Hlavní navigace

Český rozhlas teprve připravuje novou koncepci regionů. Předloží ji 30. června

24. 6. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Po odvolání všech ředitelů krajských studií Českého rozhlasu ještě není úplně jasno, jak přesně budou regiony fungovat po zvolení jejich nástupců

Ani týden po odvolání všech ředitelů krajských studií Českého rozhlasu není úplně jasné, jak budou regionální stanice veřejnoprávního rozhlasu fungovat po nástupu nových šéfů. Novou koncepci regionů, kterou má zpracovat náměstek generálního ředitele ČRo pro regionální vysílání Jan Menger, rozhlas předloží Radě ČRo až 30. června. Ve stejný den vyprší termín pro podávání přihlášek do výběrových řízení na nové ředitele krajských studií ČRo. Zájemci se tedy budou hlásit do tendru, aniž by věděli, jak budou studia, o jejichž vedení budou usilovat, fungovat.

K TÉMATU: Ředitelé regionálních studií Českého rozhlasu byli odvoláni, chystá se výběrové řízení

„Rozhodli jsme se, že do 30. června, kdy budeme koncepci předkládat Radě ČRo, nebudeme k regionům podávat žádné informace,“ řekl Menger serveru DigiZone.cz. Odvolaní ředitelé krajských studií jsou pověřeni jejich vedením až do konce září. Jejich nástupci budou jmenováni s účinností od 1. října. Počet šéfů regionálních studií se přitom sníží na polovinu: společného ředitele budou mít studia v Ostravě a Olomouci, Českých Budějovicích a Jihlavě, Praze a Středních Čechách a Hradci Králové a Pardubicích.

ČTĚTE TAKÉ: Revoluce v Českém rozhlase: regiony se vrací na staré členění krajů, bude jich sedm

Na podobném principu už fungují krajská studia ČRo v Brně a Zlíně, Plzni a Karlových Varech, a také v Ústí nad Labem a Liberci. Výběrová řízení jsou vypsána na šest ředitelských míst, jedno je obsazeno již nyní: Jan Menger bude vedle funkce náměstka generálního ředitele pro regionální vysílání také ředitelem sloučeného regionálního studia pro Prahu a Střední Čechy. V podstatě se tak vrátí na původní působiště, protože před nástupem do nejužšího vedení ČRo vedl několik let studio ČRo Region Střední Čechy. To se nyní spojí s pražskou Reginou.

BRAND24

NAPSALI JSME: Zájemci o místa šéfů krajských studií Českého rozhlasu se mohou hlásit do 30.6.

„Žádné krajské studio nezanikne,“ ujistil Menger server DigiZone.cz. Zavedení společného ředitele vždy pro dvě krajská studia najednou povede k tomu, že ve studiích, která přijdou o ředitele, budou v roli zástupců nového šéfa vystupovat vedoucí programu. Od ledna příštího roku pak všechny regionální stanice vytvoří společnou síť ČRo Region, která bude část dne vysílat společný celoplošný program a po část dne se v ní budou odpojovat jednotlivá krajská studia. Jak se nová koncepce promítne do případného snižování stavu zaměstanců ČRo v regionech, zatím není jasné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).