Hlavní navigace

Changhong EF24F898S: cenová bomba z Nymburka

21. 9. 2011
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Spousta funkcí a cena jak z rozprávky. Hádejte, co to je? „Čanghong“! Ten, který mi byl zapůjčen, dorazil z montovny v Nymburce přes Německo, protože u nás nebyl k mání. Trvalo mu to sice trochu déle, ale nakonec jsem vše stihl v posunutém redakčním termínu. V továrně jsem sice nebyl, ale musejí sebou asi hodně házet, protože o televizory nové řady 898S se satelitními tunery DVB-S/S2 je značný zájem. Divit se nemůžeme. Excelentní cena, solidní vlastnosti, a i když k obrazu může mít výtky nejen fajnšmekr, spoustě lidí to nevadí, protože to tak necítí.

Jeden by řekl, že takto malá televize – a nějakých 60 cm je dnes malá televize – musí dorazit smontovaná. Omyl. Ale odpustil jsem jí to. Montáž je triviální a nepotřebujete k ní ani šroubovák. Stačí jen vytočit a následně zašroubovat jeden šroub s křídlovou maticí. Ta by sice mohla být trochu bytelnější, ale stejně to budete dělat jen párkrát…

Tenhle kousek je navíc velice skladný i s podstavcem. Bodejť by při 61 centimetrech také nebyl! V klasickém CRT provedení by to ovšem už byl pěkný macíček…

Changhong EF24F898S televizor

Changhong EF24F898S v plné kráse. Ať se na mě ale firma nezlobí, logo by chtělo vyvést v trochu kvalitnější podobě. Takto připomíná spíše jen nějakého malého vesnického hráče.

Satelitní instalace spíše pro profíky

DVB-T se instaluje jednoduše a kanály také jdou velice snadno setřídit, až by se některé velké značky mohly od čínského Changhongu (vyslovujte „Čanghong“ a nikoli Changhong, Čangčong, Čingčang, nebo Čingčing) učit. Snadné setřídění je i u DVB-S, kde je ovšem instalace spíše poloautomatická a místy i manuální, takže jsem nakonec musel zadávat ručně i některé parametry pro české kanály. I prostá záměna za set-top-box tak může být náročnější a může vyžadovat odborníka. Já ho naštěstí měl po ruce, takže jsme dvě družice nakonec naladili bez větších obtíží jen se zadáním většího množství parametrů.

Changhong EF24F898S třídění kanálů

Třídění kanálů je vpravdě jednoduché – kanál můžete vymazat, nechat ho přeskočit nebo si ho zatřídit prostým přesunutím na vybranou pozici. Jak vidíte, ještě se vám k tomu ukazuje i síla signálu.

Kanály si na DVB-S můžete automaticky setřídit podle typu satelitu, čísla nebo podle jména. Vyfiltrovat je například jen podle jedné družice, HD obsahu apod., však nejde.

Přepnutí mezi DVB-T a DVB-S se provádí pouze přes menu a položku Kanál, resp. Anténa. Předpokládám ale, že si tenhle přístroj kupujete kvůli satelitu, takže pojedete především přes něj.

A ještě poznámka: tuner DVB-S byl subjektivně vzato kupodivu docela citlivý a na kostičkování jsem v tomto ohledu prakticky nenarazil. Na DVB-T to bylo naopak opačně a ze tří multiplexů jsem naladil pouze dva, což u mě opravdu není zvykem, Televizor je pak automaticky řadil podle názvu, a to nejprve ty televizní, za nimi pak posadil – opět od čísla 1 – ty rozhlasové. Do sebe však zatřídit nejdou a mezi rozhlasem a TV se pak přepínáte buď postupnou volbou kanálů, přes tlačítko List nebo tlačítkem Radio.

Changhong EF24F898S menu

Menu je jednoduché jak strukturou, tak ovládáním. Svůj účel ale rozhodně plní.

Přímočaré ovládání

Lokalizace je někdy až legrační („Polohovače se pohybuje.“), jindy nejsou položky přeloženy vůbec („Programme Edit“ – právě zde děláte setřídění kanálů).

Ovládání je obdobné jako u dalších malých značek. Většinou se skládá z přímočaře řízeného menu (šipková tlačítka a OK), malých tlačítek dálkového ovladače, na nichž najdete důležité volby jako EPG a List sloužící k vyvolání seznamu naladěných kanálů (OK to nejde), a poněkud nelogického rozložení tlačítek. Nic nového a také z pohledu ceny Changhongu nic důležitého.

Dálkový ovladač moc neřeší, kam ho zaměřujete, takže jsem to zkusil i o stěnu naproti televizoru, a ejhle – šlo to. Tlačítka byla trochu tužší, takže jsem na ně někdy musel více přitlačit, našel jsem ale i samostatná pro přetáčení v multimédiích, a to moc často neuvidíte. Většinou jsou totiž sdružená s posuvem o skladbu dále, což pochopitelně do ovládání vnáší zmatek.

