Hlavní navigace

HDTV pod stromeček: Velké srovnání placených televizí ve vysokém rozlišení

4. 11. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Uvažujete o tom, že si pod stromeček nadělíte nový televizor? Máte pro něj vhodné "krmivo", tedy kvalitní obraz? Víte, kde ho vzít a kolik vás to bude stát? To jsou jen některé z otázek, na které by měl odpovědět dnešní článek. Podívali jsme se na nabídku HD programů největších poskytovatelů placené televize u nás a porovnali je. Poradíme, jak zdarma nebo téměř bezplatně sledovat programy ČT HD a Nova HD, jak se dostanete k prémiovému kanálu HBO HD, nebo který operátor si pro vás přichystal dokumentární stanici Travel Channel HD, jenž odstartuje 15. listopadu.

HDTV na satelitu Astra: CS Link, Skylink a T-Mobile televize

Pokud nejste v dosahu kabelové nebo IPTV sítě, pravděpodobně jedinou možností, jak se dostat k HDTV programům, pro vás bude satelit. Pokud dáte přednost družicím Astra, o kterých budeme hovořit nejdříve, připadají v úvahu pouze tři služby. Nyní záleží na vás, zda jste ochotni za nabídku stanic platit, nebo nikoliv. Pouze neplacenou nabídku má CS Link, obě varianty Skylink a T-Mobile televize. Společnost Media Vision, která je provozovatelem CS Linku, se nedávno nechala ústy výkonného ředitele Daniela Kličky slyšet, že jako cestu pro své zákazníky vidí takovouto nabídku programů neplacených. Pravděpodobně by tedy mohlo jít do budoucna například o Primu HD nebo Barrandov HD. V současné době však CS Link nabízí HDTV programy pouze dva – ČT HD a Novu HD. To platí také u Skylinku, který však nabízí rovněž balíček placených stanic označovaný jako HD Plus. V něm najdete v současné době šest televizních stanic – Eurosport, Nova Sport, Filmbox, Discovery HD Showcase a History Channel. Od 15. listopadu se v nabídce objeví také Travel Channel HD. Navíc je možné si zvlášť předplatit také kanál HBO HD. T-Mobile televize nabízí programy stejné jako Skylink. Jeho produkty se však pouze jinak jmenují a jsou dražší.

HDTV na satelitech Thor: Služba UPC Direct

Na satelitní pozici 1 stupeň západně distribuují své programy služby Digi TV a UPC Direct. Pouze jedna z nich je však schopna nabídnou programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). UPC Direct ještě před několika měsíci HDTV stanice nenabízela, nyní tomu tak je. Dopomohl jí k nim až přesun z původní vysílací pozice 19,2 stupně východně, která v současné době slouží především pro potřeby německy mluvících zemí. Programová nabídka UPC Direct v oblasti HD kanálů je v podstatě shodná se Skylinkem, ovšem pouze co do počtu těchto programů. Podíváme-li se na jejich výčet, zjistíme, že existují rozdíly. Ty jsou například i v tom, že už základní programy ČT HD a Nova HD jsou součástí placené nabídky a nelze je tedy získat pouze v ceně karty, jako je tomu u CS Linku a Skylinku. Nabídka HD kanálů UPC Direct se konkrétně skládá kromě již zmíněných televizí z National Geographic Channel HD, Nova Sport HD, Rush HD, ESPN America HD, Duna HD, History HD a Discovery HD Showcase. HBO HD má společnost UPC DTH také v nabídce, ovšem opět je možné program získat pouze v samostatném balíčku. Celkem je tedy v nabídce UPC Direct deset HD stanic.

