Hlavní navigace

Chytré televize, hloupý stát. Kdo myslíte, že na to doplatí?

23. 6. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Přechod na standard DVB-T2 s sebou pro diváky ponese nejspíše bolestivou zkušenost. „Plať, barde, plať.“ Ti, co na to nebyli zvyklí, nebo to prostě nechtěli, narazí.

Na jednu stranu slyšíme názory, že přechod divákům nic nepřinese (pravda), na druhou, že bude více stanic a kvalitnější obraz (plky).

Pravdou je, že v komerčních podmínkách přechod divákům nepřinese nic než problémy a výdaje. A i veřejnoprávní televize bude nejspíše s kvalitou na štíru, protože ani jí zákon v tomto ohledu nic neukládá; podívejte se na současnou ČT 24 a záběry třeba i ze studia.

Stát totiž říká „A“ a vynucuje přechod (musí, ale to je jiná věc), na stranu druhou neříká „B“, tedy jak chce „ten lepší obraz a více kanálů“ zajistit. (Nevím jak vy, ale já jsem neslyšel nic o tom, že by se chystalo zveřejnění nějakých minimálních vysílacích parametrů).

Možná se ale na to dívám úplně špatně a měl bych si položit jinou otázku: Je v dnešní době rozumné likvidovat terestrickou platformu, tedy zemské digitální televizní vysílání?

Odpověď je podle mého zřejmá: Odeberte lidem HD kanály a možná polovina z nich začne mít zaječí úmysly. Tedy platící úmysly, čímž se opět dostávám k našemu úžasnému státnímu pohledu na věc.

Stát řekne „na DVB-T2 budete mít více kanálů a budete mít i více programů ve vysokém rozlišení, protože ty budou pro provozovatele levné (levnější)“, což je ostatně pravda. Už ale neudělá nic proto, aby tomu napomohl, resp. to zajistil, a nemlátil jen prázdnou slámu.

Nejspíše má pocit, že to opět spraví všemocná ruka trhu. Jenže jak ředitelé kanálů/firem, v podstatě zástupci akcionářů, vědí, v novém standardu je HD bude stát podstatně méně peněz než v tom současném, ale nejspíše nadále budou muset za šíření v DVB-T2 platit.

Vědí ale také, a přímo s tím i počítají, že diváci přestávají SD snášet a chtějí kvalitní vysílání v HD. (Že vysoké rozlišení automaticky neznamená kvalitu, je opět jiná píseň…)

Právě pak přijde na řadu ono: „Plať, barde, plať.“

Mám pocit, že stát se plete i v tomto případě a že všemocná ruka trhu udělá jediné: kanály ČT budou k dispozici všechny, včetně HD, prostě proto, že k dispozici být musí.

HD kanály ostatních provozovatelů zamíří na placené platformy, aby provozovatel akcionáři vydělal ještě více (abstrahujte od své pozice diváka a bude to i logické), a když bude hodný/chytrý, jeden ukázkový, možná i omezený, nechá na terestrice, aby navnadil.

Komerční kanál ale rozhodně na přechodu vydělá dvakrát. Jednou proto, že díky DVB-T2/HEVC ušetří na poplatcích za šíření třeba Českým Radiokomunikacím, a podruhé proto, že mu zaplatí i divák prostřednictvím placených platforem, na nichž bude většina (možná drtivá většina) HD kanálů k mání.

A co udělá náš úžasný stát?

Jako obvykle kulový s přehazovačkou.

Přece nepůjdeme ve stopách Itálie, abych zůstal v Evropě, a nebudeme zasahovat do „svobodného podnikání“…

Cílené a chirurgické zásahy do ekonomiky se u nás nevedou.

To je příliš náročné na přemýšlení, a hlavně je to příliš odvážné.

Někdy se divím, že ještě vůbec fungujeme. A že nepochybně fungujeme ve většině oblastí stále ještě překvapivě dobře.

Je ale otázkou, jak dlouho potrvá, než vyprchá ono lidské nadšení z let devadesátých.

Tou druhou otázkou je, kolik domácností z těch 50–60 %, které jsou nyní na terestrice, odejde na nějakou placenou platformu.

Při „Televizní digitalizaci 1.0“, abych parafrázoval nedávnou konferenci, to bylo nějakých 20 %.

Při „Televizní digitalizaci 2.0“ to bude minimálně stejně, nejspíše však podstatně víc.

BRAND24

A vlastně mě napadá třetí a tentokráte už hodně kacířská otázka: „Vyplatí se pak vůbec zemské digitální televizní vysílání udržovat?“

„A přispívat na něj?“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).