Výhrady sice můžete mít k jejich rozložení, ale celkově vzato nic, na co byste si nezvykli.

Changhong EF24F898S EPG
Changhong EF24F898S EPG 2

EPG máte k dispozici ve dvou podobách – na jedné vidíte tu základní, kdy se ukazuje jeden program pro jednu stanici klidně i s podrobným popiskem (další pořad zobrazit nejde), ve druhé pak máte pro jednu stanici k dispozici programový výhled na několik hodin dopředu.

Jednoduché osmidenní EPG

EPG je pouze jednosloupcové (další pořad zobrazit nelze), ale jde přepnout do režimu, ve kterém se vám pro jeden kanál zobrazí několik pořadů pod sebou, v tomto případě osm.

U DVB-T se programová nabídka zobrazovala v češtině, u DVB-S pak někdy ano, jindy nikoli. Podobně se zde i stahovala i když někdy stačilo jen chvíli počkat. V případě DVB-T se pak spolehlivě nahrála v okamžiku, kdy jsem na daný multiplex vstoupil.

Vedle rozšířeních informací k pořadu, které vyvoláte přes tlačítko Info se na pořad můžete nechat upozornit (volba Schedule) a můžete si ho nechat i nahrát.

Changhong EF24F898S oblíbené

Stejně jako je snadné třídění, je snadné i zařazení kanálu mezi oblíbené. Ať v DVB-S, či v DVB-T, stačí jen projít seznam v části menu nazvané Programme Edit a na tom, který chcete zařadit mezi oblíbené jednoduše zmáčknout tlačítko se srdíčkem. Toť vše. Kanály umístěné mezi oblíbené dále setřídit však nejdou a nezáleží ani na pořadí, v jakém je vkládáte. Řadí se samy, podle pozice, na které jsou umístěny.

Nastavení nijak obsáhlá, ale odpovídající

Panel na podstavci natáčet nejde a u takovéto úhlopříčky by to bylo i zbytečné. Kupodivu jde ale naklápět, což se může hodit, i když jsou pohledové úhly vzhledem k ceně přístroje překvapivě v pohodě a ve směru shora a zdola obraz nemění barvy tak rychle, jak by se dalo očekávat.

Obraz lze také zastavit a pro zmiňované nahrávání stačí jen připojit nějaké paměťové zařízení na rozhraní USB, a to včetně prosté USB paměti.

Obraz žádné velké úpravy neumožňuje. Je tu pět přednastavených režimu z nichž jeden je uživatelský s možností ovlivnit kontrast, jas, sytost barev a ostrost, upravit ještě pro všechny režimy můžete redukci šumu a teplotu barev.

Poměr stran obrazu jednoduše přepnete tlačítkem na dálkovém ovladači. V automatickém režimu to dělá televizor solidně sám, jinak si můžete ještě navolit dvojici zoomů, 4:3 a 16:9.

Zvuk upravíte ve čtyřech režimech a jednom uživatelském u kterého regulujete basy a výšky, zapnout jde ještě automatické vyrovnání hladiny (hodí se typicky u reklam) a virtuální zvuk.

Changhong EF24F898S dálkáč

Typický dálkový ovladač menších výrobců. Diskutabilní rozložení, na malých tlačítkách důležité funkce apod. Tento se však ze zavedené praxe vymyká širokým záběrem infra paprsku.

Slušná spotřeba

Televizor se pro měření přepne (resetuje) do továrního nastavení, což v tomto případě znamená, že obraz je v režimu Standard, zvuk byl nastaven jako Normální.

Po hodině provozu na stanici ČT 24 jsem naměřil nezvykle malé rozmezí hodnot 32 až 36 wattů s průměrem 34 W, po přepnutí na rozhlasovou stanici spotřeba kupodivu stoupla na 35 wattů. V tomto okamžiku obrazovka ztmavne a běhá po ní jen nápis „Pouze audio“.

Televizor nemá žádné eko volby, pouze pracuje s časovači, takže si ho můžete nechat ve stanoveném čase zapnout i vypnout, nebo ho vypnout po určité době provozu.

Changhong EF24F898S multimédia

Souborový manažer při zvolení položky Film. V popředí vidíte video náhled zvoleného souboru s jeho parametry.

Kompatibilita na výši

Multimédia jsou řešena klasicky přes předvýběr jejich typu (foto, hudba, filmy, text) a pro USB jsou zjevně podporovány souborové systémy FAT32 i NTFS. Alespoň v mém případě se USB paměť i pevný disk načetly bez potíží.

Televizor si také dokáže paměťové médium sám zkontrolovat a vypsat vám, zda je vhodné pro záznam a zobrazí i přenosovou rychlost.

