Hlavní navigace

Česká televize vyslala zpravodaje do Londýna a Istanbulu, mění se i rozhlasoví krajánci

24. 8. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Česká televize
Stávající síť devíti zahraničních zpravodajů ČT bude doplněna o dvě nová místa v Londýně a v Istanbulu. Personálních změn se v srpnu dočkala i síť mezinárodních spolupracovníků Českého rozhlasu.

Česká televize otevírá dvě nová zahraniční zpravodajská místa. Nový impuls pro designovanou pozici v britském Londýně se od začátku příštího roku pokusí nabídnout Bohumil Vostal. Ten od roku 2012 zastával funkci stálého zpravodaje v belgickém Bruselu. Druhý nově oznámený post, který by měl být umístěn v tureckém Istanbulu, by se měl personálního obsazení dočkat až v průběhu příštího roku.


Autor: Česká televize

Bohumil Vostal

Otevřením dvou nových zahraničních postů chceme upevnit vedoucí pozici České televize na poli zahraničního zpravodajství mezi českými médii, netají se ambicemi generální ředitel České televize Petr Dvořák. Pro Velkou Británii jsme se rozhodli mimo jiné i proto, že přichází období praktického brexitu a s ním i množství změn a událostí, které se významně dotknou Evropy i České republiky. Zásadní je ale i nový post v Turecku, díky němuž budeme mít zase o něco blíže k turbulentnímu dění na Balkáně a Blízkém Východě, těší se Dvořák.


Karel Choc

Petr Dvořák věří, že zpravodajský post v Turecku pomůže k pochopeni turbulentních událostí na Balkáně a na Blízkém východě.

Uplynulý rok potvrdil výjimečné postavení zahraničního zpravodajství České televize na českém mediálním trhu. Naši zahraniční zpravodajové po celý rok poskytovali divákům rychlé a původní zpravodajství z událostí na všech kontinentech. Rozšiřující se síť stálých zahraničních zpravodajů tak doplní reportážní výjezdy na místa, kde se dějí aktuální události světového významu a výrazným způsobem umožní redakci zpravodajství otevírat nová investigativní témata, neskrývá svou spokojenost nad rozšířením počtu zahraničních zpravodajů ředitel zpravodajství České televize Zdeněk Šámal.

Podle Zdeňka Šámala upevňuje síť zahraničních zpravodajů unikátní postavení zpravodajství České televize.

PSALI JSME: Dlouholetý zahraniční zpravodaj České televize Josef Pazderka nastupuje do vedení serveru Aktuálně.cz

Moskva vítá zpět Karase, USA získal Miřejovský

Kromě dvou zcela nových míst obmění Česká televize během následujících měsíců také čtyři stálé zahraniční zpravodaje – v Belgii, Spojených státech amerických, v Rusku a v Polsku. Z USA se do Prahy vrátí Martin Řezníček, kterého ve Washingtonu vystřídá stávající zpravodaj z Ruska David Miřejovský

KAUZA: Zpravodajové ČT a ČRo nesmí spolupracovat s komerčními médii

Miřejovského pak v Moskvě nahradí jeden z nejzkušenějších zahraničních zpravodajů České televize Miroslav Karas, který se tak rozloučí s aktuálně zastávaným místem zpravodaje v polské Varšavě. 


Autor: Česká televize

Miroslav Karas jako někdejší moskevský zpravodaj.

Z Prahy do Varšavy nastoupí na pozici stálého zpravodajce reportérka a moderátorka Dana Zlatohlávková, kterou diváci mohli znát z pořadu Horizont ČT24. Z Prahy do zahraničí na stálou misi zamíří také reportér a moderátor Událostí, komentářů Lukáš Dolanský, jenž koncem roku nahradí Bohumila Vostala v Bruselu. 

Beze změny zůstávají zbývající zpravodajské posty v Německu, Číně, Izraeli, ve Francii a na Slovensku. V roce 2014 uvedl ředitel České televize Petr Dvořák, že náklady na zahraničního zpravodaje se pohybují v jednotkách milionů korun ročně.


Autor: Česká televize

Nováčkem mezi zahraničními zpravodaji je reportérka Dana Zlatohlávková. Tu pozornější diváci znají díky rozdílné barvě očních duhovek, které jí dodávají až tajemného vzhledu…

Rozhlas síť nerozšiřuje, mění ale její obsazení

Český rozhlas vyměnil začátkem letošního roku zahraniční zpravodaje ve Spojených státech amerických, ve Velké Británii a v Polsku. Do USA zamířil dosavadní redaktor sportovní redakce Jan Kaliba, do Británie Jaromír Marek a do Polska Viktor Daněk, oba ze zahraniční redakce. Jsou to plánované standardní změny na postech zahraničních zpravodajů ČRo, uvedl tehdy pro ČTK mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna.

BRAND24


Autor: Český rozhlas

Někdejší sporťák Jan Kaliba se stal zahraničním zpravodajem ČRo ve Spojených státech.

Dosavadní britský zpravodaj Jiří Hošek se bude nadále věnovat úkolům ve zpravodajství pražského Českého rozhlasu. S polským dopisovatelem Vítem Pohánkou chce zpravodajství Českého rozhlasu nadále spolupracovat na externí bázi. Lenka Kabrhelová, která působila jako zpravodajka Českého rozhlasu ve Spojených státech, dokázala získat roční stipendium na Harvardově univerzitě. Získala tak ze strany zaměstnavatele neplacené volno a nadále zůstává zaměstnancem veřejnoprávního rozhlasu.


Autor: Český rozhlas

Lenka Kabrhelová získala stipendium na prestižní Harvardově univerzitě, ale s Českým rozhlasem spolupracuje i nadále.

Český rozhlas má v současnosti deset zahraničních zpravodajů, jejichž hlavním úkolem je zajišťovat relevantní informace přímo z místa dění. Náklady na místa zahraničních zpravodajů se každý rok pohybují v řádech milionů korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).