Hlavní navigace

CME je velmi zadlužená. Vlastníka Novy nečekají dobré časy

12. 1. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
12. 1. 2012

Analytici americké investiční skupiny Goldman Sachs snížili očekávanou hodnotu akcií společnosti CME, vlastníka Novy, za jakou se budou prodávat v příštím roce. Dnes o tom informuje deník Hospodářské noviny. Za tuto skutečnost může především to, že CME je velmi zadlužena a na českém trhu z důvodu vývoje ekonomické situace nelze očekávat zlepšení.

K TÉMATU: Deník E15: Čistý zisk vlastníka Novy v roce 2010 byl 198 milionů korun

Hodnota akcií byla podle Hospodářských novin snížena na 127,20 korun a klesla tak o 28 %. V souvislosti s poklesem klesla i jejich reálná, tedy aktuální cena. Akcie CME zareagovaly na pražské burze poklesem o 1,1 % na 127,30 korun. Zatímco dříve analytici Goldmanů předpokládali, že tuzemský reklamní trh letos poroste o 10,3 procenta, ve středu svůj výhled prudce zhoršili na 1,8 procenta, upozornil deník. Analytici, které Hospodářské noviny oslovili, jsou však ještě větší pesimisté.

ČTĚTE TAKÉ: Dluh televize Nova dosáhl ke konci roku 2010 částky 11,7 miliardy ko­run

Náš odhad vývoje českého reklamního trhu pro tento rok je ještě skeptičtější. Očekáváme, že poklesne o dvě procenta, řekl deníku analytik J&T Banky Pavel Ryska a dodal: Poslední měsíce ukazují, že spotřeba bude omezená a inzerenti na to reagují velice citlivě. Když chybí ochota spotřebitelů utrácet, roste váhavost a zdrženlivost při zadávání reklamy. Jak je možné si jednoduše představit velikost dluhu vlastníka Novy? Společnost by teoreticky potřebovala sedm let provozního zisku, aby poplatila veškeré dluhy, které má, konstatoval analytik J&T Banky.

BRAND24

NEPŘEHLÉDNĚTE: Šéf CME Sarbu skutečně dotuje prodejem akcií své další podnikatelské aktivity

Hospodářské noviny připomínají také výrazný pokles hodnoty akcií CME. Od počátku roku 2011 poklesla jejich hodnota v hlavním městě o 68 %. Za touto skutečností stojí především fakt, že vlastník Novy mohutně expandoval v zemích, ve kterých působí a na trhu nedošlo k tak rychlému oživení, jak se očekávalo. Ekonomický deník E15 už v úterý přinesl informaci, že čistý zisk CME v roce 2010 byl pouze 198 milionů korun a připomněl, že ekonomická krize a zadlužení zasáhly vlastníka TV Nova více, než se očekávalo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).