Hlavní navigace

Český lev je mrtev. Ať žije Český lev!

7. 7. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Česká televize se dohodla s Českou filmovou a televizní akademií na pokračování vysílání filmových cen. Jen to už nebude Český lev, ten zůstává Petru Vachlerovi.

Dramatický boj o další existenci a podobu Českých lvů, českých filmových cen, které jsou občas přirovnávány k Oscarům, má zajímavé rozuzlení: Česká televize se na právě skončeném 48. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dohodla s Českou filmovou a televizní akademií (ČFTA) na dalším vysílání výročních cen, byť už pod jiným názvem. ČFTA se totiž nepodařilo získat od producenta Petra Vachlera práva pro ochrannou známku Český lev. Vachler si ji cenil na více než 20 milionů korun, které akademici odmítli zaplatit (a těžko říct, kde by je vzali).

České filmové ceny tedy z obrazovky ČT nezmizí, Kavčí hory i filmová akademie hovoří o „zachování kontinuity“, ale zároveň i o tom, že dosavadní podoba Českých lvů generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi nevyhovuje a chce je radikálně změnit. A rovnou slibují, že hned další ročník cen pod jiným názvem odvysílá ČT 1 živě 22. února 2014. "Na konkrétní formě budeme s akademiky intenzivně pracovat a věřím, že najdeme důstojnou formu odpovídající významu výročních filmových cen,“ citovala Dvořáka ČT. Filmová a televizní akademie tak zakončila „puč“ proti svému zakladateli a dlouholetému šéfovi Vachlerovi, pro něhož byl Český lev velmi slušně vydělávajícím podnikem.

BRAND24

Teď ale Vachler přichází nejen o zázemí ČFTA, ale také o sponzory Českého lva. Firmy, které do udělování filmových cen investovaly statisíce korun, chtějí mít jistotu, že se jejich loga objeví na televizní obrazovce. Vachlerovi Čeští lvi si ale na ČT už neškrtnou a je velmi nepravděpodobné, že by po nich sáhla některá jiná televize. To by totiž Vachler musel rychle najít nebo založit nějakou jinou instituci, která by tyto ceny udělovala, a radikálně překopat dramaturgii slavnostního večera, jež byla v posledních letech opravdu příšerná. Není divu, že sledovanost přenosů na ČT 1 každoročně klesala. Nova ani Prima by po takovém produktu sáhly jen těžko, a pro TV Barrandov to je příliš nákladný projekt.

Zbývá jen čekat, s čím se tedy vytasí ČT, která má ohledně udělování filmových cen velké ambice. Podaří se jí z uvadajících Českých lvů vykřesat opravdové české Oscary? A bude to právě ČT, kdo bude udělování cen oficiálně pořádat, nebo si ČFTA vybere nějakého externího producenta (a koho)? To bychom se měli společně s novým názvem filmových cen dozvědět už letos na podzim. Každopádně to zatím vypadá na jednu velkou prohru Petra Vachlera, kterému ČT už před lety zrušila televizní ceny Elsa a letos i přenos nominačního večera Českých lvů. Na Kavčích horách už Vachlerovi pšenka nepokvete.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).