Hlavní navigace

Česká televize zvažuje, že kanál ČT 3 spustí mimo veřejnoprávní DVB-T multiplex

10. 5. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V úvahu připadají multiplexy 3 a 4, s nimiž Česká televize podle generálního ředitele Petra Dvořáka již vyjednává

Nečekané překvapení: ČT 3 nebude šířena v multiplexu 1?

Generální ředitel České televize Petr Dvořák na pondělní diskusi s tvůrci animovaných filmů na filmovém festivalu Anifilm v Třeboni zopakoval, že pro veřejnoprávní médium je stále obrovským problémem, jak dostal chystaný kanál ČT 3 k divákům. Zatím nemáme vyjasněno, jakým způsobem dostat tento kanál k našim divákům. Česká televize má totiž tu nevýhodu, že pokud chce spouštět jakýkoli nový kanál, musí ho spouštět prioritně jako terestrické vysílání, a teprve potom na satelitu a kabelu. Komerční televize běžně tyto kanály nejprve spouští na kabelu a satelitu, protože tam je cena za šíření signálu mnohem menší než u terestriky, uvedl Dvořák. Jenže v rámci veřejnoprávního multiplexu, který má Česká televize k dispozici, nedokáže médium takový kanál vměstnat do datového toku, proto přichází Dvořákovo překvapivé vyjádření: V tuto chvíli vyjednáváme jak s ČTÚ, tak i s provozovateli jednotlivých sítí, a to jak s novými majiteli multiplexu 4, což je pan Pařízek, tak s Českými Radiokomunikacemi. Věřím tomu, že najdeme nějaké řešení. Je tedy velice pravděpodobné, že se program ČT 3 nakonec objeví mimo veřejnoprávní multiplex 1.


Autor: archiv DigiZone.cz

V tuto chvíli vyjednáváme jak s ČTÚ, tak i s provozovateli jednotlivých sítí, a to jak s novými majiteli multiplexu 4, což je pan Pařízek, tak s Českými Radiokomunikacemi, uvedl na festivalu Anifilm generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Veřejnoprávní stanice mimo hlavní multiplex

Pokud vám připadá šíření kanálu ČT 3 mimo veřejnoprávní multiplex 1 jako utopie, možná vás překvapí, že i v některých evropských zemích nejde o nic neobvyklého. Příkladem budiž hned polská síť 2. Ta je složena jako kombinace veřejnoprávních a privátních stanic. Podobně je na tom například i Itálie. Stačí si například zajet do Jižního Tyrolska, které je samo o sobě svým způsobem seřazením jednotlivých multiplexů specifické. Česká televize možná volí pro někoho překvapivou, ale pro ni zcela pochopitelnou cestu. V současné době ji totiž datový tok, který by potřebovala, blokuje Český rozhlas, který se ho podle Petra Dvořáka nehodlá vzdát. Popravdě řečeno se ho vzdát ani nemůže, protože i on je ze zákona povinen šířit digitální vysílání, které sice nikdo neposlouchá, ale ze zákona to tak bohužel je, uvedl generální ředitel České televize na filmovém festivalu Anifilm. Veřejnoprávní televizi ale příliš mnoho času nezbývá. Pokud to řešení budeme mít, nejpozději do konce června bychom ho měli prezentovat Radě ČT, protože nový kanál něco stojí a bude si to vyžadovat i určitou změnu v rozpočtu ČT na tento rok, konstatoval Dvořák.


Screenshot: autor

Polský multiplex 1 je kombinací veřejnoprávních i komerčních stanic.

Vyhraje lukrativního zákazníka dominantní hráč?