Na USB paměť přistupujete buď po jejím automatickém detekování prostřednictvím nabídky, nebo přes menu či tlačítko na dálkovém ovladači se zvláštním názvem DMP.

Při pohybu v jednoduchém manažeru si musíte zvyknout na to, že OK soubor nespustíte, naopak ho jen vyberete. Přehrávání pak obstarává tlačítko Play.

Televizor se ukázal už ve fotografiích, které sice nezobrazuje nijak svižně, ale vedle JPG si poradil i s formátem BMP. Na každém snímku také ukazuje automaticky jeho náhled s parametry, což platí i pro hudbu, filmy a text.

Z muziky si poradil s MP3, WAV i WMA, ale zatímco ve fotografiích dlouhé názvy rotují, takže jsou vidět celé, v hudbě nikoli a vidíte jen pár znaků. Naštěstí více je jich k dispozici po vstupu do přehrávání.

U videa opět delší názvy rotují, a to včetně koncovek.

Changhong překvapivě neměl problémy se soubory z HD kamer a fotoaparátů s koncovkou M2TS, přehrál jsem také HD video uložené jako MOV a MP4.

WMV ve vysokém rozlišení televizor kupodivu odmítl zobrazit kvůli ochraně DRM.

Pokud jde o filmy v DivX, počítejte s nezřetelnými českými titulky v srt a sub (příliš tenké písmo), ze kterých také vypadávají národní znaky. Filmy samotné se však přehrávaly spolehlivě, včetně nejnovějších kodeků, velice příjemná byla i schopnost zapamatovat si pozici, a to dokonce i po vstupu do televizního tuneru! Tady by se mohla učit i konkurence s mnohem zvučnějšími jmény.

Počítejte také s tím, že i u souborového manažeru vám občas nějaké ty znaky ze jmen souborů vypadnou, perličkou je pak možnost zobrazit textové soubory s koncovkou TXT.

Changhong EF24F898S zleva

Z tohoto úhlu pohledu vypadá televizor asi nejlépe. Panel jde navíc naklopit o pár stupňů dozadu, takže je vše ještě elegantnější.

Changhong EF24F898S detail

Plastový rám má povrch upraven zvláštním způsobem, kterému výrobce říká „metalicky opracovaný“. Vypadá tak nějak zvrásněně, ale působí to rozhodně dobře.

Dobrý nejen v kombinaci cena/výkon

Tento poměr je vpravdě na výši. Aby také nebyl! Za 5990 Kč toho dostanete hodně, ale hlavně obdržíte tuner DVB-S, včetně jeho verze pro příjem vysílání ve vysokém rozlišení. Vůbec bych se nedivil, kdyby si prodejci k doporučené koncové ceně přihodili nějakou tu stovku, aby si trochu spravili míru zisku, ČEZ si ostatně přihazuje pořád a nepotřebuje už dávno to…

Vedle satelitního tuneru dostanete i velice dobrou multimediální podporu, která se v některých případech chová opravdu špičkové. Zejména v podpoře HD nahrávek z kamer a fotoaparátů a také v tom, že si umí zapamatovat pozici ve filmu dokonce i po odchodu do televizního vysílání. I tahle vlastnost pro mě byla velice příjemným překvapením.

Přiznám se, že nejvíce mě na tomto televizoru iritoval nápis Changhong. Je totiž neumělecký až hrůza. Jinak nelze mít – vzhledem k ceně – závažnějších námitek. Zvuk je jednoduchý, ale kupodivu nabízí dostatečný výkon zesilovače, na obrazu je vidět, že je někdy mírně, jindy více do červena a možná si v některých situacích všimnete i překreslování obrazovky. Ale co! Je to levná televize tak proč se tomu divit a odsuzovat to.

Pokud se ptáte na resamplování, na 61 cm moc chyb neuvidíte ani při titulkových posunech na DVB-T. Multimédia pak v tomto ohledu rozhodně nebyla podávána nejhůře, i když ze všeho nejlepší byly kvalitní HD kanály u kterých byly barvy sice dosti živé, ale televizoru to slušelo.

No a pokud by pro vás byla úhlopříčka 61 cm malá, ve stejném duchu je provedena její 32" (81 cm) sestřička, která přijde včetně parádního skleněného podstavce, na 9999 Kč.

I tento televizor nabízí excelentní kombinaci cena/výkon, a to je to, co dnešního zákazníka, majícího povětšinou hlouběji do kapsy, zajímá nejvíce.

Changhong EF24F898S tabulka

Balení obsahuje

Tipy C

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– podstavec
– napájecí kabel (na pevno zabudovaný, dvoužilový)
– uživatelská příručka

foto: autor a Changhong

Koupili byste si malou televizi (61 cm a níže) se satelitem?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).