Hlavní navigace

Co bude s T-Mobile televizí, pokud se CS Link a Skylink spojí?

24. 10. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Událostí číslo jedna v letošním roce na poli satelitní televize bude bezesporu prodej operátorů CS Link a Skylink do rukou jediné zahraniční společnosti. Málokdo si ale pravděpodobně uvědomil, že na trhu je ještě další hráč, který touto skutečností může být značně ovlivněn. Je jím T-Mobile televize, virtuální satelitní služba, která funguje na kapacitě Skylinku. Co se stane, pokud se Skylink a CS Link spojí? Mohou zákazníci T-Mobile televize i nadále počítat s výhodnými nabídkami, nebo tato služba skončí?

Co je T-Mobile televize?

Na začátek pro někoho možná naprosto zbytečná otázka, ovšem je důležité si ji položit kvůli dalším souvislostem, které v textu zazní. V souvislosti se satelitní pozicí 23,5 stupně východně se většinou mluví pouze o službách CS Link a Skylink a na T-Mobile televizi se jaksi zapomíná, což je ovšem chyba. Tento produkt začal na našem trhu fungovat v loňském roce, když se jeho matka Deutsche Telekom poohlížela po možnostech nabízení satelitní televize v České republice. Operátor už má se satelitním trhem poměrně bohaté zkušenosti, o čemž si ještě řekneme později. T-Mobile televize není službou, jako je každá jiná, přesto, že obchodně se tak tváří. Ve skutečnosti jde pouze o virtuálního operátora, který za své fungování vděčí v podstatě pouze satelitní službě Skylink. Využívá její transpondérové (frekvenční) kapacity, karty, jež vlastní zákazníci, jsou funkční na stejném podmíněném přístupu, jako má tato služba, a i přijímače, co se ke klientům dostanou, jsou v podstatě ty, které jsou Skylink Ready. Mají tedy certifikaci na bezproblémové využívání služby od česko-slovenského operátora.

Přebarvený Skylink je v českém prostředí unikát

T-Mobile televize přinesla na trh domácí satelitní televize skutečně unikát. Přesto, že před ní zde byly čtyři satelitní služby – CS Link, Skylink, Digi TV a UPC Direct – žádná z nich nebyla virtuálním operátorem. Využívala vlastních kapacit, přístrojů i karet. Krok operátora T-Mobile, respektive jeho vlastníka Deutsche Telekomu, byl překvapivý i vůči dalším zemím, kde působil. Především v Německu je značka dobře zaběhnutá jako IPTV operátor a poskytovatel telekomunikačních služeb vůbec, který se spoléhá pouze na vlastní zdroje. Než začal satelitní televizi poskytovat v České republice, k dispozici už byla na sousedním Slovensku a také v Maďarsku. I tady ale byly kapacity vlastní – od transpondérové kapacity až po přijímače a karty. Magio Sat, jak se služba u našich východních sousedů jmenuje, navíc nabízí i na boxech určitou formu interaktivity, s čímž se v Česku nesetkáme. T-Mobile sondoval možnosti a jako nejlepší mu vyšla spolupráce se silným partnerem. Nástup na trh navíc před rokem podpořila i mohutná kampaň, jejíž tváří se stal herec Chuck Norris známý především díky seriálu Walker, Texas Ranger.

T-Mobile televize - reklama Chuck Norris

T-Mobile vytáhl koncem loňského roku velký trumf. (Nejen) jeho satelitní televizi prezentoval v České republice současným i potencionálním zákazníkům populární akční herec Chuck Norris.

