Hlavní navigace

Changhong EF32F868S: levný satelitní model televizoru pro každého

8. 2. 2012
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Původně slíbený model EF24F888SD se opozdil, takže jsem přijal nabídku na důkladné prozkoušení televizoru EF32F868S, který jsem měl krátce k dispozici na konci minulého roku. „S“ na konci označení říká „satelitní“, takže tu za 8990 Kč máme nejen prakticky přesných 80 centimetrů úhlopříčky (31,5"), ale i plnou tunerovou výbavu, včetně HD příjmu. Obrazovka je zabudována s rozlišením Full HD a základ v podobě dvou konektorů HDMI. Je zřejmé, že jde o dobře vybavený televizor a i přes zabudování satelitního tuneru cenově dostupný. Hlavní otázky tedy zní: „kde budete omezeni“ a „pro koho se vyplatí“. Ti hloubavější možná položí ještě další: „Jaký je vlastně poměr cena/výkon?“

Na omezení narazíte hned u satelitní instalace. Jednak vám bude přístupová karta vykukovat nějaký půl centimetr přes rám televizoru a jednak chybí automatická instalace. Pokud budete pátrat důkladněji, také možná zjistíte, že televizor si v pohotovostním režimu řekne o méně než 0,5 W, což je více než u dražších modelů a podstatně více než u modelů špičkových, které dnes mají pod 0,1 W, resp. 0,15 W. To je pochopitelně očekáváno, ale dlužno říci, že mě tato spotřeba příjemně překvapila. Ještě v nedaleké minulosti se totiž často udával jeden watt…

Narazíte také na obraz s místy notně živými barvami, které za jasných scén snadno vyšisují a mají tendenci být přepálené. Na druhou stranu to ale rozhodně není nad rámec třídy a i to je třeba očekávat.

Na špičkově vysílaných německých HD kanálech si sice možná povšimnete příliš žluté, resp. zelené, ale obraz stále vypadá velice dobře. Není divu. V tomto okamžiku záleží především na jeho kvalitě, protože resamplování vlastně neprobíhá. Pokud se tedy HD nevysílá v rozlišení 720…

Changhong EF32F868S modely

Jednoduchý plast i jednoduchý design. Televizor přijde v zásadě smontovaný. Přišroubujete jen základnovou desku, protože trn podstavce už je k panelu přidělán.

Mechanicky jednoduše a chytře, satelitně klasicky a ručně

Nejprve je třeba si uvědomit, v jaké cenové relaci se nacházíme. A proč to zdůrazňuji? Changhong i přesto dostanete v zásadě smontovaný, což je zcela opačný trend, než jaký u loňských modelů razilo zejména Sony. Tady přiděláváte pouze jeden díl – základnu bez trnu. Ta je čistě plastová, ale jako původem strojaře mě velice potěšilo, že se nezapomnělo ani na drobný prolisek díky kterému ji nemůžete namontovat obráceně. Nemusíte také přemýšlet kterou stranou vlastně základnu na trn nasadit. Montáž je velice jednoduchá a Changhong vám k tomu navíc přidá ještě natáčení panelu, což v této velikosti opravdu není zvykem.

Samotné naladění televizoru je jednoduché a rychlé pokud jde o DVB-T a náročné a déle trvající pokud jde o DVB-S. To nejspíše sami naladit nezvládnete, pokud nejste odborník. Například na družici Astra 23,5 stupně nebyl nastaven žádný transpondér a musel se přidat ručně. Obvyklé plně automatické ladění tu chybí. Je třeba ručně vybrat družice, které chcete naladit a zadat pro každou ty správné parametry.

Setřídění naladěných kanálů jde dělat dvěma způsoby. Buď fyzickým přesunem, nebo přes Oblíbené kanály. Druhý způsob však vykazuje obvyklou chybu – nemožnost setřídit jejich pořadí. Nefunguje ani fígl v podobě zadávání kanálů v pořadí, v jakém byste je chtěli mít k dispozici. Nakonec se stejně sami setřídí abecedně. V každém případě ale do Oblíbených nasázíte kanály velice rychle díky možnosti pohybovat se v jejich seznamu v rámci jedné obrazovky, tedy po deseti. Stačí jen mačkat Ch+ či Ch-. Škoda že tato šikovná funkce už nepracuje v okamžiku, kdy chcete kanály setřídit fyzicky. Posouvat naladěné kanály na jejich nová místa tak musíte šipkou nahoru, resp. dolů, a to pochopitelně chce svůj čas. Díky možnosti přenosu kanálů přes USB paměť si ale konec konců můžete nechat udělat zálohu.

