Hlavní navigace

Česká televize testuje v hybridním vysílání audio i video formáty včetně 4K

15. 7. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ FOTOGALERIE – Veřejnoprávní médium touto aplikací udělá dobrou službu nejen majitelům modernějších zobrazovačů, ale mohou ji využít například i recenzenti v různých redakcích.

Česká televize zařadila do svého HbbTV menu aplikaci s názvem „Test AV formátů“. Majitelům televizorů a set-top-boxů s podporou hybridního vysílání slouží k tomu, aby si mohli zjistit, jaké audio a video formáty jejich přijímací zařízení zvládne. V menu je na výběr z dvanácti videí. Obrazová kvalita videa postupně stoupá a mění se i audio formáty. Od desáté programové pozice už jsou umístěna videa čistě ve formátu Ultra HD. Ta však už nejsou kódována ve formátu H.264/AVC, ale pouze H.265/HEVC. Pro zajímavost, redakci serveru DigiZone.cz se z dvanácti videí podařilo díky absenci UHD zobrazovače spustit pouze pět. Jako přijímač byl použit box VU+ Solo 2.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Česká televize rozjela na obrazovce kampaň k hybridnímu vysílání, sází na ČT bod

Veřejnoprávní médium touto aplikací udělá dobrou službu nejen majitelům modernějších zobrazovačů, ale mohou ji využít například i recenzenti v různých redakcích, kteří si ověří, zdali daný produkt skutečně obrazový nebo zvukový formát podporuje, jak je uvedeno v manuálu. Příspěvky, které se podařilo redakci našeho webu spustit, obsahovaly materiály dodané společností Dolby. V rámci hybridního vysílání je Česká televize lídrem a v současné době tuto technologii z plnoformátových kanálů používá jako jediná. Kromě jiného mají díky HbbTV diváci přístup například ke kompletnímu videoarchivu iVysílání, moderní podobě elektronického programového průvodce (EPG) nebo HD teletextu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).