Hlavní navigace

CS film uvede „Den s Vlastou Burianem“. K vidění budou i dvě TV premiéry

8. 4. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tuto neděli vás na stanici českých a slovenských filmů čeká lahůdka. K výročí 125. narozenin Vlasty Buriana (9. 4. 1891) bude uvedeno šest filmů a tři dokumenty.

Půjde skutečně o divácky přitažlivý den, který nabídne hned dvě televizní premiéry. A sice Burianův nově zrestaurovaný němý film Milenky starého kriminálníka a první díl střihového pořadu Písničky Vlasty Buriana, kterým bude provázet známý imitátor Petr Martiňák, upozorňuje Jan Jurka, programový ředitel CS filmu.

Snímek Milenky starého kriminálníka je v pořadí čtvrtý film krále komiků, avšak poslední němý. K filmu byla natočena první hraná reklama a Vlasta Burian si v něm poprvé zahrál dvojroli. Obsah je jednoduchý – Burian se v něm za pomoci smyšlených historek pokouší uniknout manželství a snímek je plný honiček a na svou dobu i odvážných scén. Doprovázen je hudbou tria Neuvěřitelno a byl – v obnovené premiéře po rekonstrukci a kolorování – uveden na MFF v Karlových Varech v roce 2014.

ČTĚTE TAKÉ: Stanice CS Film slaví deset let na trhu placené televize v České republice

BRAND24

CS Film: nezveřejněné záběry ze života herce Miloše Kopeckého

Druhou premiérou bude střihový dokument Písničky Vlasty Buriana, který pro CS film připravil Ivan Rössler spolu se známým imitátorem Petrem Martiňákem. Ten doprovází dokument mluveným slovem, a to jednou za Vlastu Buriana, jindy sám za sebe. Uvidíte a uslyšíte i nové verze některých méně známých písniček a dokument má celkem čtyři díly, které CS film zařadil do vysílání každou dubnovou neděli, vždy od 17:35 hod. A co bude odvysíláno tuto v neděli, tedy 10. dubna?

  • 12:00 hod – U pokladny stál (1939, režie Karel Lamač) – Ošetřovatel Kryštof Rozruch je v nemocenské pojišťovně omylem považován za prominentního pacienta.
  • 14:00 hod. – Byl jednou jeden král (1954, režie Bořivoj Zeman) – O tom, že sůl je nad zlato a drahé kamení, se přesvědčil i král Já první a všichni jeho poddaní. Kromě Vlasty Buriana hrají i Jan Werich, Irena Kačírková, Milena Dvorská, Lubomír Lipský, Miloš Kopecký či Miroslav Horníček.
  • 15:50 hod. (a 19:35 hod.) – Filmové noviny – magazín – Vlasta Burian (2016, připravil Ondřej Pohl).
  • 16:00 hod. – Ducháček to zařídí (1938, režie Karel Lamač) – Mazaný, ale v jádru velmi poctivý a morální zaměstnanec advokátní kanceláře Jan Damián Ducháček hájí majetek a dobré jméno svého šéfa, který se zapletl se zadluženou aristokratickou rodinou.
  • 17:30 hod. – Písničky Vlasty Buriana 1. díl (2016, připravil Ivan Rössler).
  • 18:00 hod. – To neznáte Hadimršku (1931, režie Karel Lamač) – Z muže přísných mravních zásad se shodou okolností stane populární osobnost proslavená kabaretním popěvkem.
  • 20:00 hod. – Milenky starého kriminálníka (1927, režie Svatopluk Innemann) – Vlasta Burian se vyprávěním smyšlených historek o vraždách svých milenek pokouší uniknout manželství s energickou Anny Ondrákovou.
  • 22:00 hod. – Lelíček ve službách Sherlocka Holmese (1932, režie Karel Lamač). František Lelíček přijme ve značné finanční tísni nabídku detektiva Holmese a je ochoten vystupovat jako dvojník portorického krále ohrožovaného teroristickými útoky.
  • 23:35 hod. – Vlasta Burian jak ho neznáte (připravili Martin Kabát a Milan Wolf). Střihový dokument se zaměřuje na soukromí krále komiků. Obsahuje např. i pantomimickou etudu, ve které Burian zápasí se židlí. Většina zařazených materiálů pochází ze sbírek Milana Wolfa.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).