Skylink i T-Mobile ujišťují, že nás žádné změny nečekají

Konečně se dostáváme k jádru věci, kterému však muselo předcházet vysvětlení, jak vlastně T-Mobile televize funguje. Odborná ale i laická veřejnost poměrně často spekuluje (lépe řečeno vede diskuse) o tom, zdali se satelitní služby CS Link a Skylink spojí. Druhou možností je pochopitelně to, že obě služby budou fungovat vedle sebe, ovšem vzájemně si budou nějakým způsobem vypomáhat. Nedávalo by to ale příliš smysl. Ať už to bude tak, nebo onak, na řadu přichází poměrně logická otázka: Co bude v takovém případě s T-Mobile televizí, jako s virtuálním operátorem, který je v podstatě Skylinkem, ovšem přebarveným na růžovo? Jaromír Glisník, výkonný ředitel zmíněného operátora, i tisková mluvčí T-Mobile Česká republika Martina Kemrová uklidňují, že žádné změny prý očekávat nemáme. Zatím žádné změny neočekáváme. Podmínky poskytování služby máme smluvně zajištěny, tudíž naši zákazníci mohou T-Mobile televizi využívat bez obav i nadále, uvedla pro DigiZone.cz Kemrová, která je zároveň i senior manažerkou firemní komunikace. Glisník konstatoval, že změny nejsou na pořadu dne. Vůči T-Mobilu jsme vázaní smlouvou, kterou musíme dodržovat. V případě, že bychom s partnerem uznali, že je třeba něco měnit, můžeme o tom jednat, dodal výkonný šéf Skylinku.

BRAND24

Jaromír Glisník 500

V případě, že s našim partnerem uznáme, že je třeba provést nějaké změny, budeme o nich jednat, říká výkonný ředitel Skylinku Jaromír Glisník. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Ilustrační satelit družice 100

Spojí se CS Link se Skylinkem? Otázka, která teď zajímá každého

Placená satelitní televize zažila v České republice koncem předminulého měsíce otřes v základech. Lucemburská společnost M7 Group, doposud vlastník služby CS Link, koupila i konkurenční Skylink. Co to znamená? Skupina se k tomu prozatím nechce příliš vyjadřovat a hledá spíše vyhýbavé odpovědi ve stylu – služby budou fungovat prozatím samostatně a plány zvažujeme. Lze do budoucna očekávat spojení CS Linku se Skylinkem, a jak chce firma přetavit ve skutečnost sliby v podobě videa na vyžádání a dalších produktů?

Opravdu se zákazníci T-Mobilu nemají čeho bát?

Položením této otázky se dostáváme na poměrně tenký let, nebylo by přesto od věci, pokud bychom si alespoň zkusili představit, co by se stalo, kdyby Skylink provedl ve své obchodní politice a programové nabídce větší změny. I když je vše podchyceno smlouvami, je asi zbytečné si namlouvat, že pokud by například u Skylinku skončil balíček MULTI (skutečně jde pouze o příklad), nedotklo by se to nijak T-Mobile televize, která má produkt podobný, jen jinak pojmenovaný. A co kdyby se náhodou vlastník CS Linku a Skylinku rozhodl, že přestane poskytovat kartu se základními českým a slovenskými programy zdarma! Také by se to nijak zákazníků T-Mobilu nedotklo? Asi těžko… Samozřejmě by nešlo o změnu okamžitou, ale určitě by nastala. Na stranu druhou, neznáme obsah smluv, které jsou součástí obchodního tajemství a nelehkého vyjednávání, a v tuto chvíli tipovat, co by se stalo, kdyby, je skutečně pouštění se do obrovských spekulaci a vytváření konspiračních teorií. Pravda je ale taková, že trh satelitní televize v České republice čekají bezpochyby velké změny, a to bez ohledu na to, zdali půjde pouze o CS Link a Skylink nebo trio CS Link/Skylink/T-Mobile televize, případně i freeSAT by UPC Direct. Skupina M77 Group, nový vlastník obou populárních satelitních českých služeb, bezpochyby využije své know-how z ostatních trhů, aby mohla i tuzemskému divákovi nabídnout (snad) to nejlepší. Nezbývá než si držet palce a doufat, že veškeré změny budou pouze k dobru věci.

Nastanou podle vašeho názoru u T-Mobile televize změny v souvislosti s novým vlastníkem Skylinku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).