TV Barrandov - HD na webu

Nejjednodušeji se dostanou k diváci k Barrandovu v HD rozlišení na jeho webu. (Repro foto: Web TV Barrandov)

UPC Digital, O2TV a RIO Media: Služby z internetové přípojky nebo kabelu

Pokud jste z velkého města, pak jistě raději místo satelitní paraboly budete hledět na to, zda-li v místě vašeho bydliště nenabízí služby nějaký kabelový nebo IPTV operátor. My jsme vybrali tři největší – UPC, Telefónicu O2 a RIO Media. Pokud by měla být řeč o kabelové televizi, pak se musíme podívat do nabídky digitální služby UPC Digital. Zde zákazník získá již v základní nabídce pět televizních stanic ve vysokém rozlišení obrazu. Kromě obvyklých – ČT HD, Nova HD, Prima HD a Barrandov HD – to je také stanice HD+, která je dostupná pouze v této síti a kromě HD již nabízí také 3D obsah (ovšem pouze v určitých časech a rozhodně nejde o plnohodnotný program). V rozšířené nabídce pak jde o Eurosport, Novu Sport a National Geographic. V dalších balíčcích jsou pak ještě programy History HD, Filmbox HD a HBO HD. Všechny programy dohromady je pak možné získat ve službě Supreme za 1108 Kč měsíčně. K příjmu je však nutný také speciální HDTV přijímač, který získáte za cenu 151 korun měsíčně. Nabídka O2TV od Telefóniky je dosti chudá. Obsahuje pouze programy ČT HD a Novu HD. Tyto stanice O2TV šíří již delší dobu a dostanou se k nim všichni zákazníci, protože společnost poskytuje HD box každému svému zákazníkovi.

Nabídka poslední společnosti – skupiny operátorů RIO Media – je specifická. Záleží totiž na tom, v dosahu jaké sítě jste. Analogovou kabelovou televizi od této firmy však můžete rovnou zavrhnout, protože v její nabídce se HD programy nikdy neobjeví. Dostupnost HD programů lze zjistit na webových stránkách služby. RIO Media se stala vítězem co do počtu HDTV kanálů. V různých jejích nabídkách je dohromady až 12 stanic ve vysokém rozlišení obrazu. Její komplet, 115 programů, je možné získat za cenu 1500 Kč měsíčně, což je tedy částka, kterou za kabelovou televizi zaplatí asi už jen málokdo. Operátor však na webu uvádí chytře cenu v akci, která činí 750 Kč měsíčně. V této ceně je započtený i set-top-box a internet až o rychlosti 50 Mbps oběma směry, podle toho, na jaké jste síti.

Nova HD - Telefónica

Myslí to O2 s HD rozlišením vážně. (Repro foto: vysílání TV Nova)

Multiplex 4: HD kanály pro ty, kteří nechtějí platit

Existuje varianta i pro ty diváky, kteří si nejsou ochotni zaplatit za příjem HDTV stanic ani korunu, tedy nechtějí platit ani necelé dva tisíce za aktivaci karty k bezplatným programovým nabídkám satelitních služeb CS Link a Skylink, popřípadě 1599 Kč za T-Mobile televizi. U ní se karta liší oproti CS Linku a Skylinku v tom, že neobsahuje dvouměsíční přístup ke všem placeným programům zdarma, promo období je výrazně kratší (20 dní). Pozemní multiplex 4 vysílá v Praze, Brně a Ostravě. Jeho vysílací kanály a další technické parametry zjistíte na této stránce webu DigiZone.cz. Dosah této sítě je ale skutečně minimální a, jak již bylo řečeno, funguje pouze ve třech největších městech České republiky. Multiplex 4 vysílal rovněž v Plzni, tamní vysílač ale Telefónica O2 vypnula. Pro sledování programů ČT HD a Nova HD musí mít divák set-top-box, který dokáže přijímat signál v kompresním standardu MPEG-4 a je HD ready, případně digitální televizor, který je alespoň HD ready, případně Full HD.

HBO HD screenshot 500

HBO HD patří mezi nejatraktivnější kanály ve vysokém rozlišení (Repro foto: vysílání HBO HD)

BRAND24

Jsou HD programy v nabídkách placených služeb atraktivní?

