Hlavní navigace

Chytré ovládání v domácnosti

14. 6. 2013
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Aplikace pro řízení všeho možného přes „chytrá zařízení“ se množí jako houby po dešti. Není to ale jen o nich. Zapnout si saunu lze třeba i přes sms.

Všude kolem nás jsou chytrá zařízení. To, že ve skutečnosti nejsou chytrá, je jiný příběh. Jde o jejich aplikační možnosti, které jsou vpravdě nekonečné. Od obyčejných věcí jako je vysílání kódů DTMF, které umí mobily už hodně, hodně dlouho, přes běžné „esemesky“, které se dají využít k jednoduchému zapnutí zařízení, až po ovládání dotykem přes propracované aplikace či kontrolu (a také řízení) přes webové rozhraní, což je vlastně obdoba. S nimi uděláte už prakticky cokoliv, navíc velice snadno a obecně pochopitelným způsobem. Místy jsou aplikace pro chytrá zařízení sice zatím trochu neohrabaná, ale dočkejme času. Potenciál mají obrovský!


Foto: Elko EP

Ovládání chytré domácnosti může být jak vzdálené, tak blízké, takže s datovým tarifem, resp. s připojením k internetu, ho zvládnete odkudkoli. Doma či před domem, se pak typicky využije WiFi.

Ovládání různého rozsahu

Řízení nejrůznějších zařízení ve vaší domácnosti může mít několik podob. A může mít také různý dosah. Od prostého zapnutí vytápění či jiného zařízení ve stylu „zapnuto/vypnuto“, kdy jde hlavně o „zapnuto“, až po aplikace pro chytrá zařízení typu tablet či telefon ovládající televizor, Blu-ray (BD) přehrávač či klimatizaci, to poslední klidně i na dálku při cestě autem třeba z práce. Vrcholem je pak kompletní řízení celé domácnosti, a to jak elektronických přístrojů a tradičních spotřebičů, tak vytápění, klimatizace, závlahy, nebo třeba garážových vrat.

U takto kompletních systémů se už mluví o „inteligentní domácnosti“ (domě, bytě…), které pro naše potřeby budeme jednoduše říkat „chytrá domácnost“. Ta ovšem vyžaduje důkladnou přípravu už ve fázi výstavby, či rekonstrukce objektu, přičemž je třeba myslet na řadu dalších věcí, včetně stupně „chytré domácnosti“, což už snad můžeme psát i bez uvozovek, kterého chcete dosáhnout. O co konkrétně půjde, záleží na tom, jaký systém zvolíte, a tady se vyplácí důkladné vyjasnění stavu budoucího s dodavatelem. Právě na to mnohá chytrá domácnost doplatila.


Foto: Panasonic

Pokud si doma vystačíte s multimédii, nepotřebujete ani speciální ovladač, resp. aplikaci pro chytrý telefon. Přes běžný televizní ovladač se dostanete na váš počítač či multimediální server a snadno si vyberete, co chcete přehrát. Podmínkou je jen to, že televizor musí podporovat technologii DLNA a musí samozřejmě být připojen na domácí počítačovou síť. Je zcela jedno zda ethernetovým kabelem nebo přes WiFi. (Televizory Panasonic Smart Viera, volba Viera Tools a Media Server.)

Zejména „zapnuto“

Pamatujete na telefony z poloviny devadesátých let? Často se chlubily tím, že dokáží odeslat tzv. DTMF kódy u nichž každá číslice reprezentuje dvoutónové písknutí (Dual-tone multi-frequency) a díky nim zapnout například saunu (vypnutí samozřejmě obstaráte ručně). Mě byl obdobný (i propracovanější) systém nabízen na počátku roku 2000, ale nakonec z něj zbylo jenom „chytré“ zabezpečovací zařízení, které v případě poplachu zavolalo a poslalo textové zprávy na několik mobilů. Koncem devadesátých let byl navíc systém chytré domácnosti velice drahý a nebyl problém za něj utratit několik set tisíc. Jen ovládání s dotykovým displejem, pokud si dobře vzpomínám, stálo kolem dvaceti…

