Hlavní navigace

České HDTV ze satelitu stále v plenkách

12. 4. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Satelitní platforma Skylink nedávno zahájila šíření kanálů ve vysokém rozlišení ze satelitu. Mnoho abonentů jí bezesporu bylo vděčných, protože v podstatě legální cestou si takovéto programy nebylo možné předplatit. Češi čekali na HDTV skutečně dlouho. V Evropě začala první televize v HD vysílat už před pěti lety, v roce 2004, u nás jsme si museli na tento krok počkat až do roku 2008, kdy odstartovala v říjnu v tomto formátu televize Nova. Je ale pro abonenta Skylinku HDTV skutečně výhrou?
Lukáš Polák

Ilustrace: Nenad Vitas

Televize Nova odstartovala v roce 2008 HDTV běh, který bude mít velmi dlouhou trať. V cíli by pak měla být stoprocentní spokojenost zákazníka. Skylink začal ve stejné době, tedy v říjnu 08, nabízet také programy Brava HDTV a Eurosport HD a dal tak základ balíčku HD Plus, který se později na nátlak abonentů stal samostatným produktem, jež není nutné vázat k další službě – nabídce MULTI. Skylink od dubna nabízí výrazné rozšíření nabídky, ovšem o tom, že by šlo o nějakou výhru, se zrovna hovořit nedá.

Sám Jaromír Glisník, výkonný ředitel společnosti TradeTec, která je zástupcem platformy v České republice, nedávno přiznal, že HDTV nabídka je v současné době zatím pouze pro fajnšmekry. Přiznejme si na rovinu, že ve vysokém rozlišení bude asi jen malé procento lidí sledovat operu. S Eurosportem už je to sice lepší, sport bezesporu k obrazovce přiláká, ale stále jde přece jen o jeden program. O televizi Nova se nezmiňuji, protože tu získá v základní nabídce každý nový abonent. Ten stávající si musel připlatit jednorázově 590 Kč. 1. duben se měl stát tedy významným datem pro rozšíření programové HD nabídky. Původně chtěl již Skylink programy nabídnout od března, ale smlouvy (a ještě ne všechny) byly finalizovány až v jeho průběhu, takže s nabídkou vyjel až o měsíc později. Jak ale uvedu níže, ke spokojenosti bude českému abonentovi HD balíčku chybět ale ještě hodně.

Od 1. dubna rozšířily programovou nabídku Skylinku HD stanice Filmbox, History Channel, Discovery a v testu také Nova Sport. Pokud alespoň divák o jmenovaných stanicích něco málo ví, je mu jasné, že se jedná o atraktivní kanály, alespoň tedy na první pohled. Filmbox HD je filmovým kanálem společnosti SPI International, který nabízí ve vysokém rozlišení snímky především starší. Jejich jmenovatelem je však hlavička distribuční firmy HELP FILM, která je pravě dceřinou společností první jmenované. History Channel nabízí dokumenty, jak již z názvu vyplývá, z historie, a to ať již té dávno minulé, tak i nedávno uplynulé. Discovery HD je programem, který nabízí v nativním HD v rozlišení 1080i atraktivní dokumenty z přírody, ale i různých tunningů automobilů atd. O Nově Sport se snad není třeba zmiňovat. Patří do rodiny kanálů televize Nova a je jedním z nejsledovanějších tematických programů v Česku a velké oblibě se těší také na Slovensku.

To byla pozitiva, když se ale podíváme na druhou stranu mince, jsou zde i negativa. Např. Filmbox HD je sice pro diváka možná atraktivní tím, že přináší filmy ve vysokém rozlišení, ovšem to, v jakých rotacích je nabízí, je pomalu do nebe volající. Divák má pocit, že každý den sleduje to stejné. Z poslední doby mohu jmenovat např. filmy Asterix a Obelix, Šílený rande, Měsíc u jezera, Vdáš se, a basta! atd. Jejich obrazová kvalita navíc není příliš velká. Samozřejmě, že oproti klasickým SD kanálům je tu v ní rapidní rozdíl, ale stále to není to, co by to mohlo být. Např. podle odborného serveru SatcoDX, který pravidelně denně monitoruje obrazovou i zvukovou kvalitu těchto kanálů, se pohybuje tok videa okolo 9 až 10 Mbit/s, což je minimální doporučovaná hranice pro HDTV. Když jsem se bavil s jedním IPTV operátorem, který uvažuje o změně distribuce tohoto kanálu, měl jsem pocit, když mu toto říkám do telefonu, že obrací oči v sloup. Tento operátor ho mimochodem nabízí na hodnotě jeden a půl krát větší. Filmbox HD bych nazval takovým promo filmovým kanálem.

BRAND24

Škoda, že např. filmový program HBO nechce slevit ze svých podmínek a status prémiový pro tentokrát opustit. HBO HD by se bezesporu vyjímalo v nabídce Skylinku skvěle, ale to určitě moc dobře ví i Jaromír Glisník, kterému tímto nic nevyčítám. Zbytek programů už je na tom lépe, ovšem i oni mají svá ale. Např. Discovery HD je přebírán formou tzv. simulcryptu od zahraniční satelitní platformy Canal Digitaal, takže jeho vysílání je v angličtině a do obrazu jsou ještě „napáleny“ napevno (pokud se nemýlím) dánské titulky. Divák, který tak tomuto jazyku nerozumí, nemá z kanálu v podstatě nic kromě těch pěkných obrázků. Stejným případem je i History Channel HD. Ten vysílá bez titulků, ale stále v angličtině. Naštěstí jeho zástupci pro Českou republiku přiznali, že bude brzo lokalizován do češtiny (snad). Od května by měl nabídnout 70 % programů v češtině a v létě, pravděpodobně v srpnu, proběhne plná lokalizace. Divák bude mít už v tu dobu, alespoň, zaplať Pánbůh, jeden dokumentární kanál v rodném jazyce.

Specifikum vládne i u sportovního kanálu Nova Sport. Ten jsem na posledním místě zmínil záměrně. Do nabídky se dle mého názoru dostal tak trochu náhodou, jelikož se s ním vůbec nepočítalo. O tom, že bude zařazen, se dozvěděli abonenti na poslední chvíli, a to 31. března. O „rychlovce“ svědčí i to, že se Nova Sport v HD nedostala ani do materiálů Skylinku, které právě o rozšíření programové nabídky informovaly. Ať je to tak, nebo tak, důležité je, že kanál mohou abonenti sledovat, a to prozatím zdarma a na všech kartách. Ve vysokém rozlišení toho ale zatím bohužel moc nenabízí. Mělo by jít maximálně o 40 % programu. Jaké by ale koncem měsíce mohlo přijít pro abonenty překvapení, kdyby jim Nova Sport zmizela. Jak již bylo řečeno, je totiž šířena v rámci testu. Pro pozici pátého programu se totiž počítalo s kanálem, který ještě v tuto chvíli není součástí nabídky, ale měl by se zde objevit od května. Další transpondérová kapacita není a šířit v jednom satelitním multiplexu šest HD kanálů, by bylo, uznejte sami, trochu moc. Pokud se tedy vyplní mé předpovědi, řada diváků by mohla být od května vážně překvapena…

Je pro vás HD nabídka Skylinku atraktivní?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).