Hlavní navigace

ČT slibuje větší prostor dokumentům. Nahlédne i pod pokličku skupiny Ztohoven

18. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nové vedení České televize na dnešní tiskové konferenci představilo první dokumenty, které už byly schváleny do výroby. Dokumentární tvorba má prý dostat mnohem větší prostor.

Česká televize dnes novinářům představila dokumentární tvorbu a filmy, které veřejnoprávní médium schválilo do výroby. Dokumentární tvorba je specifikou České televize. Radost schvalovat tyto projekty jsem na komerční televizi neměl, přiznal šéf Kavčích hor Petr Dvořák. Podle slov programového ředitele České televize Milana Fridricha se ukázalo, že dokumentární tvorbu vnímají její diváci jako normotvornou a důležitou. Počet původních českých dokumentů by se měl zvýšit.

Chceme posílit podporu distribučním filmovým dokumentům a vytvářet velké hodinové a půlhodinové dokumenty, které Česká televize tváří výhradně sama, konstatoval na dnešní tiskové konferenci Fridrich. Česká televize připravuje i nové formáty doku-sopa a doku-drama. Dokumentární tvorba se stává mnohem důležitějším pilířem, než tomu bylo v minulosti zvykem a má v očích veřejnosti velký kredit, dodal programový šéf ČT.

Prvním projektem, který Česká televize představila, byl dokument Občan Ztohoven, za kterým stojí Michal Dvořák. Zachycuje kompletní průběh projektu Občan K. umělecké skupiny Ztohoven, který zkoumá témata identity a identifikace jednotlivce v současném technologickém světě. Dvanáct umělců si vyměnilo své fotografie na občanských průkazech a každý strávil celý rok s cizí identitou. Kinoverze by měla jít do kin v říjnu, na obrazovku se má dostat v únoru příštího roku.

Dalším speciálním projektem je Váňa. Půjde prý o hyperrealistický projekt o legendárním českém žokejovi Josefu Váňovi. Na režisérskou židli usedl Jakub Wagner. Diváci budou moci nahlédnout i na zahraniční závodiště, uvedl Wagner. Podle samotného žokeje Váni se časem na kameru dalo zvyknout. Jsem rád, že jsem se vrátil i tam, kde jsem v minulosti pobýval, například na hory na Praděd, konstatoval legendární žokej.

Tipy C

Čestmír Kopecký je autorem projektu Divadlo Komedie. Jde o dokument o divadlu, které se nedohodlo s magistrátem a končí. Určitě stálo za to zachytit jeho tvorbu, která byla mimořádné. Bude zastřešovat dvanáct záznamů z tohoto divadla, konstatoval Čestmír Kopecký. Andrea Culková stojí za projektem Sugar Blog, která je vážně ohrožená těhotenským diabetem. Investigativní proto bude pátrat po fatálních důsledcích staleté konzumace sladkého bílého prášku na jednotlivce a společnost. Opravdu to není jen bílý prášek, co se rozpouští v čaji a kávě, uvedla Culková.

Pětici chystaných dokumentů uzavřel Kesaj Tchave (prozatím pracovní název). Má jít o filmoterapeutický dokument režisérky Rozálie Kohoutové o cestě hudebně tanečního souboru z romské osady na východním Slovensku. Na vystoupení v romské osadě na pařížském předměstí. Základnímm stavebním prvkem dokumentu jsou sny dětí o tom, co je v zahraničí čeká. Sny vyprávějí o budoucnosti dětí i v širším časové ěřítku a jsou použity jako dramatický oblouk celého filmu. Hotový má být na konci příštího roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).