O sauně jsem ale hodně uvažoval. V případě nízkoenergetického domu s tepelným čerpadlem země-voda (voda-voda) to byla jiná. Ten se krátkodobě regulovat nijak nedá a tady se žádné zapínání a vypínání topení neřeší a ani se to nevyplatí. Dům si tak během běžné dovolené teplotu nijak nesnižuje, protože by se pak komplikovaně, a dlouho, natápěl. Zvláště, když je nízko energetický. Automatická regulace si řídí teplotu v domě sama podle známé tepelné ztráty a venkovního čidla, topení v jednotlivých místnostech se v podstatě regulovat nedá, ale to v tomto okamžiku vůbec nevadí. Dům má svůj vlastní rozum, který mu na základě vnějších (a částečně i vnitřních) podnětů říká, co má dělat, jak moc to má dělat. Vedle toho si ještě hlídá, zda je vše v chodu podle nastavených parametrů a pokud nikoli, prostě oznámí poruchu.

Doba DTMF kódů je sice zdánlivě za námi, ale i tento systém můžete klidně použít. Tu a tam se ostatně stále ještě nabízí zejména u saun a klimatizací (topení).


Foto: Philips

Softwarový dálkový ovladač pro operační systém Android dnes v několika obrazovkách nabízí pro řízení televizoru totéž, co běžný televizní ovladač. Někdy toho ale umí i více. Má třeba i plošku pro ovládání kurzoru na webové stránce. V tomto okamžiku ale vždy počítejte s mírným zpožděním, protože signál WiFi jde od chytrého zařízení do WiFi směrovače a z něj pak zase do televizoru. Zpoždění je zpravidla v řádu desetin sekundy, ale někdy je znát poměrně dost.

Práce s audiem a videem

Chytré ovládání v domácnosti může mít i podobu bezdrátového řízení (WiFi) funkcí televizoru, propojení s multimediálním serverem či třeba s obyčejným počítačem v jiné místnosti a vedle ovládání televizoru jako takového, tedy přepínání kanálů, vyvolání EPG či řízení kurzoru na webové stránce, jde v tomto případě především o práci s multimediálním obsahem. Tedy nalezení například filmu, který chcete spustit, a volba zařízení, na kterém se bude zobrazovat (např. televizor, tablet, či telefon). Přesněji řečeno kompatibilního zařízení. Takovéto ovládání přes WiFi či ethernetovou síť napojených zařízení dnes nabízí každý masový výrobce televizorů a přidávají se k němu i ti menší. Jde tedy především o to, jak se dostat k domácímu serveru či k dalším v lokální síti zapojeným počítačům, což v praxi znamená mít na televizoru, serveru apod. podporu technologie DLNA. A také na přenosném zařízení s Androidem.

Tady jde zároveň i o dobrý software pro spolupráci s DLNA (či alespoň s UPnP) a u Androidu se mi osvědčila aplikace Skifta. Jednoduše se ovládá a stáhnete si ji zdarma z Google Play. Jakmile máte zapnuté WiFi a jste na domácí síti nejen vy, ale další zařízení, se kterými se chcete spolupracovat, dostanete se k hudbě, videu či fotografiím ve třech jednoduchých krocích. Nejprve si vyberete zdroj dat (disk, server, jiný počítač atd.), poté přehrávač/zobrazovač (telefon, televizor atd.) a konečně konkrétní skladbu či třeba album. Následně se z definovaného datového prostoru vezme třeba muzika a bezdrátově se přenese na vybrané kompatibilní zařízení. Není problém tak u kávy na terase poslouchat Bacha.

Na Samsung Galaxy S II, na „dvousimkovém“ Alcatel 991 a také na levném Huawei Sonic Skifta bez problémů spolupracovala s domácím serverem a posílala hudbu jak na televizor, tak na sluchátkový výstup, resp. reproduktory telefonu. V tomto okamžiku je pouze nutné, aby byla všechna zařízení propojena v rámci jedné bezdrátové sítě, tedy na témže WiFi směrovači. U videa typicky v HD pak můžete narazit na meze rychlosti vzájemného propojení, což je znát u bezdrátového napojení. Ethernetový kabel tohle neřeší.


