Hlavní navigace

České Radiokomunikace a provozovatel Rádia Impuls vystoupili z DAB fóra

19. 5. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Operátor v dopisu, jehož text má DigiZone.cz k dispozici, uvádí, že není spokojen s nečinností tohoto uskupení a různými zájmy některých jeho členů.

České DAB fórum, které vzniklo 4. dubna 2013 za cílem definovat oblasti, jež jsou důležité pro úspěšné zavedení digitálního rozhlasového vysílání u nás, dostalo povážlivou trhlinu. Opustili ho totiž dva jeho zakládající členové. Nejde přitom o nevýznamné hráče, naopak. Prvním z nich jsou České Radiokomunikace, dominantní poskytovatel vysílacích služeb u nás, a společnost Londa, provozovatel nejposlouchanějšího českého rádia u nás, stanice Impuls a jeho sesterského okruhu RockZone. Text dopisu, který České Radiokomunikace adresovaly členům DAB fóra, má server DigiZone.cz k dispozici.

Z ARCHIVU: Vzniklo české DAB fórum. Pomůže k rozvoji digitálního rozhlasu u nás?

Bohužel, od doby svého založení se fórum sešlo pouze jednou, v září 2013. S ohledem na nečinnost fóra, vyvolané i různými zájmy některých jeho členů, je podle našeho názoru zřejmé, že tato platforma není tou optimální pro rozvoj DAB vysílání v ČR a rozhodli jsme se DAB fórum opustit, uvádí se v dopisu, pod nímž je podepsán ředitel pro regulaci a rozvoj Českých Radiokomunikací Marcel Procházka. Ze stejného důvodu DAB fórum opustila i společnost Londa. Procházka dále píše, že technologii DAB je operátor nadále otevřen, ale subjekt, který firma opouští, pro ni skutečně není tím vhodným nástrojem.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: České Radiokomunikace přišly o možnost vysílat městské DAB multiplexy v L-pásmu

Po odchodu Českých Radiokomunikací a provozovatele rozhlasových stanic Impuls a RockZone zůstává v DAB fóru osm členů. Jde konkrétně o Český rozhlas, Rádio Proglas, Lagardère Active ČR (Evropa 2, Frekvence 1, Bonton), Radio Investments, SeeJay Radio a Gama Rádio a operátory TelekoRTI cz. Není vyloučeno, že DAB fórum nakonec opustí i některý z dalších členů. Jednatel společnosti Teleko Tomáš Řapek na konferenci Innovation Day minulý týden serveru DigiZone.cz řekl, že by rád v blízké době inicioval další setkání této skupiny. O přesném termínu, kdy by k tomu mělo dojít, tehdy ale ještě nehovořil.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).