Po instalaci se v mé verzi firmwaru objevily dvě drobnosti, které bylo třeba upravit: poměr stran byl nastaven na 16:9 a obrazový režim na Dynamický.

Changhong EF32F868S dálkáč

Jednoduchý dálkový ovladač s místy drobnými a špatně čitelnými tlačítky má kupodivu široký úhel záběru.

Ovládání klasika sama

Začněme u jednoduchého dálkového ovladače zcela typického pro tuto třídu zařízení, a to nejen televizních. Polovina tlačítek je velice malá a obtížně čitelná a rozložením místy problematická. Na druhou stranu nebudete mít problémy se zaměřením, protože ovladač v pohodě zvládá hodně velký úhel, včetně odrazu od stěny protilehlé televizoru. Nabízí také dokonce zastavení živého televizního vysílání a také jeho nahrávání, což se dělá velice jednoduše. Zastrčíte libovolnou USB flash paměť nebo disk (já použil 4 GB USB flash), zmáčknete tlačítko nahrávání a je to. Nedělá se tu tedy žádné formátování ani spárování s daným televizorem.

Nastavovací menu je tradiční, ovládané přes Enter, šipkové klávesy a Exit. Samozřejmě nic proti tomu, protože Changhong si také na nic jiného nehraje. Na rozdíl od některých rádoby moderních menu je pohodově a jasně ovladatelné a nechá se v něm kolovat ať už horizontálně nebo vertikálně.

Menu je v češtině (tedy většinou) i když občas trochu zvláštní. Přístup na multimédia se jmenuje DMP a kupříkladu nastavení satelitu se říká „Automatické přizpůsobení“.

Zajímavostí je možnost přenosu naladěných kanálů přes USB paměť, což se hodí v hotelu či penzionu a zvláště pak u satelitního příjmu.

Pokud jde o přepínání mezi pozemním a satelitním digitálním příjmem dělá se přes menu a volbu Kanál a Anténa. Tlačítkem Source na dálkovém ovladači se přepnete pouze mezi digitálním a analogovým příjmem jako takovým.

Komplikované devítidenní EPG

Do EPG se dostanete malinkatým tlačítkem umístěným nicméně šikovně pod voličem kanálů, obraz a zvuk se nepřeruší. Má dva režimy: Čas, kdy je pouze jednosloupcové a pro danou stanici také ukazuje pouze aktuální pořad, přičemž další zobrazit nelze a Kanál, kdy má vypsat více pořadů pro jednu stanici. Ten však v mém případě nepracoval.

Dny měnit lze, takže vidíte program až na devět dnů dopředu. Nicméně u satelitního tuneru to znamená vystoupat v seznamu kanálů na samý vrchol, tedy na kanál 1. Pak se teprve můžete přepnout mezi dnem či režimem EPG.

V případě DVB-S se také EPG jednou zobrazovalo, podruhé nikoli. Pokud je v pořádku, můžete přes něj i nahrávat nebo se na pořad nechat upozornit.

Changhong EF32F868S menu obrazu

Z obrazových režimů mi přišel nejpřijatelnější „Jemný“. Uživatelský profil si ale můžete nastavit podle svého, takže vám nic nebrání plně si přizpůsobit jas, kontrast apod.

Odpovídající nastavení, snadné nahrávání

Přednastavených režimů obrazu je pět, přičemž ten uživatelský můžete libovolně upravit. Jinak šlo obraz ovlivnit jen teplotou barev a úpravou stupně redukce šumu a zjevně tu byl trochu jiný firmware, než jaký jsem měl při loňské krátké zápůjčce (voleb je nyní méně).

Poměrů stran obrazu je šest a vedle 16:9, který se nastavil po instalaci je tu obvyklý automatický a 4:3, dva zoomové režimy a 14:9. V automatice neměl Changhong potíže se zachováním poměrů stran podle vysílaného signálu, alespoň co jsem stačil postřehnout. Pokud vám automatika z jakéhokoli důvodu nevyhovuje, stačí zmáčknout tlačítko na dálkovém ovladači a vypnout ji. Pro změnu režimu obrazu ovšem už musíte do menu.

Nahrávání je solidní. V mém případě byl u záznamu znatelný pouze úbytek hlasitosti, kvalita se zdála oproti originálu nepatrně horší.

Během nahrávání se můžete po záznamu posouvat, takže se dá využít i jako TimeShift, tedy pro záznam živého televizního vysílání v okamžiku, kdy vám například zazvoní telefon. Nahrávka je ukládaná v jednom stupni kvality jako „transport stream“ (TS), je přístupná přes menu multimédií a ukládá se do adresáře Film. Objem závisí od vysílaného datového toku, obecně vzato to vypadalo na zhruba 2 GB na hodinu záznamu.

