Hlavní navigace

Cesty domů – smutek nad úpadkem kumštu

22. 2. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Na seriál Cesty domů se prý na Primě dívají pouze důchodci. Je to celkem pochopitelné, protože důchodci, zvláště ti vyššího věku, často zapomínají.

Kdysi dávno jsem pro jednu televizi upravil padesát dílů jakési jihoamerické telenovely. Pak uplynulo pár měsíců a já upravoval dalších padesát dílů, které byly vzdáleny od těch prvních padesáti o nějakých dvě stě dílů. Mezi tím se vůbec nic nepřihodilo. Postavy byly prakticky ve stejných situacích jako před stovkami dílů.

U Cest domů to bude velmi podobné. Díval jsem se a trpěl u 318. dílu s názvem Přiznání. Přiznávám, že to bylo poprvé, kdy jsem tento seriál viděl a předčilo to i má nejhrůznější očekávání. Herci i neherci odříkávají předepsaný text více či méně amatérsky, bez zkoušení, bez emocí, jenom aby se to nějak řeklo. Sedí, stojí, tu a tam popojdou.

Nechtěně komicky působí čtyři bodyguardi. Dvě gorily hlavního lumpa, kteří jsou za skinheady, se těžce drží, ve svém vyšším věku, na nohou. Ti druzí dva, od druhého lumpa, který se teď snaží kvůli nové lásce napravit, musí připadat divákovi ještě legračněji. Jeden z nich je takový “milý” stařík. Veselé je, jak svému šéfovi vysvětlují, že někoho zmlátili tak, že skončil v nemocnici. Ale režisér Adamec má zřejmě velkou fantazii a nebo vychází ze své, jistě vynikající, kondice a domnívá se, že nejlepší osobní strážci se rekrutují z “chlapů” po šedesátce nebo lépe po sedmdesátce.


Foto: FTV Prima

Šedesátileté „gorily“ v seriálu Cesty domů III

Ale o čem tenhle díl “oblíbeného seriálu” – jak to označují na stránkách Primy – vlastně byl? Pan P. tlačí ke zdi policii, státního zástupce, vydírá majitele heren a tváří se jako neobyčejný tvrďák. Vždyť taky z něj všichni mají strach. Snad mimo neohroženého policisty. Mezi tím probíhají všemožné rodinné problémy jednotlivých hrdinů. Stěhování Hynka s ženou do Brna, psychické trauma Cyrila, který si vyčítá Lukášovu smrt, touha Lindy po pomstě, Mikuláš je pohlcován zločineckým světem… A Rudolf? Náš milý Rudolf se přece vrací z Anglie. Zaplaťpánbůh, že tam byl, prakticky zachránil život Petrovi, který úpěl v anglické zdravotní péči. Zlatá Cimrmanova opereta “Proso”.

Je evidentní, že scénáristé tohoto seriálu nemají opravdu nic lepšího na práci, než popisovat stránky nezajímavými slovy a rozvíjet jimi příběhy, které jsou tak nudné, že slabší povahy při nich usínají, silnější by po televizi mohly něco házet nebo ji vypnout. A to hned, jak se ozve vtíravá úvodní melodie seriálu.

BRAND24

Komunisté se snažili vychovávat národ propagandistickými “díly” typu Žena za pultem, Muž na radnici, Okres na severu a především “velkolepým” opusem režiséra Adamce Rodáci. Prima a další televize se národ vychovávat nesnaží. Právě proto se jim to zřejmě daří. Vychovávají svými seriály své diváky k absolutní povrchnosti, k primitivnosti, k tomu, aby ubíjeli čas sledováním hloupostí, které jsou tak hloupé, že kdyby je člověk měl brát vážně, musel by mít pocit, že se svět zbláznil.

Adamcův seriál Cesty domů tedy dokázal to, co nedokázal Adamcův seriál Rodáci. Je to navíc levné, rychle natočené a zaplní to čas. A sledovanost to má, tak proč to netočit? Takhle asi uvažují manažeři Primy. Odpověď na tu otázku zní jednoduše. Prostě proto, že to nadále kazí vkus diváků, protože to divákům vysvětluje, jak málo stačí k jejich spokojenosti a vlastně hlavně proto, že Cesty domů jsou absolutním výsměchem diváků. To už by bylo lepší natočit herce, jak čte telefonní seznam.

Sledujete seriál Cesty domů III?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je televizní scénárista

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).