První možností, která se jeví jako pravděpodobnější, je vysílání kanálu ČT 3 prostřednictvím pozemního multiplexu 3, ve kterém se v současné době vysílá prozatím pouze Prima love a ve vybraných lokalitách také regionální televize. Ačkoliv Petr Dvořák jednání s Czech Digital Group (CDG), respektive Českými Radiokomunikacemi, které tuto společnost ovládají, potvrdil, samotný operátor je v této věci poměrně zdrženlivý a jednání nechce komentovat. Je pravda, že v současné době jednáme s více subjekty o možnostech spolupráce v oblasti vysílání. Bohužel, probíhající jednání jsou v tuto chvíli předmětem obchodního tajemství, z tohoto důvodu je nemůžeme komentovat, uvedl tiskový mluvčí Czech Digital Group Kamil Chalupa. Pro Radiokomunikace by byla Trojka České televize ale jistě vítaným hráčem. Už od dob, kdy multiplex plně ovládala CDG, se jí nedařilo tuto síť naplnit. Připomeňme, že v minulosti tu vysílaly například televize Z1 a Public, obě však skončily. Zákazníci se do DVB-T pochopitelně zatím nehrnou. Pro menší televize je mnohem výhodnější šíření prostřednictvím satelitu, kde za cenu přibližně jednoho regionu pokryjí signálem z družice (nejen) celou republiku.

BRAND24


Autor: České Radiokomunikace

České Radiokomunikace mají jako dominantní operátor obsazené všechny strategické lokality.

Šíření v multiplexu 4? Až donedávna utopie

Vysílání multiplexu 4, který nedávno přešel pod křídla společnosti Digital Broadcasting, za níž stojí dvojice Radim Pařízek a Vladimír Železný, by se ještě poměrně nedávno jevilo jako naprostá utopie. Šířit veřejnoprávní program pouze v některých oblastech by si Česká televize nemohla dovolit a navíc by jí to ani neumožňoval zákon. Pařízek ale deklaroval, že chce v nejbližší době tuto síť rozšířit ze stávajících tří na třináct lokalit. Znamená to, že síť má do června fungovat v deseti nových oblastech. Předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák pak nedávno oznámil, že multiplex 4 by měl fungovat na 90 % území České republiky, čili celoplošnost by byla splněna dle zákona naprosto bez problémů. Podle slov Dvořáka z ČTÚ se nový operátor velmi pečlivě připravuje na start vysílání, obstaral si i nové headendy pro jednotlivé vysílače. Multiplex 4 má navíc nabídnout poloviční až třetinové ceny za šíření signálu než České Radiokomunikace, což může být i jeden z důvodů, proč dát přednost této síti, která má do budoucna nabídnout také možnost šířit malé regionální televize. V multiplexu 4 vysílá regulérně pouze televize Óčko. Kanály ČT 1 HD a Nova HD jsou tu šířeny na bázi testu. Pařízek se nechtěl z důvodu konkurenčního boje k věci vůbec vyjadřovat.

Radim Pařízek ve studiu ostravského rádia Čas
Autor: archiv Rádia Čas

Pro Radima Pařízka by se stala Česká televize jistě vítaným a hlavně dlouhodobým zákazníkem.

Jak pokračují přípravy na spuštění kanálu ČT 3

A v jaké fázi je samotná příprava stanice ČT 3? Informace pomalu, ale jistě pouští postupně sám generální ředitel České televize Petr Dvořák. Nedávno pro agenturu ČTK uvedl: Máme zpracovanou podrobnou analýzu programové části, v níž pracujeme s rozsáhlejší a úspornější variantou. Připravené varianty se liší způsobem interakce s dětskými diváky, způsobem realizace, rozsahem živého vysílání a také poměrem původní a akviziční tvorby. Ještě předtím, než byl Dvořák zvolen generálním ředitelem veřejnoprávní televize, pro server DigiZone.cz v rozhovoru sdělil, že dodatečné náklady, které by měla ČT nést při zřízení tohoto programu, by neměly být vyšší než 120 až 150 milionů korun. Hospodářským novinám koncem dubna Dvořák řekl, že dnes už má představu o tom, jak může vypadat struktura stanice a „kolik by to stálo“. Zjišťujeme, jak lze využít archiv televize a zda bude případně třeba dokoupit nějaký další produkt, dodal Dvořák. Pokud by se Česká televize nakonec rozhodla pro šíření v multiplexu 4, nastala by zajímavá situace. Sám Radim Pařízek chce v dohledné době zahájit vysílání TV Pohoda určené mladým divákům. Stanice by se tak setkaly v jedné síti, s čímž ještě nedávno pravděpodobně vůbec nikdo nepočítal.

Jak to podle vašeho názoru nakonec dopadne s kanálem ČT 3?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).