Changhong EF32F868S

V detailu můžete odhalit konus ve spodní části, který je sice velice nenápadný, ale při správném úhlu pohledu určitě vynikne.

Měření spotřeby

Televizor jsem nejen resetoval do standardního nastavení, ale také upravil obraz na režim Standardní (po instalaci byla volba přepnuta na Dynamické). V tomto režimu si televizor řekl o zhruba 54 wattů (52–54 W) a při přepnutí na rozhlasovou stanici na DVB-T to bylo zhruba totéž.

Ekologické volby chybí, pokud mezi ně nepočítáme úpravu přednastaveného obrazového režim u či doby automatického vypnutí.

Changhong EF32F868S multimedia

V multimédiích se vám v souborovém manažeru ukáže šikovný náhled, při puštění na celou obrazovku pak ve fotografiích takovéto menu. Pokud chcete jakýkoli soubor otevřít, musíte použít Play.

Kompatibilita vysoká, avšak prakticky bez titulků

Souborový manažer je velice prostý a pohybujete se v něm běžným způsobem šipkovými tlačítky s Enter uprostřed. Nicméně pokud chcete nějaký soubor spustit, je třeba namísto Enter zmáčknout malé tlačítko Play.

Multimediální prohlížeč startujete buď přes menu, nebo tlačítkem DMP a v horizontální rovině nabídne Foto, Hudbu, Film a Text (formát txt). Po výběru souboru naběhne v případě filmu jeho náhled, a pokud má název delší, než se pod něj vejde, začne rotovat.

Hned úvodem je třeba říci, že soubor s DRM ochranou kupodivu nepřehraje a neukáže ani jeho náhled. Jinak toho ale televizor z videa zvládl dost. Dokonce i nahrávky z HD kamer a fotoaparátů ve formátech MTS, M2TS, MOV, či MP4 zakódovaného s použitím H.264. Bezpro­blémové jsou i filmy v DivX, avšak zakopaným psem jsou titulky. Ty jsou totiž zobrazovány tenkým a nezřetelným písmem, navíc s vypadávající češtinou a jsou tedy v podstatě nepoužitelné. V souborovém manažeru přitom čeština bez potíží funguje.

Fotografie jsou zobrazovány jednak v obvyklém formátu JPG, fungovalo mi ale také BMP.

Pokud jde o hudbu, pracuje nejen obvyklý formát MP3, ale i WAV a WMA.

Changhong EF32F868S oblíbené

Do oblíbených kanálů si vybrané stanice můžete nasázet velice rychle. Pak je vyvoláte tlačítkem se srdíčkem. Škoda, že se ale v tomto okamžiku nedají setřídit. Pokud to vyžadujete, musíte kanály setřídit fyzickým přesunem, což na DVB-S zabere spoustu času.

Vymyká se díky DVB-S/S2

Než se dostanu ke zhodnocení, je třeba říci, že by Changhong už by měl něco udělat se svými webovými stránkami. Adresa s „cz“ na konci je chráněná, s „eu“ se nenašla a jediné co zafungovalo bylo „com“. Ta správná, kterou si ovšem musíte nechat vyhledat, zní „www.changhon­geurope.com“. Ta ovšem pro změnu nenabídne vyhledání konkrétního modelu, takže opět nastupuje Google nebo Seznam podle toho, čemu dáváte přednost.

Televizorů, ale tento výrobce v každém případě už nabízí hodně a silně se zapisuje především v segmentu malých úhlopříček se satelitními tunery, kterým masové značky nevěnují přílišnou pozornost. Chytrý nápad! Zároveň je členem sdružení pro 3D, takže uvidím, co z toho vznikne.

V případě tohoto modelu EF32F868S, Changhong splnil očekávání a někde je i převýšil (otočný podstavec). Pokud nejste akurátní na kvalitu obrazu, máte omezené prostředky, nebo s nimi chcete vystačit, je to jasná volba. Ostatně moc jiných ani nemáte. V každém případě však tento televizor plní, co slibuje a na nic si nehraje.

Pouze se tedy připravte na to, že budete potřebovat někoho zkušenějšího na instalaci satelitního tuneru. To je ale – vedle slabého EPG – v podstatě jediný zádrhel na který narazíte. Uvidíme ještě, jak to bude s kvalitou produkce. To ale ukáže až čas.

Changhong EF32F868S parametry

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– natáčitelný podstavec
– napájecí kabel (na pevno připojený, dvoužilový)
– uživatelská příručka

foto: autor a Changhong

Má smysl vybavovat televizory malých úhlopříček satelitním tunerem?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).