Hlavní navigace

České Radiokomunikace nevylučují, že do multiplexu 3 zařadí placené kanály

20. 6. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pokud se síť nepodaří naplnit bezplatnými televizemi, je to vhodná varianta, řekl deníku E15 manažer úseku regulace a strategie Českých Radiokomunikací Jiří Vykydal

Placené televizní programy by se mohly objevit v části datového toku celoplošného multiplexu 3. Ekonomickému deníku E15 to řekl manažer úseku regulace a strategie Českých Radiokomunikací Jiří Vykydal. „Tyto plány jsme primárně spřádali pro multiplex nového typu s technologií DVB-T2, kde ekonomický model vychází lépe nejen pro placenou televizi. Pokud bychom nenaplnili síť 3, je jednou z variant i vysílání placené televize,“ uvedl.

ROZHOVOR: Jiří Vykydal: Stát chce vrátit část kmitočtů DVB-T, měl by tedy pomoci zavést DVB-T2

BRAND24

Z analýz, které si firma nechala vypracovat, podle Vykydala vyplývá, že placená televize má smysl nejen v satelitním a kabelovém vysílání, ale i na terestrické platformě. Placený obsah multiplexu 3 by ale nechtěly spravovat samy České Radiokomunikace. „Nechceme se stát správcem či dramaturgem obsahu placené televize. Jednou z možností je, že by se o ni staral nějaký administrátor. Ten by se staral o obsahovou skladbu, o diváka, správu set-top boxů, distribuci kryptovacích karet a podobně. Již jsme oslovili několik společností, které mají obsah k dispozici nebo k němu mají blízko,“ uvedl Vykydal.

Jednou z možných placených televizí, které by se mohly objevit v multiplexu 3, je připravovaný pátý program televize Nova, na muže zaměřený kanál fanda. Nova musí zahájit jeho vysílání do konce srpna, kdy jí vyprší zákonná roční lhůta od udělení licence. České Radiokomunikace se ale primárně zaměřují na jednání s televizemi, které chtějí vysílat bezplatně. Podle Vykydala je nyní teoreticky možné oslovit až devět televizních stanic, z nichž část je regionální. „U Jihočeské televize se nám to už podařilo,“ dodal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).