Foto: Elko EP

Systém iNELS od Elko EP nabízí přes tzv. multimediální rozšíření i práci s audio a video soubory. Třeba i přes chytrý televizor.

Kompletnější (či kompletní) řízení chytré domácnosti

Dnes většina lidí u ovládání všech druhů preferuje dotykový displej a vše se tak u vyspělejších univerzálních dálkových ovladačů řeší přes LCD a grafické prostředí (Logitech Harmony). V případě kompletního řízení domácnosti, pak jde o grafickou aplikací pracující na nějakém chytrém zařízení. To dnes už přijde na minimum peněz, takže v některých případech dostanete v ceně systému chytré domácnosti rovnou i tablet s instalovaným programem. Dříve se za tímto účelem vyvíjely specializované systémy řízené přes velmi drahé dotykové displeje, takže jen tato část chytrého domu stála doslova několik (někdy i více než několik) desítek tisíc korun.
Základem dnešního grafického ovládání je obyčejný (dnes už) chytrý telefon nebo tablet s operačními systémy Apple iOS a Google Android a také – v případě vzdáleného řízení – funkční datové napojení. To v tomto případě znamená mít puštěna data přes mobilní telefonní síť a v případě řízení přímo v rámci domácnosti zase funkční, a pokud možno co nejspolehlivější, bezdrátovou síť (WiFi).

Výhodou řady systémů pro chytrou domácnost je jejich flexibilita. Začnete třeba v malém a propracováváte se ke komplexnějšímu řešení u něhož ovládáte všechno možné od pekárny chleba zapojené do obyčejné elektrické zásuvky až po automatický závlahový systém a rozsvícení světel po příjezdu na pozemek. Ať už ale budete chtít jakýkoli stupeň chytré domácnosti, základem by vždy mělo být natažení odpovídající ovládací kabeláže hned při výstavbě či rekonstrukci, což znamená od samého začátku úzce spolupracovat s vybraným výrobcem (dovozcem). Pak můžete postupně, třeba i v řádu let, vystavět kompletní systém. Pokud to neuděláte, budete nejspíše odkázáni na bezdrátové řešení případně doplněné nepříliš spolehlivým systémem přes silovou síť, tedy 230 V.

Investice do základní kabeláže podle dispozic vašeho budoucího dodavatele se tak rozhodně vyplatí.


Foto: Eaton

Mobilní aplikací pro vzdálené řízení chytré domácnosti představil před nedávnem Eaton xComfort. Jako obvykle je zdarma a postačí vám k tomu chytrý telefon nebo tablet. Zatím je však k dispozici jen pro Apple iOS.

O co se vám může chytrá domácnost starat

Ke komplexnímu popisu se dostaneme v samostatném článku, který pro vás chytáme, takže tady to jen naťukneme na ukázce v podobě systému Inels. Ten pro vás dokáže řídit například

  • osvětlení
  • žaluzie, markýzy, apod.
  • garážová vrata
  • vytápění
  • závlahový systém
  • zásuvky a do nich připojené spotřebiče ve stylu zapnuto/vypnuto.

Inels od Elko EP je sběrnicový systém, který pro propojení centrální jednotky, nástěnných ovladačů, vstupních a výstupních jednotek využívá dvoužilovou sběrnici. V tomto případě vidíte, co (a jak) je třeba po domě rozprostřít v okamžiku výstavby či rekonstrukce.

BRAND24

Díky konektoru RJ45 se ale také dá Inels napojit do ethernetové sítě pro ovládání dalších zařízení a naopak také pro ovládání systému Inels přes chytrý telefon či tablet.

Podobné možnosti jako Elko EP u nás nabízí např. Tecomat Foxtrot či Eaton xComfort, který momentálně chystá ovládací aplikaci i pro zařízení s o. s. Android.


Foto: archiv DigiRoom.cz

Chytrý rozvaděč představuje zajímavou novinku. Jde o typizovaný domovní elektrorozvaděč pro chytrou domácnost, který je dodáván plně zapojený a naprogramovaný, včetně přehledného grafického ovládání. Může tak ušetřit spoustu starostí…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).