Hlavní navigace

Chcete být milionářem – šance odejít do jiného života

27. 3. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: TV Nova
Princip této soutěže je v zásadě jednoduchý. Soutěžící usedne proti moderátorovi a ten mu klade otázky. Odpovídá-li soutěžící správně, postupuje do dalších kol a získává stále více peněz, až nakonec dojde k hlavní výhře. Pokud k ní tedy dojde.

Ta soutěž je šance uniknout z bídy, z obyčejného života, např. chlapík ze slumu se přes noc může stát milionářem. Jenže, kdo to dokáže? Dívka z malé české vesnice může mít spoustu peněz. Vydělá je za jediný večer. Jenom musí udělat tu správnou věc. Musí vědět, nesmí se dát zviklat a především musí umět dělat správná rozhodnutí. Pak bude bohatá a slavná. Odejde z chatrče do paláce.

V roce 2009 jsem měl příležitost režírovat dabing filmu Milionář z chatrče s Anilem Kapoorem v roli moderátora. Do české verze jsem vybral, jak jinak, Vladimíra Čecha. Zvažuji, zda byl lepší Kapoor, nebo Čech. Je to skoro podobná otázka, jestli byl Louis de Funes lepší Františka Filipovského, nebo naopak. Faktem je, že Čech přidal ke Kapoorově skvělému výkonu značný kus sebe sama.

Pro něj ta soutěž byla možná tím nejvýznamnějším, co v životě dokázal. Jakkoliv to byl i jinak velmi dobrý herec. V Milionáři se našel. Když ho moderoval, stával se Mefistem. On soutěžící sváděl, aby hráli dál, aby riskovali, někdy je zrazoval i od správné odpovědi. Byl přítomen nikoliv jako pouhý kladeč otázek nebo jako herec, který se naučil svou roli. Stal se opravdovým duchem a symbolem té soutěže u nás.

I v tom byla genialita Vladimíra Železného a jeho lidí. Uměli vybírat, vytvářet to a toho, co a koho diváci chtěli. Pořady i osobnosti. Uměli využít skrytého potenciálu. S odchodem pana ředitele tohle zmizelo ze všech našich televizí, nejen z Novy, jako mávnutím proutku zlého čaroděje.

Ale k soutěži. Divák má sledovat souboj dvou osobností. Moderátora se soutěžícím. Ne, to nejsou, nemají být přátelé. Moderátor tu není od toho, aby soutěžícímu pomáhal. Ani nemá být nestranný. Buďme upřímní. Koho by bavil nestranný, a tedy nudný moderátor. V Chcete být milionářem má moderátor bavit diváky a zároveň zesměšňovat, místy ponižovat své hosty, usilující o miliony. Musí využít základní vlastnosti svých diváků. Tedy malosti, závistivosti, nepřejícnosti.

Proč by ten člověk v křesle proti moderátorovi, říká si český divák, měl být milionářem, když já si takové peníze nikdy nevydělám? Takový divák má radost, když soutěžící vystoupá k nějakým penězům a pak o ně přijde. Ale divák je zvláštní. Se vzrůstajícími částkami roste jeho napětí. Dokonce někomu vstoupí do očí slzy. A když se hráči podaří získat hlavní, nejvyšší cenu-částku, je mu najednou tak nějak hezky u srdce. Skoro jako když naši hokejisté vyhráli v Naganu. Říká si: On to dokázal, přes veškeré potíže a nástrahy od moderátora. Když to dokázal on, mohl bych to dokázat i já. I já bych mohl mít hodně peněz. Je to jen iluze. Nemohl. Vyhraje – a nikoliv pouze v soutěži Chcete být milionářem? – jen málokdo. Kdyby vyhráli všichni, začala by to být nuda.

Po Čechovi moderoval soutěž Martin Preiss a dokázal, že i tahle soutěž může být absolutní propadák. O Ondřeji Hejmovi nebo Romanu Šmuclerovi (na Primě) bych se snad raději ani nezmiňoval. Že je to vážně o tom moderátorovi? S ním to stojí a padá.

Velikým neštěstím pro soutěž, po jejím opětovném obnovení, je Marek Vašut se svým prvoplánovým zjevem tvrďáka. Nespojuje se v něm milý obličej s ďábelskými rysy. Není schopen si se soutěžícím hrát. Neumí moderovat tak, jak by to průvodce tímto pořadem umět měl, není v něm totiž ta schopnost intelektuální improvizace. Prostě, Vašut je průměrný herec, s inteligencí průměrného herce. A to na tuto soutěž nestačí.

Když se např. soutěžící domnívala, že Boris Godunov byl spisovatel, o němž vznikla opera, nijak toho nevyužil. Jako herec by mohl zvládat některý monolog ze hry o caru Fjodorovi, což s Godunovem souvisí, a zde ho použít. Kroutit se, svíjet, plakat nad osudem svým i té dámy. Mohl plakat nad tím, jak si může někdo myslet, že by vznikla opera o někom, kdo celý život pouze „drásá“ slova na papír. Diváci by to jistě ocenili zlým smíchem. I ze sebehloupější otázky – Který z českých politiků se nerozvedl? – lze něco vytěžit. Třeba si hrát s možností dvojženství u Paroubka, přirovnat ho k Haškovi, který měl skutečně ženy dvě. Pohovořit krátce o sexuálním „apetitu“ a zálibách pana Nečase. Ne, Vašuta nenapadlo nic a to to na obrazovce vypadá, že má velkou hlavu.

BRAND24

Kdo by dnes mohl takovouto soutěž moderovat, aby se divák bavil, byl napjatý, projevoval své nízké pudy… prostě zvyšoval Nově sledovanost? V prvním okamžiku mě napadl Jan Kraus. Původně by do soukromé televize nevkročil, jak tvrdil, ale pak začal účinkovat na Primě. Takže Novu by asi taky vzal. Rozhodně je to člověk mimořádně inteligentní, schopný ironie, improvizace a na první pohled vypadá tak nějak jako ďábel.

Když jsem o věci uvažoval dál, připadl jsem na jméno Ivan Langer. Je to absurdní myšlenka? Ale kdepak. Umí vystupovat, být zábavný i ironický, jeho inteligence je neobyčejná. Na první pohled vypadá mile, ale co se skrývá za tím přátelským obličejem? A navíc, Česká televize mu teď udělala velikou reklamu svou čtyřdílnou bolševickou agitkou Modré stíny. Pořad moderovaný Ivanem Langerem by smáznul v prvním dílu veškerou konkurenci. A v dalších dílech? To by se vidělo, jak by to zvládal. Stálo by to za pokus.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je televizní scénárista

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).