O programových nabídkách jednotlivých operátorů placených televizních služeb v Česku jsme se sice již zmínili, řeč však nebyla o tom, co konkrétní HDTV stanice nabízí za pořady. Program ČT HD je mixem programového schématu stanic ČT 1 a ČT 2 a občas také ČT 4. Ve vysokém rozlišení nabízí pouze vybrané pořady, tedy ne úplně všechno. Stejně je na tom i Nova HD, která programem zcela kopíruje vysílání české televizní jedničky v klasickém rozlišení. Ve vysoké kvalitě jsou divákům nabízeny například publicistické pořady, původní tvorba a také některé seriály a filmy (především sobotní snímky označované jako megafilmy). Pro filmové fanoušky je nejatraktivnější stanicí HBO HD, která nabízí dnes již téměř veškerý obsah v nativní HD kvalitě a objevují se zde v premiéře po uvedení v kinech snímky dříve, než dorazí na obrazovku klasických neplacených stanic. Hůře už je na tom Filmbox HD, který některé filmy nabízí v takzvaném upscalu, tedy „přepočítávané“ ze standardního do vysokého rozlišení (nejsou tedy přímo natočeny v HD kvalitě, ale uměle do ní převedeny). Dokumentární kanály Discovery HD, National Geographic Channel HD a Travel Channel HD pak nabízejí pořady pouze v nativním HD rozlišení, u prvních dvou však může být pro mnohé překážka v tom, že jsou pouze v originálním znění bez titulků.

Porovnání HDTV nabídek jednotlivých operátorů
Nabídky
Platforma CS Link logo 2009
Platforma SkyLink logo 2008 barevné
T-Mobile televize logo 80
Platforma UPC Direct 2008 logo
Subjekt UPC logo 2007
Platforma O2 TV logo
Subjekt RIO Media
Multiplex 4
Typ vysílání satelit (DVB-S2) satelit (DVB-S2) satelit (DVB-S2) satelit (DVB-S2) digitální kabel (DVB-C) IPTV IPTV pozemní (DVB-T/MPEG-4))
Počet HD stanic v základní nabídce 2 2 2 9 5 2 3 2
Konkrétní kanály ČT HD, Nova HD ČT HD, Nova HD ČT HD, Nova HD ČT HD, Nova HD, Nat Geo HD, Nova Sport, Rush, ESPN America, Duna, History, Discovery HD Showcase ČT HD, Nova HD, Prima HD, Barrandov HD, HD+ ČT HD, Nova HD ČT HD, Nova HD, Prima HD ČT HD, Nova HD
Cena služby (měsíčně) Jednorázová cena karty (1 999 Kč) Jednorázová cena karty (1 999 Kč) Jednorázová cena karty (1 599 Kč) 399 Kč (pro prvních šest měsíců) + 149 Kč 599 Kč od 650 Kč cena neuvedena 0
Cena HD boxu vlastní režie vlastní režie 1 Kč (závazek 2 roky) 248 Kč 151.26 Kč různé (jednorázově 2900 Kč) 2500 (bez závazku) vlastní režie
Počet HD stanic – komplet 2 7 (+ HBO HD) 7 (+ HBO HD) 9 10 (+ HBO HD) 2 11 (+HBO HD) 2
Konkrétní kanály viz výše navíc Eurosport, Nova Sport, Filmbox, Discovery, History, Brava, Travel viz Skylink viz základní nabídka navíc Nat Geo, Nova Sport, Eurosport, History, Filmbox viz základ navíc Nova Sport, Discovery, History, Eurosport, Nat Geo, BeBe, MyZen, Filmbox viz výše
HBO HD (ano/ne) ne ano ano ano ano ne ano ne
HBO HD (cena)  — 285 Kč 299 Kč 299 Kč 303 Kč  — 375 Kč  —

Zdroj: Media Vision, TradeTec, Towercom, T-Mobile, UPC Česká republika, UPC DTH, RIO Media, Telefónica O2

Pořídíte si pod vánoční stromeček programy s vysokým rozlišením obrazu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).