Hlavní navigace

Česká televize převedla do HDTV Babičku i Zlaté úhoře

1. 7. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
1. 7. 2010

Příznivci starších filmů se mohou v dohledné době těšit na obrazovce České televize na dva snímky z takzvaného Zlatého fondu ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Veřejnoprávní médium z Kavčích hor totiž do HD rozlišení převedlo dvoudílný televizní film Babička z roku 1971 v hlavních rolích s Jarmilou Kurandovou a Libuší Šafránkovou a snímek Zlatí úhoři spisovatele Oty Pavla z roku 1979.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: DOKUMENT: Připravenost České televize na vysílání v HD kvalitě

Pavlíčkův a Moskalykův dvoudílný přepis Babičky dokonale překládá a tlumočí řeč prózy do řeči filmu. To znamená, že nepřekládá otrocky a tedy špatně, proti duchu jazyka, ale překládá a tlumočí obrazem i rytmus, který je v těchto slovech skryt, uvádí popis k Babičce na webu České televize. Ve Zlatých úhořích se představí v hlavní roli nesmrtelný bavič Vladimír Menšík. ČT připomíná dílo Pavla v době, kdy by se tento spisovatel dožil 80 let. Zlatí úhoři jsou připraveni na nedělní 20. hodinu, Babička pak o den později v 16:05.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).