Hlavní navigace

CME definitivně ovládla Markízu, Pavol Rusko je mimo hru

16. 1. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
16. 1. 2006

Mediální koncern CME, jemuž v České republice patří televize Nova a kabelový a satelitní kanál Galaxie sport, může navýšit svůj podíl ve slovenské televizi Markíza tak, že se stane jejím absolutním vlastníkem. Vyplývá to z rozhodnutí slovenského Protimonopolního úřadu, o kterém informovala agentura ČTK. CME se tak stane většinovým vlastníkem licencované společnosti Markíza – Slovakia, zatímco dosud kontrovala servisní organizaci Slovenská televízna spoločnosť, s.r.o. Blatné.

CME získá kontrolu nad licencí Markízy prostřednictvím firmy A.R.J., které patří většinový podíl ve společnosti Markíza – Slovakia. Slovenská vysílací rada transakci schválila již loňského 6. prosince. CME na konci října oznámila, že koupila část podílu slovenských vlastníků Markízy, a zvýšila jej tak v televizi na 80 procent. Před transakcí CME sice ovládala většinu finančních toků v Markíze, kvůli nízkému majetkovému zastoupení ale neměla přímý vliv na řízení stanice, uvedla ČTK.

BRAND24

Potvrzením transakce z Markízy definitivně odchází její zakladatel a dlouholetý ředitel Pavol Rusko, kterému se svého času přezdívalo „slovenský Vladimír Železný“, protože podobně jako někdejší ředitel Novy zneužíval obrazovku pro svoje obchodní a politické cíle. Pavol Rusko prostřednictvím Markízy vybudoval vlastní politickou stranu Aliance nového občana (ANO), dostal se s ní do parlamentu a společně s dalšími stranami okolo Slovenské demokratické a křesťanské unie premiéra Mikuláše Dzurindy sestavil nynější slovenskou vládu.

Pavol Rusko v kabinetu zastával post ministra hospodářství, loni však musel po vládní krizi, kterou vyvolala jeho strana, funkci opustit. ANO se následkem krize rozštěpila, takže část jejích poslanců nadále podporuje Dzurindovu vládu (v níž sedí i někteří zástupci ANO) a část, která stojí za Pavlem Ruskem, odešla do opozice. CME jako zakladatel a investor Markízy nikdy proti Ruskově evidentnímu zneužívání nejsledovanější slovenské televize, zvláště pak jejího zpravodajství, nezasáhla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).