT chce na základě schváleného rozpočtu zvýšit tok peněz do programu, investic a do digitalizace.

Přímé náklady na výrobu pořadů si ČT naplánovala na 2,175 miliardy korun, což je o 75 milionů víc než vloni. Do programu půjde ještě dalších téměř 1,2 miliardy korun, a to jako interní náklady technických útvarů realizujících výrobu. Kromě rozšíření vysílání sportovního kanálu ČT 4 Sport na nepřetržité celodenní vysílání a zajištění přenosů z Letních olympijských her v Pekingu, dochází především k posílení úlohy zpravodajství a tvorby pro děti a mládež, informoval tiskový mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Do zemského digitálního vysílání a do rozvoje a provozu multiplexu veřejné služby dá letos veřejnoprávní televize 390 milionů korun. ČT totiž předpokládá, že se jí za reklamu podaří tento rok vyinkasovat 750 milionů korun – a tyto peníze mají tzv. digitální novelou jasné rozvržení. Do Státního fondu České republiky na podporu rozvoj české kinematografie odevzdá veřejnoprávní televize v měsíčních splátkách za rok 150 milionů korun, dalších 15 milionů převede postupně Českému telekomunikačnímu úřadu. Ze zbylých 585 milionů má ČT použít dvě třetiny na DVB-T a třetinu (195 milionů) na digitalizace svého archivu.

BRAND24

ČT se kromě financování stávající zemské digitalizace chce zaměřit také na nákup techniky pro vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV). Tu plánuje veřejnoprávní televize využít podle dřívějších sdělení nejprve k satelitnímu digitálnímu vysílání (DVB-S), klíčovým momentem přitom mají být příští Zimní olympijské hry, které se konají v roce 2010 v kanadském Vancouveru.

Rozpočet zvláštního účtu prostředků z reklam předkládá Česká televize ke schválení vládě, připomněl Ladislav Šticha.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).