Hlavní navigace

Český rozhlas stráví celý den s každým prezidentským kandidátem. Nabídne i debaty

9. 11. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Diskuse a rozhovory se všemi prezidentskými kandidáty odvysílá Radiožurnál a Dvojka, rozhlas počítá i s “Volební vysvětlovnou”

Moderátor Martin Veselovský bude ústřední postavou projektu předvolebních prezidentských debat, ale netradičního formátu Hledá se prezident, s nímž před historicky první přímou volbou hlavy státu přichází veřejnoprávní Český rozhlas. Projekt připravuje ČRo 1 – Radiožurnál a Martin Veselovský během něj stráví s každým kandidátem celý jeden den, přičemž se bude průběžně živě hlásit do vysílání.

K TÉMATU: Prezidentské volby pokryje Česká televize prostřednictvím čtyř speciálních formátů

„Chceme dát posluchačům příležitost, aby mohli poznat kandidáty i jinak než z oficiálních akcí nebo předvolebních rozhovorů,“ vysvětlil ředitel Centra zpravodajství ČRo a šéf předvolebního vysílání Tomáš Pancíř. Moderátor by měl zprostředkovat i pohled do zákulisí kampaně jednotlivých kandidátů, zjistí, jaký mají smysl pro humor a jakou poslouchají hudbu. “Po zprávách v sedmnáct hodin bude dotyčný kandidát či kandidátka hostem pravidelných Dvaceti minut Radiožurnálu, z každého dne navíc vznikne reportáž, kterou přinesou i regionální stanice Českého rozhlasu,” dodal mluvčí rozhlasu Jakub Čížek.

ROZHOVOR: Martin Veselovský: Komerční televize mne nelákají, baví mě moje současná práce

Seriál Hledá se prezident bude v repríze vysílat i publicistická stanice Český rozhlas 6. Klasické předvolební debaty se všemi kandidáty odvysílá Radiožurnál na začátku ledna. “Před druhým kolem potom chystá Radiožurnál finálové duely, a to i za účasti publika,” uvedl Čížek. Všichni kandidáti dostanou prostor také na ČRo 2 – Praha (Dvojce), kde se během prosince vystřídají v pořadu “Jak to vidí”. Veřejnoprávní rozhlas navíc připravuje “Volební vysvětlovnu” s praktickými radami a návody, jak správně volit.

BRAND24

„Vzhledem k tomu, že jsou to první volby tohoto typu v naší historii, budeme se vysvětlování věnovat ještě víc, než u voleb do parlamentu nebo do krajských zastupitelství,“ říká šéf Cetra zpravodajství Pancíř. Volební vysvětlovna dostane prostor na Radiožurnálu, Dvojce, regionálních stanicích, Rádiu Česko a Radiu Wave. Publicisté pak připraví také přehled historie prezidentských voleb v České republice a Československu a srovnání přímých voleb hlavy státu v různých zemích světa.

První kolo přímé volby prezidenta, který v únoru příštího roku vystřídá na Pražském hradě Václava Klause, proběhne 11. a 12. ledna 2013. Druhé kolo, do kterého postoupí dva kandidáty s nejvyšším počtem hlasů z prvního kola, bude následovat 25. a 26. ledna. Mezi favority volby patří podle průzkumů zejména bývalí premiéři Jan Fischer a Miloš Zeman.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).