Hlavní navigace

Český lev: patetická nuda, která měla do Oscarů daleko

23. 2. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Filmové ceny potřebovaly změnu jako sůl, ale obrat z alternativní akce ke snobskému Rudolfinu nedopadl zrovna nejlépe. Marek Eben předvedl koženou veřejnoprávní nudu.

Měl to být jeden z nejzásadnějších projektů generálního ředitele České televize Petra Dvořáka pro letošní rok. Proměna udělování cen České filmové a televizní akademie Český lev ale nevedla ke kýženému výsledku: místo trapně alternativního Petra Vachlera přišel kožený Marek Eben, snobské Rudolfinum a hraný patos. Tedy rozhodně ne česká obdoba Oscarů nebo cen Emmy, jak si novou podobu Českého lva představoval Petr Dvořák. Bylo to hezky naleštěné, rozhodně reprezentativní, silně veřejnoprávní, ale asi nebudeme daleko od pravdy, když si tipneme, že Zázraky přírody by byly sledovanější.

Česká televize si ale na sledovanost nehraje, tak se bavme o spokojenosti. Z toho, co se už během přenosu z Rudolfina objevovalo na sociálních sítích, ČT ani v téhle disciplíně rekordy lámat nebude. Tedy ne u většinového diváka, lidé od „fochu“ asi spokojeni budou. Předávání filmových cen by ale nemělo být jenom o předávání, má to být zábavný večer. U Českého lva 2013 ale byla největší zábavou Česká filharmonie, jejíž živý hudební doprovod drtivá většina lidí u televizních obrazovek zřejmě neocení. Není to chyba filharmoniků, spíš špatný odhad České televize. Kdyby to bylo na ČT 2 nebo na Artu, asi by nebylo o čem diskutovat. Ale na Jedničce? V sobotu od 20:00?

BRAND24

Český lev šel v čase, kdy ČT 1 obvykle nabízí Manéž Bolka Polívky nebo Zázraky přírody a běžně jimi v širší cílové skupině dospělých diváků nad 15 let poráží konkurenci, včetně hlavního kanálu Novy. Těžko očekávat od diváků těchto pořadů, že vydrží skoro dvě hodiny sledovat nudný přenos z Rudolfina. Vedení ČT nás poslední dva roky přesvědčuje o potřebě jasně definovat jednotlivé kanály veřejnoprávní televize a jejich programovou nabídku, aby divák věděl, co má od kterého programu v daný den a hodinu očekávat. Český lev v sobotu večer na Jedničce byl zjev, který tam nepatřil – ne v té podobě, jakou mu ČT dala.

Těžko říct, zda to bylo jenom moderátorem (nic proti Marku Ebenovi, ale koženější to snad už být nemohlo), nebo to byl dramaturgický záměr. Každopádně tak rychlý přechod k velmi vážné akci se ČT příliš nepovedl a pokud chce Českého lva zachovat na Jedničce, asi bude muset příští rok přehodnotit, zda jeho nynější podoba odpovídá nárokům většinového diváka na hlavním plnoformátovém kanálu. Protože divák se chce v sobotu večer bavit a pokud se nebaví, není nic snazšího, než vzít dálkový ovladač a přepnout jinam – ne nutně na jiný kanál České televize.

Líbila se vám nová podoba předávání Českých lvů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).