Hlavní navigace

Český rozhlas: Mysleli jsme, že Kasíkův pracovní poměr skončil odvoláním

23. 9. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
23. 9. 2011

Vítězství bývalého generálního ředitele Českého rozhlasu Václava Kasíka v soudním sporu o neoprávněnosti jeho výpovědi z pracovního poměru v tomto veřejnoprávním médiu komplikuje situaci současnému vedení ČRo. To se totiž domnívalo, že Kasíkův pracovní poměr s rozhlasem skončil ve chvíli, kdy jej Rada ČRo v červenci 2009 odvolala z funkce generálního ředitele.

K TÉMATU: Propuštění bývalého šéfa Václava Kasíka z Českého rozhlasu je neplatné

Včerejší rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 2, který potvrdil, že výpověď Českého rozhlasu daná Ing. Václavu Kasíkovi je neplatná, není pro tuto chvíli vítězstvím ani jedné ze stran sporu, neboť příslušný soud vyslyšel nový argument Českého rozhlasu, že pracovní poměr pana Ing. Václava Kasíka měl skončit již samotným odvoláním Rady Českého rozhlasu a nikoliv až výpovědí, sdělil dnes v oficiální reakci ČRo ředitel Odboru komunikace a vnějších vztahů René Zavoral.

ČTĚTE TAKÉ: Odvolání Václava Kasíka z funkce ředitele ČRo bylo v pořádku, řekl soud

Argumentace rozhlasu je ale podivná, protože sám uznává, že Kasíkovi později, po odvolání z funkce generálního ředitele, dával výpověď z pracovního poměru. Kasík totiž po odvolání zůstal zaměstnance ČRo a vedení instituce mu muselo nabídnout pracovní pozici, která odpovídala jeho kvalifikaci. Tou byla podle tehdejšího prozatímního ředitele ČRo Richarda Medka funkce tajemníka Symfonického orchestru ČRo s platem necelých 30 tisíc korun měsíčně hrubého. Kasík ji odmítnu a na základě toho dostal výpověď z pracovního poměru.

BRAND24

Rozhlas nyní tvrdí, že s Kasíkem byl rozvázán pracovní poměr již tím, že jej Rada ČRo odvolala z funkce generálního ředitele (to by ale znamenalo, že by jej zase v rozhlase někdo musel přijmout a nabízet mu ono místo tajemníka orchestru). Argumentoval tak i u soudu. Jelikož však toto odvolání příslušný soud v předmětném řízení neposuzoval, jsa vázán žalobním návrhem žalobce, zůstala tak podstata sporu mezi Českým rozhlasem a Ing. Václavem Kasíkem soudem neprojednána, tvrdí nyní Zavoral.

Dle vyjádření našich právních zástupců Ing. Václav Kasík ničeho v tomto sporu nedosáhl. Český rozhlas nadále trvá na svém stanovisku, že Ing. V. Kasík byl platně odvolán a jeho pracovní poměr skončil již rozhodnutím Rady Českého rozhlasu a nikoliv vypovědí, kterou soud shledal neplatnou, doplnil šéf odboru komunikace ČRo. Další postup v této věci bude záležet zejména na Ing. V. Kasíkovi, který s ohledem na právní názor příslušného soudu podal obsolentní žalobu. Český rozhlas uváží své další kroky poté, co obdrží písemné vyhotovení rozsudku, dodal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).