Hlavní navigace

CNN ve verzi pro Evropu od středy opět testuje obrazový formát 16:9

16. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ FOTO Zpravodajská televize provádí významné technologické změny na svých pracovištích. U SD verze počítá po jejich dokončení s navýšením rozlišení obrazu na 720×576 pixelů.

Mezinárodní verze zpravodajského kanálu CNN, tedy ta, která je dostupná divákům i v České republice a na Slovensku, opět testuje širokoúhlý formát obrazu 16:9. Experimentální vysílání probíhá od středy. Pravděpodobně se jedná o finální test před ostrým startem, ke kterému by mělo dojít nejpozději v létě. Informace, která se tedy objevila začátkem prosince 2012 na jednom ze satelitních serverů, tedy, že stanice už na formát 16:9 přešla, zbytečně čtenáře uváděla v omyl.

Některé pořady a upoutávky už jsou v tuto chvíli vysílány v širokoúhlém formátu.
Autor: repro foto CNN

Některé pořady a upoutávky už jsou v tuto chvíli vysílány v širokoúhlém formátu.

K TÉMATU: Mezinárodní verze CNN začne vysílat v 16:9. Na příští rok plánuje šíření ve Full HD

V době nasazení širokoúhlého formátu by už většina obsahu měla být v poměru 16:9 a tomu bude přizpůsobena i grafika. Momentálně je lehce deformována – obsah 16:9 má velké logo a lišty, obsah 4:3 je doplněn po stranách pruhy (takzvaný pillarbox). Několik týdnů už CNN používá některé znělky s novým stylem a podle informací ze sociální sítě Twitter se chystá i částečný refresh grafiky. Momentálně jsou již některá studia vybavena novými kamerami a připravena na vysílání ve formátu 16:9/HD, ale na některých pracovištích se ještě pracuje.

BRAND24

Většina studiových pořadů je nadále vysílána v původním formátu 4:3
Autor: repro foto CNN

Většina studiových pořadů je nadále vysílána v původním formátu 4:3

NEPŘEHLÉDNĚTE: Rusko je opět první. Ze satelitu spustilo nekódovaný zpravodajský HD kanál

Jak už naši čtenáři vědí, mezinárodní verze CNN má letos začít v Evropě vysílat také ve Full HD formátu. O této verzi zatím ale není nic známo. Její spuštění pouze CNN potvrdila na sociálních sítích. Zdali bude program nekódovaný a bude dostupný tím pádem i divákům u nás, je otázkou. Jediným takto vysílajícím programem v Evropě v oblasti zpravodajství je anglicko-jazyčná verze kanálu RT. Dobrou zprávou je fakt, že i po významných investicích do technologické části by měla stanic navýšit svoje rozlišení z 528×576 na 720×576.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).