Hlavní navigace

Český rozhlas požaduje vznik Národního koordinačního DAB fora

3. 11. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
3. 11. 2011

Stát by měl ustavit národní koordinační skupinu pro rozhlasovou digitalizaci, která by už dnes řešila otázku přechodu ze zemského analogového na zemské digitální rozhlasové vysílání. Na konferenci Radiokomunikace 2011 v Pardubicích to řekl šéf projektu digitalizace Českého rozhlasu Pavel Balíček. Mělo by vzniknout Národní koordinační DAB forum, které by podobně jako Národní koordinační skupina v případě televizní digitalizace řešilo otázku rozhlasové digitalizace, prohlásil Balíček.

K TÉMATU: Digitální rozhlas DAB a DAB+ už si naladíte i na Ostravsku

Český rozhlas by v budoucnu rád provozoval vlastní veřejnoprávní multiplex v systému DAB nebo DAB+, k tomu je ale podle Balíčka třeba upravit zákon. Podle platné legislativy je ČRo pevnou součástí veřejnoprávního multiplexu České televize v televizním systému DVB-T. Toto řešení je ale podle Balíčka dočasné, pro rozhlas je důležitější vysílat ve standardu, který je primárně určen pro rádia. Veřejnoprávní rozhlasový multiplex by měl využít kmitočty z III. televizního pásma a měl by být regionalizovatelný.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Digitální rozhlas odstartoval. Zatím ho naladíte jen v Praze a Příbrami

Takový požadavek ale bude možné splnit nejdříve po roce 2013, kdy budou podle Jaroslavy Novákové z odboru správy kmitočtového spektra Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) k dispozici kmitočty pro digitální rozhlasové vysílání v III. pásmu. ČTÚ sice chce v příštím roce vypsat tendr na první celoplošnou síť pro digitální rozhlas v III. pásmu, ta ale využije dva bloky na kanálu 12 (jeden pro Čechy a druhý pro Moravu), takže nebude regionalizovatelný po krajích, jak žádá veřejnoprávní rozhlas.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).